Bileşenleri Açısından İnsan Sütüne En Yakın Süt Zebranınki - Son Dakika
Dünya

Bileşenleri Açısından İnsan Sütüne En Yakın Süt Zebranınki

Bileşenleri Açısından İnsan Sütüne En Yakın Süt Zebranınki

Antropologlar, bileşimi itibariyle insanınkine en yakın sütün zebra sütü olduğunu öne sürdü. İkisinde de su oranı oldukça fazla ve enerjinin büyük kısmı, laktozdan kaynaklanıyor.

09.07.2016 18:18  Güncelleme: 18:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünyada üretilen ham sütün yüzde 90'ının ineklerden geldiği, ancak inek sütünün insan sütüne ne kadar yakın olduğunun tartışmalı olduğu yazıldı.

HER HAYVANIN SÜTÜ FARKLILIK GÖSTERİYOR

Dünya çapında insan sütü hariç her yıl 700 milyon ton süt üretiliyor. Her hayvanın ihtiyacı farklı ve farklı ortamlarda yaşadığı için sütü de farklı oluyor. Aslında tüm sütler genellikle aynı şeyleri içeriyor, ama oranları farklılık gösteriyor.

Örneğin balonlu foklar soğuk denizlerde yaşadıklarından sütleri yüzde 61 yağ, yüzde 5 protein ve yüzde 1 süt şekeri içeriyor. Anne fokların dört gün boyunca her gün yedi kilo yağlı süt ürettiği biliniyor. Ancak otla beslenen kara hayvanlarının bu kadar kısa sürede enerji transfer etmesi gerekmediğinden, yavaş yavaş ama daha uzun süre emziriyorlar. Siyah gergedanların sütünde sadece yüzde 0,2, goril sütünde yüzde 1,5 yağ var.

Bileşenleri Açısından İnsan Sütüne En Yakın Süt Zebranınki

ZEBRA SÜTÜNE BENZİYOR AMA FARKLI NEDENLERDEN

İnsan sütü ise bu iki aşırı örneğin arasında. İnsan yavrusu doğduktan sonra uzun süre bakıma ihtiyaç duyduğundan, insan sütü fazla yağlı değil. Aksi halde yavrularına uzun süre bakan annelerin kendi enerjisi kalmazdı. İnsan sütünün bileşiminde yüzde 4 yağ, yüzde 1,3 protein, yüzde 7,2 laktoz var; kalan yüzde 90'a yakını sudan ibaret.

Antropolog Katie Hinde ve Lauren Milligan'a göreyse, bileşimi itibariyle insanınkine en yakın süt zebra sütü. İkisinde de su oranı oldukça fazla olduğu gibi, enerjinin büyük kısmı yağdan değil laktozdan kaynaklanıyor. Oysa Homo sapiens insanın tür olarak zebralardan ayrılıp farklı bir evrim sürecine girmesinin 95 milyon yıl öncesine dayandığı biliniyor.

Zebralarsa kurak bölgelerde evrim sürecini tamamladı. Zebranın sütü yavrunun su oranı yüksek bir sütle beslenip terleme yoluyla serinleme becerisi kazanması nedeniyle böyle evrimleşti. Yani insan sütüyle çok benzese de nedenleri aynı değil.

Son Dakika Dünya Bileşenleri Açısından İnsan Sütüne En Yakın Süt Zebranınki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • zülfükar othan: Yalan. Amaç islam dininın tesiri bitirmektir 1 3 Yanıtla
  • Paris'teki İran büyükelçiliği önünde canlı bomba alarmı! Ekipler olay yerine sevk edildi
    15:38 Paris'teki İran büyükelçiliği önünde canlı bomba alarmı! Ekipler olay yerine sevk edildi

    Paris'teki İran konsolosluğunda bir adamın intihar yeleği ile kendini patlatma tehdidinde bulunduğu bildirildi. Şahsın, patlayıcı bir kemer ve el bombasına benzeyen bir cisimle donatıldığı ve binada barikat kurduğu belirtildi. Fransız başkentinin 16. bölgesinde bulunan konsolosluk binası ve çevresi güvenlik önlemi olarak kapatıldı, halk tahliye edildi. Şehrin Metro Hattı 6 da kesintiye uğratıldı.

  • UCLG Başkanı Uğur İbrahim Altay, Kosta Rika'da düzenlenen toplantıya başkanlık etti
    15:37 UCLG Başkanı Uğur İbrahim Altay, Kosta Rika'da düzenlenen toplantıya başkanlık etti

    Dünya Belediyeler Birliği Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Kosta Rika'da düzenlenen UCLG Ana Tüzük Komitesi Toplantısı'na başkanlık etti. Başkan Altay, toplantıda Gazze'nin ve mazlum coğrafyalarda sıkıntı çeken Müslüman kardeşlerin haklarını savunduğunu belirtti.

  • İran'a İsrail saldırısı sonrası petrol ve altın fiyatları yükseldi
    14:37 İran'a İsrail saldırısı sonrası petrol ve altın fiyatları yükseldi

    ABD’li yetkililerin bir İsrail füzesinin İran’ı vurduğunu açıklamasının ardından, petrol ve altın fiyatlarında yükseliş oldu. İsrail saldırısının haberi duyulunca, Brent ham petrolünün varil fiyatı 90 doların üzerine çıktı; daha sonra İran saldırının önemli olmadığını söyleyince biraz geriledi. Altının ons fiyatı bir ara rekora yaklaşırken, daha sonra 2400 doların altına düştü. Orta Doğu’daki gerilimin tırmanmasının petrol sevkiyatını aksatabileceğinden korkuluyor.


Advertisement