Beypazarı'nın son saraçları baba mesleğini yaşatıyor - Son Dakika
Güncel

Beypazarı'nın son saraçları baba mesleğini yaşatıyor

Beypazarı\'nın son saraçları baba mesleğini yaşatıyor

ANKARA'nın Beypazarı ilçesinde İbrahim Atıcı (60) ve yeğeni Mesut Atıcı (44), baba mesleği olan saraçlığı ayrı ayrı dükkanlarında devam ettiriyor.

18.07.2020 11:06  Güncelleme: 14:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş
ANKARA'nın Beypazarı ilçesinde İbrahim Atıcı (60) ve yeğeni Mesut Atıcı (44), baba mesleği olan saraçlığı ayrı ayrı dükkanlarında devam ettiriyor. Teknolojiye direnen son saraçlar el işçiliğiyle yaptıkları ürünleri sipariş yoluyla yurtdışına da gönderiyor.

Beypazarı'nda İbrahim Atıcı ve yeğeni Mesut Atıcı, kaybolan mesleklerden biri olan saraçlığı ayrı ayrı dükkanlarında devam ettiriyor. 2 çocuk babası İbrahim Atıcı, 48 yıldır yaptığı el emeği semerleri Türkiye'nin çeşitli ilçelerinde kurulan pazarlarda satarken, yeğeni Mesut Atıcı ise sipariş yoluyla yaptığı eyer ve köpek tasmalarını yurt dışına gönderiyor. Beypazarı'nın son saraçları, gelişen teknolojiye direnerek, geçimlerini yıllardır el işçiliğiyle yaptıkları ürünlerle sağlıyor.

'MEZARA KADAR DEVAM ETTİRECEĞİZ'Beypazarı'nda meslekte tek kaldığını söyleyen İbrahim Atıcı, "Ben 10 yaşlarındayken Beypazarı'nda tam 12 tane semerci vardı. O zaman semercilik çok kıymetliydi. Semer satmak için Bolu Kıbrıscık, Eskişehir Mihalıççık, Ankara'nın Ayaş ilçesindeki pazarlara gidiyorum. 1 semeri yapmak için 2 gün uğraşıyoruz. Babamızın vasiyeti var, 'mezara kadar buna devam edeceksiniz' diye. Biz de sözümüzü tutuyoruz. Mezara kadar devam ettireceğiz. Semerleri, 200 liradan başlayıp kalitesine, malzemesine göre 500 liraya kadar satıyoruz" dedi.'TÜRKMENİSTAN'A 2 DEFA EYER GÖNDERDİM'Mesut Atıcı ise mesleğe 1989 yılında başladığını anlattı. Atıcı, "Semer sadece binek ve yük için kullanılır. Semercilik artık teknolojiye yenik düştüğü için biraz ara vermiştik. Bu yavaşladığında ise eyere talep oldu. Eyere talep olduğunda sosyal medya üzerinden bu işi canlandırmaya çalıştık. Bir müşteri potansiyeli oluşturduk. Bu meslek artık bittiği için dizilerdeki at binimlerinden dolayı atlı filmlerden dolayı millet eski kültürüne heveslendi. Yurt dışından da talep oldu. Türkmenistan'ın askeri birliğine 2 defa eyer gönderimi yaptım. Aracı firmalarla bizi buldular, istedikleri sürede isteklerini temin ettik. Elimizden geldiği kadar bu mesleği sürdürmeye çalışacağız. Eyer olarak Beypazarı'nda tek benim bu işi yapan. Türkiye genelinde de sayılı kaldı. Sosyal medyayı 7-8 senedir kullanıyoruz, çok faydası oldu" dedi. 'SİPARİŞLERE YETİŞEMİYORUZ'

Türkiye genelinde Kangal, Aksaray Malaklısı, Anadolu çoban köpekleri için özel tasarım renkli tasmalar yaptıklarını da belirten Mesut Atıcı, tasmaları yurt dışına da gönderdiklerini anlattı. Atıcı, "Bu işi gittiği yere kadar sürdüreceğim. Tasmaya, eyere talep çok. Türkiye içine de dışarıya da siparişler için yetişemiyoruz. Artık randevulu, ön ödemeli çalışıyoruz. Yerli eyerlerin fiyatları 650 ile 1250 lira arası değişiyor. Özel binim, cirit binimi, akrobasi eyeri de yapıyorum. Akrobasi eyeri genelde Rusya yapımı oluyor. Türkiye'de bundan yapan yok. Türkiye'de 5-6 kişiye yapıp sattım, hepsi memnun. Ürünleri doğal malzeme kullanarak ve iyi yaptığımız için bizi tercih ediyorlar" ifadelerini kullandı.


- Ankara
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Beypazarı'nın son saraçları baba mesleğini yaşatıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Adıyaman'da İsrail'in Gazze'deki hastanelere saldırılarını protesto eden yüzlerce kişi bir araya geldi
    18:53 Adıyaman'da İsrail'in Gazze'deki hastanelere saldırılarını protesto eden yüzlerce kişi bir araya geldi

    Adıyaman'da Demokrasi Parkı'nda toplanan çeşitli sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, İsrail'in Gazze'deki hastanelere yönelik saldırılarını protesto etti. Filistin ve Türk bayraklarıyla İsrail aleyhine slogan atan grup, insanlık dramının yaşandığı Gazze'deki saldırıları kınadı. Anadolu Gençlik Adıyaman Şube Başkanı Mehmet Gezici, siyonist İsrail rejiminin Gazze'de gerçekleştirdiği saldırıları kınayarak, Şifa Hastanesi'ne yönelik akıl almaz bir saldırıda bulunduklarını belirtti.

  • Elazığ'da alacak verecek meselesi yüzünden çıkan tartışmada bir kişi kardeşini silahla yaraladı
    18:52 Elazığ'da alacak verecek meselesi yüzünden çıkan tartışmada bir kişi kardeşini silahla yaraladı

    Elazığ'ın merkeze bağlı yukarı İçme köyünde, alacak verecek meselesi nedeniyle çıkan tartışmada O.Y. adlı bir kişi, kardeşi V.Y.'yi silahla vurarak yaraladı. Olayın ardından sağlık ve jandarma ekipleri olay yerine sevk edildi. Yaralı kardeş hastaneye kaldırılırken, saldırgan ise jandarmaya teslim oldu. Olayla ilgili inceleme devam ediyor.

  • Çanakkale'de Seçim Güvenliği Toplantısı Yapıldı
    18:52 Çanakkale'de Seçim Güvenliği Toplantısı Yapıldı

    Çanakkale'de 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin ilde huzur ve güven ortamı içerisinde yapılmasına yönelik Seçim Güvenliği Toplantısı, Vali İlhami Aktaş başkanlığında yapıldı. Toplantıda, seçim sürecinde herhangi bir olumsuzluğa meydan vermemek için alınan tedbirler ve yapılacak çalışmalar değerlendirildi.

  • Diyarbakır'da balık avı sırasında boğulma tehlikesi geçiren kişi kurtarıldı
    18:52 Diyarbakır'da balık avı sırasında boğulma tehlikesi geçiren kişi kurtarıldı

    Diyarbakır'ın Kocaköy ilçesinde balık avlamak isterken serpme ağı boynuna dolanan bir kişi suya düştü. Şahsın arkadaşları tarafından kurtarıldığı anlar cep telefonu kamerasına yansıdı. Olayda boğulma tehlikesi geçiren kişi, arkadaşları tarafından çaydan çıkarılarak kurtarıldı.

  • Zonguldak'ta Çatıdan Düşen Kişi Kurtarıldı
    18:52 Zonguldak'ta Çatıdan Düşen Kişi Kurtarıldı

    Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde çatıdan düşen bir kişi itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı. Yaralanan kişinin hayati tehlikesinin olmadığı belirtildi.

  • BIST 100 Endeksi Yükselişle Kapandı
    18:49 BIST 100 Endeksi Yükselişle Kapandı

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,69 artışla 9.142,40 puandan tamamladı. Mali, hizmetler, sanayi ve teknoloji endeksleri değer kazandı. Altının ons fiyatı 2.233 dolar olarak belirlendi. TCMB'nin dolar efektif kurunda artış yaşandı. Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise yükselişle 86,8 dolardan işlem gördü.

  • İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Bilecik'te ziyaretlerde bulundu
    18:49 İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Bilecik'te ziyaretlerde bulundu

    İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Bilecik'te yerel seçim çalışmaları kapsamında Osmaneli ve Gölpazarı ilçelerinde esnafı ziyaret etti. Zorlu, Bilecik Belediyesi'nde Belediye Başkanı Mustafa Sadık Kaya ile görüştü ve Atatürk Parkı'nda vatandaşlarla sohbet etti. İYİ Parti Bilecik Belediye Başkan adayı Göksel Aydın ve diğer adaylara destek isteyen Zorlu, gazetecilere 81 ilde kendi adaylarıyla seçimlere gireceklerini söyledi.


Advertisement