Beyin Ölümünde Spekülasyona Yer Yok - Son Dakika
Yaşam

Beyin Ölümünde Spekülasyona Yer Yok

Beyin Ölümünde Spekülasyona Yer Yok

Türk Nöroşürirji Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr İhsan Solaroğlu, "Beyin ölümü konusunda toplumun speküasyona girmesi halinde, organ bekleyen hastalara donör bulmada ciddi sıkıntılarla karşılaşabiliriz" dedi.

07.04.2014 11:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Nöroşürirji Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr İhsan Solaroğlu, "Beyin ölümü konusunda toplumun speküasyona girmesi halinde, organ bekleyen hastalara donör bulmada ciddi sıkıntılarla karşılaşabiliriz" dedi.

'Gençler Geleceğimiz' temasıyla bu yıl 28'incisi düzenlenen Türk Nöroşirürji Derneği Bilimsel Kongresi, Antalya Rixos Sungate Hotel Kongre Merkezi'nde devam ediyor. 8 Nisan'a kadar sürecek kongreye dünyanın farklı ülkelerinden bin 500'e yakın nöroşirürji cerrahı, uzmanlık öğrencileri, nöroşirürji hemşireleri katıldığı kongrede karşılıklı bilgi alışverişinde bulunacak.

Türk Nöroşürirji Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr İhsan Solaroğlu, derneğin sadece biimsel ve mesleki bir örgüt olmadığını belirterek, beraberinde çok önemli sosyal projeler de gerçekleştirdiğini söyledi. Uluslararası her faaliyetin Türkiye'nin vitrini olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Solararoğlu, "2017 Dünya Nöroşürürji Kongresi'nin İstanbul' alınması bunun bir göstergesidir. Bu kongrenin bir bilim olimpiyatı olarak kabul edilmesi her ülkemizin vitrini açısından önemli bir kazanımdır. Derneğimiz ayrıca az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin beyin cerrahisi öğrencilerine burs sağlamaktadır. 73 den fazla ülkenin asistanları her yıl Türkiye'ye gelerek eğitimlerini burada tamamlıyorlar" dedi. Prof.Dr. Solaroğlu, Türk Nöroşürürji Derneği'nin Türkiye'nin en önemli toplum sağlığı sorunu trafik kazaları ve her türlü önlenebilir travmaya karşı başlatığı 'Önce Düşün' projesi ile toplumu bilinçlendirme ve farkındalık yaratma adına önemli çalışmaları olduğunu kaydetti.

ÜLKEYE MALİYETİ 15 MİLYAR DOLAR

Türkiye'de en büyük toplum sağlığı sorunu olarak karşılarına trafik kazalarının çıktığını vurgulayan Prof.Dr. Solaroğlu, "Ülkemizde yılda yaklaşık 110 bin yaralı ve 5 bin kişi hayatını kaybetmektedir. İstatistiki bir veri olmamasına karşın dünya ortalamasıyla kıyasladığında trafik kazalarının ve yaralanmalarının ülkemiz bütçesine maliyeti 15 milyar dolardır. Bu önemli sorunun çözümüne katkı vermek için çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.

KAZALARDA BİLİNÇLİ MÜDAHALE ÖNEMİ

Trafik kazalarında oluşan travmaları tedavi tedavi etmekten, bu yaralanmaları önlemenin daha kolay olduğunu belirten Prof.Dr. Solaroğlu, "Sürücülerin emniyet kemeri takması, kask takması yaralanmaların şiddeti ve sayısını azaltacaktır. Bütün önlemlere rağmen kaza olabilir. Bu noktada yaralıya ilk müdahalenin profesyonel sağlık ekipleri tarafından yapılması gerekir. Bilinçsiz yapılan her yardım yaralı açısından hiç istenmeyen kalıcı hasarlara neden olabilir. Biz yardımsever toplumuz. Yaralı kişinin solunum yolu tıkanmışsa sadece onu açmak için yardımcı olalım. Araç içinde sıkışan bir sürücüde eğer bir omurga travması varsa bilinçli şekilde çıkarılmazsa kalıcı omurilik hasarlarına neden olabiliyor" diye konuştu.

YÜKSEKTEN ATLAMA UYARISI

Havaların ısınmasıyla birlikte deniz ve havuz sezonunun açıldığını kaydeden Prof.Dr. Solaroğlu, "Denizde derinliğini bilmediğimiz iskele veya yüksek yerlerden atlamak, ciddi boyun travmalarına sebep oluyor. Ardından genç yaşta insanların geri kalan hayatlarını felçli olarak birilerine bağımlı olarak yaşamalarına sebep olabilir. Bu noktada bilinçlendirmenin yanında, görevlilerin de gerekli uyarıları yapması gerekir" dedi.

BEYİN ÖLÜMÜNDE SPEKÜLASYONA YER YOK

Organ naklinde önemli bir yere sahip olan beyin ölümüne de değinen Prof. Dr. Solaroğlu, şunları söyledi:

"Beyin ölümü, beyinin tüm fonksiyonlarını ve beyin sapı denilen beynin tüm fizyolojik kontrolünün sağlandığı merkezin tamamıyla geri dönüşümsüz olarak fonksiyonunu yitirmesidir. Beyin ölümü gerçekleşmiş kişide kalp çalışmaya devam edebilir. Gerek hukuki, gerek tıbbi anlamda beyin ölümü gerçekleşmiş kişinin hayatının sona erdiği kabul edilir. Bu nedenle beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerin tekrar geriye dönme şansı yoktur. Bunun tanısı ve bu konuda hiçbir spekilasyonun yapılmaması çok önemlidir. Ülkemizde başta böbrek olmak üzere pek çok organ bekleyen ve bu konuda yıllardır umutla bekleyen hastalar var. Beyin ölümü konusunda toplum spekülasyona girerse, organ bekleyen hastalara donör bulmada ciddi sıkıntılarla karşılaşabiliriz." - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Beyin Ölümünde Spekülasyona Yer Yok - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement