Bilim Adamları Araştırdı; Van Gölü İçin Yeni Bir Tür Balık - Son Dakika
Güncel

Bilim Adamları Araştırdı; Van Gölü İçin Yeni Bir Tür Balık

Bilim Adamları Araştırdı; Van Gölü İçin Yeni Bir Tür Balık

VAN Gölü'nde, İl Jandarma Arama Kurtarma ve Su Altı Timi tarafından bulunan yeni balık türüyle ilgili Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde (YYÜ) kurulan araştırma ekibinin çalışmalarının ilk sonuçları ortaya çıkmaya başladı.

13.11.2018 12:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

VAN Gölü'nde, İl Jandarma Arama Kurtarma ve Su Altı Timi tarafından bulunan yeni balık türüyle ilgili Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde (YYÜ) kurulan araştırma ekibinin çalışmalarının ilk sonuçları ortaya çıkmaya başladı. Araştırma ekibinin yaptığı sualtı dalışlarıyla ortaya çıkan ilk bilgilere göre tespit edilen balığın, Van Gölü için yeni ve Oxynoemachailus genusuna ait bir tür olduğu tahmin ediliyor.

Van Gölü'nde inci kefali dışında yeni bir balık türünün bulunması üzerine Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal'ın talimatıyla bir araştırma ekibi kuruldu. YYÜ Su Ürünleri Fakültesi öncülüğünde Prof. Dr. Fazıl Şen'in başkanlığında Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mahmut Elp, Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Doç. Dr. Yaşar Özvarol, YYÜ Su ürünleri Fakültesi'nden Doç. Dr. Ertuğrul Kankaya, Dr. Öğr. Üyesi Ataman Altuğ Atıcı ve Arş. Gör. Ahmet Sepil'den oluşan bir komisyon kuruldu.

BALIĞIN YAŞADIĞI YERİ JANDARMA TESPİT ETTİ

Çalışmaların sürdürülebilmesi için balığın bulunduğu yerin tespitinde Van İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yavuz Özfidan'ın görevlendirmesi ile Van İl Jandarma Arama Kurtarma Su Altı Timi ile çalışmalara başlandı. Araştırma komisyonu yaptığı çalışmaların ardından;  Van Gölü'ndeki dikitlerin varlığının 1990'lı yıllardan itibaren çeşitli bilimsel çalışmalarla kayıt altına alındığını belirtti. Çalışma alanı olan ilgili dikitlerin Van'ın Edremit ilçesi açıklarında bulunduğu ve bu çalışmalar kapsamında farklı günlerde üç dalış gerçekleştirildiği belirtildi.

'BULUNDUĞU BÖLGEDEN UZAKLAŞMADAN GİRİNTİLERDE YAŞIYOR'

Çalışmalar kapsamında su altında keşif dalışları sırasında fotoğraflamalar ve video çekimlerinin gerçekleştirildiği ve ilgili alanın farklı su özelliklerine sahip olduğu düşünülen bölgelerinden su numuneleri alındığı açıklandı. Dikitlerde yapılan incelemede girinti çıkıntılar arasında ve oyuklardan uzaklaşmadan yaşayan balık türünün varlığının tespit edildiği belirtilerek şöyle denildi:

GÖL İÇİN YENİ BİR TÜR

"Gözlenen bu balık türünün daha önce varlığı bilinen inci kefali türü olmadığı görülmüştür. Dolaysıyla gözlenen tür Van Gölü için yeni bir türdür. Bu balığın 'Oxynoemachailus genusuna' ait bir tür olduğu düşünülmektedir. Dikitin farklı noktalarında bulunan fauna ve flora örnekleri ile dip çamuru alınmış, bu örnekler Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi Su Kalitesi ve Su Kirliliği Laboratuvarı ile Balıkçılık Biyolojisi Laboratuvarı'na getirilerek incelemeler başlatılmıştır. Laboratuvarda mikroskop altında yapılan ön incelemede bitkiler arasına yerleşmiş mikro boyutta omurgasız canlıların varlığı tespit edilmiştir. Alınan dikit ve su örneklerinde mevcut olan bitki ve omurgasız canlıların tür teşhisinin yapılabilmesi için çalışmalar devam ettirilmektedir. Sualtı dalış ekibinin yaptığı gözlemler neticesinde dikitlerin çok kolay tahrip olduğu ve temas edildiğinde kolaylıkla kırılarak çok ufak parçalara ayrıldığı belirtilmiştir. Yapılan bu sualtı dalışları ile birlikte elde edilen bilgiler neticesinde çalışmanın proje haline getirilmesi, böylelikle Van Gölü'ndeki dikitlerdeki canlı yaşamı hakkında daha geniş bilgi edinilmesi planlanmaktadır."

- Van

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bilim Adamları Araştırdı; Van Gölü İçin Yeni Bir Tür Balık - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...

  • Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti
    03:03 Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti

    Bolu'da Sağlık Mahallesi'nde bir apartmanda meydana gelen olayda, ev sahibi Turgut D. ve kızı Meltem Z. bıçaklanarak yaralandı. Turgut D. olay yerinde hayatını kaybederken, Meltem Z. ise hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Şüpheli Serkan Z. ise polis tarafından yakalandı.

  • Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü
    02:54 Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü

    Bolu'nun Sağlık Mahallesi'nde ailenin damadı, tartıştığı eşi ve 65 yaşındaki kayınpederini bıçaklayarak öldürdü. Olay yerinden kaçan şahıs yakalanarak gözaltına alındı. Damat, polis ekiplerinin takibi neticesinde kısa süre içerisinde yakalanarak gözaltına alındı.


Advertisement