"Beyin Tümöründe Aşı İstismarı" - Son Dakika
Sağlık

"Beyin Tümöründe Aşı İstismarı"

Prof.Dr.Cengiz Kuday."Rutine girmemiş tedavileri hastalara ya da hasta yakınlarına vererek karşılanamayacak bir ümide kaptırmak bana etik gelmiyor" "Avrupa'da bir merkezin Türkiye'deki uzantıları olan tıbbın dışındaki kişiler bu aşı ile"...

14.06.2013 11:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

- Prof. Dr. Cengiz Kuday:

"Rutine girmemiş tedavileri hastalara ya da hasta yakınlarına vererek karşılanamayacak bir ümide kaptırmak bana etik gelmiyor"

"Avrupa'da bir merkezin Türkiye'deki uzantıları olan tıbbın dışındaki kişiler bu aşı ile ilgileniyorlar ve kişilere ümit veriyorlar"

"Bu aşılar henüz rutine girmiş değil. Faydası kişinin genetik yapısına göre tartışılır"

Kuday, yaptığı yazılı açıklamada, beyinde ortaya çıkan ve anormal hücre çoğalması olarak tanımlanan beyin tümörlerinin, cinsiyet,yaş ırk ayrımı olmaksızın herkeste görülebileceğini söyledi.

Beyin tümörlerinin  birincil ve metastatik olarak ikiye ayrıldığını vurgulayan Kuday,  "Birincil tümörler, her yüz binde 3-4 kişide görülmekte. İyi huylu ve kötü huylu olarak ikiye ayrılıyor. Metastatik tümörler ise meme ve akciğer gibi farklı bir çok organ kaynaklı kitlelerdir" ifadelerini kullandı.

Beyin tümörlerinin nedeninin henüz bilinmediğini kaydeden Kuday, bu nedenle önlenmesinin de mümkün olmadığını bildirdi. Beyin tümörü belirtilerini de anlatan Kuday, "Başağrısı, bulantı, kusma, nöbet, vücut yarısında kuvvetsizlik, yürümede dengesizlik, kavramada bozukluk, görme ve işitme sorunları ve hafıza kusurları başlıca belirtilerdir" sözlerini kaydetti.

Günümüzde tanı yöntemlerinin çok gelişmiş olduğunu belirten Kuday,  tedavinin de kitlenin büyüklüğü, yerleşim yeri hastanın yaşı ve genel sağlık durumu ile yakından ilgili olduğunun altını çizdi.

Prof. Dr. Cengiz Kuday, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Çok hızlı gelişen bilim dalındayız. Bu hız gelişiminde bir sürü şey değişiyor. Tedavi şekilleri değişiyor. İlaç şekilleri değişiyor. Bizim kafamız değişiyor. Biz de buna yetişmeye çalışıyoruz. Bazı şeyler vardır ki değiştiremiyoruz. Glial tümör dediğimiz tümörlerde çok uzun yıllardır  ilerlememiz santimle ölçülüyor. Ameliyatlarla bu tümörleri de mükemmel çıkarıyoruz. Ama bu tümörler  kısa zamanda tekrarlayabiliyor. Ama bunları çıkarırken eskiden ameliyatlarda çok hasar bırakırdık. Neden çünkü girerken normal dokuları da mecburen harap ederdik ama bugün ki teknoloji ile değişik şekillerde mesela MR'ların gelişmesi, motor yollar dediğimiz beyindeki birtakım yolları görüntüleyebilmemiz,hatta ameliyat esnasında onları izleyebilmemiz bizim bu hastalarda bıraktığımız sekelleri minimale yani çok aza indirmiştir."

Prof. Dr. Kuday ameliyat esnasında biyopsi almadan görüntü ile birtakım tümörlerin patolojilerine ulaşmanın mümkün olduğunu bildirdi. Beyin tümörü için ABD'de geliştirilen aşıya da dikkat çeken Prof. Dr. Kuday, bu aşı ile ilgili çalışmaların sürdüğünü vurguladı.

"Bu aşılar henüz rutine girmiş değil. Faydası kişinin genetik yapısına göre tartışılır" sözlerine kaydeden Kuday, "Avrupa'da bir merkezin Türkiye'deki uzantıları olan  tıbbın dışındaki kişiler bu aşı ile ilgileniyorlar ve kişilere ümit veriyorlar. En kötü şey iyi niyet ve bilgisizlik. İyi niyet ve bilgisizlik faydadan çok zarar getiriyor. Ticari olan kötü niyet var bir de.  Bunları ayırt etmek lazım. Ben aşının karşısındayım demiyorum. Henüz araştırma safhasındayız diyorum. Rutine girmemiş tedavileri hastalara ya da hasta yakınlarına vererek karşılanamayacak bir ümide kaptırmak bana etik gelmiyor. Burada istismar söz konusu" ifadelerini kullandı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık 'Beyin Tümöründe Aşı İstismarı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement