Bilderberg Toplantılarının 62'ncisi Kopenhag'da Yapılıyor - Son Dakika
Güncel

Bilderberg Toplantılarının 62'ncisi Kopenhag'da Yapılıyor

Gündemde, Ukrayna, Avrupa'nın geleceği, Ortadoğu'nun yeni yapısı, Çin'in politik ve ekonomik görünümü bulunuyor.

30.05.2014 11:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yılda bir kez siyaset, iş ve basın dünyası ile üniversite ve uluslararası kuruluşlardan etkili kişileri bir araya getiren Bilderberg toplantılarının 62'ncisi, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da yapılıyor.

İki gün sürecek toplantının gündeminde, Ukrayna, Avrupa'nın geleceği, Ortadoğu'nin yeni yapısı, Çin'in politik ve ekonomik görünümü, ekonomik iyileşmenin sürdürülebilir olup olmadığı gibi konular bulunuyor.

Bilderberg'in internet sitesinde, Kuzey Amerika ve Avrupa'dan 20 ülke ile Çin, çeşitli AB kurumları, Uluslararası Para Fonu (IMF), Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW), NATO gibi uluslararası kuruluşlardan toplam 135 kişinin toplantıya katılacağı belirtildi.

Katılımcı listesinde NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün (OPCW) Genel Direktörü Ahmet Üzümcü ve Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde'ın varlığı dikkati çekiyor.

Toplantıya Türkiye'den ise CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, iş adamı Mustafa Koç, gazeteci Cengiz Çandar, sosyolog Nilüfer Göle ile Suna ve İnan Kıraç Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Taftalı katılıyor.

Öte yandan, cumartesi günü sona erecek toplantıyı protesto etmek isteyen gruplar sosyal medya üzerinden örgütleniyor. Danimarka polisi, toplantının yapıldığı otel çevresini beton ve demir bariyerlerle kapatarak sıkı güvenlik alırken yarın otel önünde gösteri yapılması bekleniyor.

-Toplantıların geçmişi-

İlki 1954 yılında Hollanda'nın Oosterbeek kentinde yapılan toplantı, Batı Avrupa ve Kuzey Amerika arasında diyalog ve işbirliğini teşvik etme amacıyla başlatıldı. Her yıl 120-150 arasında sanayici, finans uzmanı, akademisyen, gazeteci ve politikacının davet edildiği toplantının katılımcıların üçte ikisi Avrupa, kalanı Kuzey Amerika'dan.

Bilderberg toplantılarında, katılımcılar gayriresmi olarak uluslararası ilişkiler ve ekonomi gibi konularda görüş alışverişinde bulunurken, herhangi bir karar önerilmediği gibi, siyasi bir açıklama ya da oylama da yapılmıyor. Toplantılar, dünyanın karşılaştığı temel sorunların tartışıldığı resmi olmayan bir forum olarak nitelendirilirken, gizli bir uluslararası yapı olmakla suçlanarak düzenlendiği ülkelerde protesto ediliyor. - Danimarka

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bilderberg Toplantılarının 62'ncisi Kopenhag'da Yapılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement