Bilim insanları kanıtladı: Koşarken veya yürürken virüs kapabilirsiniz - Son Dakika
Dünya

Bilim insanları kanıtladı: Koşarken veya yürürken virüs kapabilirsiniz

Eindhoven Teknik Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, insanların koşarken virüsü nasıl yaydığı video simülasyonuyla ele alındı. Yapılan çalışmaya göre birisinin arkasından koşarken en az üç metre mesafe bırakmak gerekiyor.

10.04.2020 14:41  Güncelleme: 14:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İlk olarak Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyayı esir alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı aşı geliştirme çalışmaları sürerken, mevcut aşamada Kovid-19 ile mücadelede birçok ülke sosyal mesafe kurallarını devreye soktu. Bu kapsamda, Eindhoven Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada; insanların koşarken virüsü nasıl yaydığı video simülasyonu ile aktarıldı.

KOŞAN VEYA YÜRÜYÜŞ YAPAN BİRİNDEN UZAK DURULMALI

Birçok ülkede üzerinde durulan 1-2 metrelik sosyal mesafe uygulaması, kapalı ortamda ya da dışarıda hareketsiz halde iken bulaşıcı hastalıklardan kaçınmak için ideal bir mesafe olarak görülse de koşu ve yürüyüş gibi durumlarda daha dikkatli olunması gerekiyor. Çünkü koşan ya da yürüyüş yapan kişinin nefes alıp verirken, hapşırırken ya da öksürürken ağzından çıkan partikülerler geride kalıyor. Dolayısıyla arkada kalan kişi, önünde koşan kişinin geride bıraktığı hava akımına maruz kaldığı için bu durum sağlık açısından tehlike oluşturuyor.

Bilim insanları kanıtladı: Koşarken veya yürürken virüs kapabilirsiniz

GİYSİLERİNİZE YAPIŞABİLİR

Araştırmayı yürütenlerden Prof. Bert Blocken, sadece öksürme ya da hapşırma gibi daha güçlü bir refleksle yapılan hareketler sonucu değil, spor sırasında nefes alıp verirken de geride partiküler bırakıldığını söyledi. Blocken, hareket halindeki kişinin geride bıraktığı partikülerlerin hemen yere düştüğünü ancak bunun, arkadaki kişinin yakın ya da uzak oluşuna göre, üzerindeki giysilerine de yapışabileceğini dile getirdi. Dolayısıyla simülasyona göre spor yapan kişilerin aynı çizgi üzerinde hemen birbirlerinin arkasında olmaları, bulaşıcı hastalık kapma riskini de artırıyor.

MESAFE EN AZ 10 METRE OLMALI

Araştırmacılar, aynı çizgi üzerinde yürüyüş yapan kişilerin arasında güvenli mesafenin en az 4-5 metre, koşu ya da bisiklet sporu yapanlar arasında ise bu mesafenin 10 metre olması görüşünü ortaya koyuyor.

Bilim insanları kanıtladı: Koşarken veya yürürken virüs kapabilirsiniz

Son Dakika Dünya Bilim insanları kanıtladı: Koşarken veya yürürken virüs kapabilirsiniz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İsrail'in Cenin'e düzenlediği saldırılarda 3 Filistinli öldü
    10:34 İsrail'in Cenin'e düzenlediği saldırılarda 3 Filistinli öldü

    Batı Şeria'nın Cenin kentine ve kentteki mülteci kampına İsrail tarafından düzenlenen bombardıman ve silahlı saldırılarda 3 Filistinli öldürüldü. İsrail güçleri, Cenin'e insansız hava aracıyla düzenlediği saldırıda 2 genci öldürdü ve 9 kişiyi yaraladı. Bir gencin ise gerçek mermilerle göğsünden vurularak öldürüldüğü bildirildi. İsrail birlikleri, Cenin'e ve Kabatiye kasabasına baskın düzenleyerek Filistinli militanlarla çatışmaya girdi. İsrail güçlerinin Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 7 Ekim 2023'ten bu yana 451'den fazla Filistinliyi öldürdüğü belirtildi.

  • Rusya'daki Ebeko Yanardağı 3.000 Metre Yüksekliğe Kül Püskürttü
    10:23 Rusya'daki Ebeko Yanardağı 3.000 Metre Yüksekliğe Kül Püskürttü

    Rusya'daki Ebeko Yanardağı, atmosfere 3.000 metre yüksekliğe kadar kül püskürttü. Yanardağın bulunduğu Paramuşir Adası'nda düzenli emisyonlar devam ederken, bu durum normal kabul ediliyor.

  • Çanakkale'de alabora olan botta kayıp düzensiz göçmenleri arama kurtarma çalışmaları devam ediyor
    10:11 Çanakkale'de alabora olan botta kayıp düzensiz göçmenleri arama kurtarma çalışmaları devam ediyor

    Çanakkale'nin Eceabat ilçesi açıklarında 15 Mart'ta alabora olan botta kayıp düzensiz göçmenleri arama kurtarma çalışmaları 14'üncü gününde denizden, havadan ve karadan devam ediyor. Şu ana kadar 4 göçmen sağ kurtarılırken, 23 göçmenin cansız bedenine ulaşıldı. Çalışmalar Sahil Güvenlik Batı Marmara Grup Komutanlığı koordinesinde sürdürülüyor.

  • Kendilerinden geçtiler! Tarihinde ilk kez Avrupa Şampiyonası'na katılan Gürcistan'ın büyük coşkusu
    09:59 Kendilerinden geçtiler! Tarihinde ilk kez Avrupa Şampiyonası'na katılan Gürcistan'ın büyük coşkusu

    EURO 2024 play-off turunda Yunanistan'ı penaltılarda 4-2 mağlup eden Gürcistan, Türkiye'nin F Grubu'ndaki son rakibi oldu. Tarihinde ilk kez Avrupa Şampiyonası'na katılma hakkı elde eden Gürcistan'da futbolcular o anları soyunma odasında Kafkas dansıyla kutladı.

  • Endonezya'dan radikal karar! Hızla bataklığa çöken başkent Cakarta'yı adaya taşıyorlar
    09:57 Endonezya'dan radikal karar! Hızla bataklığa çöken başkent Cakarta'yı adaya taşıyorlar

    Endonezya'nın nüfusu 11 milyonu aşan başkenti Cakarta bataklık alana kurulu olması nedeniyle her yıl 25 santimetre çökerken, parlamentodan radikal bir karar geldi. Ülkenin başkentinin Borneo Adası'na taşınmasına onay verilirken, yeni başkent Nusantara'nın yeniden inşasının yaklaşık 32 milyar dolara mal olması bekleniyor.


Advertisement