Bilim İnsanları, Yer Altı Sularının Geleceği Konusunda Ciddi Bir Uyarı Yaptı - Son Dakika
Teknoloji

Bilim İnsanları, Yer Altı Sularının Geleceği Konusunda Ciddi Bir Uyarı Yaptı

Bilim İnsanları, Yer Altı Sularının Geleceği Konusunda Ciddi Bir Uyarı Yaptı

İklim çalışmaları yapan bilim insanları, küresel ısınmanın etkileri konusunda, yer altı sularının karşı karşıya olduğu tehlikelerin göz ardı edildiğini açıkladı. Üstelik bugün gerçekleşen her ihmalin, yüzlerce yıl sonrasında bile etkisini göstermeye devam edeceğinin de altını çizdi.

21.01.2019 22:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gün geçmiyor ki iklim değişikliğinin gezegenimize ve hayatlarımıza verdiği zararlardan birini daha öğrenmeyelim. İklim çalışmaları üzerine çalışmalara yapan bir ekip, geçtiğimiz günlerde buz dağının görünmeyen kısmı ile ilgili korkutucu bir uyarıda bulundu. Araştırma sonuçlarına göre, yer altı sularında oluşan olumsuz etkiler, yüzyıllarca sonrasını bile etkileyebilecek bir saatli bomba gibi bekleyecek.

Bilim İnsanları, Yer Altı Sularının Geleceği Konusunda Ciddi Bir Uyarı Yaptı

Şimdiye kadar küresel ısınma ve iklim değişikliğinin, yeryüzündeki okyanus, deniz, göl gibi su kaynaklarına nasıl zarar verdiği hakkında birçok çalışma yapıldı. Yer altı suları ise aslında çok büyük bir öneme sahip olmasına rağmen geniş çaplı araştırmalara tabi olmadı. Yer altı suları aslında gezegendeki temiz içme suyu ve tarım için en önemli ve en güvenilir kaynak niteliğinde. Yer altı kaynaklarından sağlanan su, direkt olarak 2 milyardan fazla insanın hayatlarını etkiliyor.

Bilim İnsanları, Yer Altı Sularının Geleceği Konusunda Ciddi Bir Uyarı Yaptı

Yağmur, yer altı kaynakları için en önemli besleyici olarak biliniyor. Alınan yağış sayesinde, topraklar suyu emiyor, fazla olan sular da akarsulara karışarak denizlere, okyanuslara akıyor. Mevcut kaynaklar incelendiğinde ise yer altı sularında büyük bir azalma, topraklarda ciddi bir kuraklık olduğu saptandı. Bunları zaten biliyorduk diyebilirsiniz. İşin korkutucu boyutuna henüz gelmedik bile. Bugün araştırmalarda ortaya çıkan tablonun, onlarca yıl öncesinde yapılan ihmallerin sonucu olduğu anlaşıldı. Yani iklim değişikliğinin etkileri, sadece sizleri değil çocuklarınızı ve hatta torunlarınızı bile daha kötü senaryolarla boğuşmak zorunda bırakacak.

Bilim İnsanları, Yer Altı Sularının Geleceği Konusunda Ciddi Bir Uyarı Yaptı

Araştırmacılar, bu kuraklık veya aşırı yağışın bir dengeye oturması gerektiğini, aynı zamanda kurak olan bölgelere yağmur yağmasının durumu kurtaramayacağını da belirtti. Verimli ve temiz su kaynağına erişebilmemiz için yağışın miktarından çok, niteliğinin önemli olduğunun özellikle altını çizdi. Gezegenin bir döngü içinde olduğunu ve verilen her hasarın bir şekilde dışarı çıkmanın farklı yollarını bulabileceğini anlatan bilim insanları, bugün önemsemediğimiz iklim değişikliğinin, gelecekte Dünya'ya geri dönüşü olmayan zararlar vereceğini söyledi.

Kaynak: WebTekno

Son Dakika Teknoloji Bilim İnsanları, Yer Altı Sularının Geleceği Konusunda Ciddi Bir Uyarı Yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • 10. Kamu Bilişim Zirvesi başladı
    13:42 10. Kamu Bilişim Zirvesi başladı

    Kamu Bilişim Derneği tarafından düzenlenen, '10. Kamu Bilişim Zirvesi' Antalya'da başladı. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, zirvenin Türkiye'nin güçlü ilerleyişine ışık tutacağını belirtti. Kamu hizmetlerinde dijitalleşme konusunda Türkiye'nin hızlı yol kat ettiğini vurgulayan Sayan, e-Devlet ve e-Nabız'da 70 milyon kişiye ulaşıldığını söyledi. Zirvenin ilk gününde, çeşitli özel ve kamu kurumlarının projeleri paylaşıldı.

  • Teknosa, Cevahir Mağazasını Dijital Konsepte Dönüştürdü
    13:10 Teknosa, Cevahir Mağazasını Dijital Konsepte Dönüştürdü

    Teknosa, yılda milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayan Cevahir Teknosa mağazasını müşteri odaklı dijital konsepte dönüştürdü. Yenilenen mağaza, avantajlı fiyatlar ve katma değerli hizmetlerle 6 bin 600'ü aşkın ürün çeşidini tüketicilerle buluşturuyor. Dijital kanallarla entegre edilen mağaza, teknoloji tutkunlarına daha dijital ve yalın bir deneyim sunuyor. Ayrıca, mağazada özel alanlar ve deneyim alanları da bulunuyor. Teknosa, Türkiye genelindeki mağazalarını daha dijital ve erişilebilir konseptte yenilemeye devam ediyor.

  • Xiaomi 11T Pro için Android 14'lü HyperOS güncellemesi
    13:10 Xiaomi 11T Pro için Android 14'lü HyperOS güncellemesi

    Xiaomi, MIUI 14'ün ardından HyperOS arayüzüne geçiş yaparak 11T Pro için güncelleme vermeye başladı. Yeni güncellemeyle birlikte cihazda yenilenmiş animasyonlar ve kilit ekranı için daha fazla özelleştirme seçeneği sunulacak. Güncelleme Avrupa pazarlarında başladı ve Türkiye'ye de gelmesi bekleniyor.

  • Microsoft, Xbox ve PC Oyunculuğunu Birleştirmeyi Hedefliyor
    13:10 Microsoft, Xbox ve PC Oyunculuğunu Birleştirmeyi Hedefliyor

    Microsoft, Xbox ve PC arasındaki etkileşimi artırmak için çalışmalar yapıyor. Xbox CEO'su Phil Spencer, şirketin Xbox platformunu rakip dijital mağazalara açmayı planladığını belirtti. Microsoft'un ayrıca eski nesillere yönelik geriye dönük uyumluluk üzerinde çalıştığı ve Steam Deck rakibi bir el konsolu üzerinde çalıştığı da söyleniyor.

  • Videoyu metne çevirme: Dijital içeriklerinizi yazıya dökün!
    13:10 Videoyu metne çevirme: Dijital içeriklerinizi yazıya dökün!

    Videolar nasıl yazıya dökülür? Video transkripsiyonunun önemi ve kullanım alanları hakkında her şeyi paylaşıyoruz.

  • Google, yapay zeka operasyonlarını tek ekipte birleştiriyor
    13:09 Google, yapay zeka operasyonlarını tek ekipte birleştiriyor

    Google, şirketin yapay zeka çalışmalarını hızlandırmak amacıyla ekiplerinde büyük bir yapılanmaya gitti. Şirket CEO'su Sundar Pichai, Google'ın yazılım ve donanım ekiplerini 'Platformlar ve Cihazlar' adlı yeni bir bölümde birleştirdi. Ayrıca Android çalışmalarının da bu takıma dahil edildi. Platformlar ve Cihazlar birimi, daha önce Google'ın donanım çalışmalarından sorumlu olan Rick Osterloh tarafından yönetilecek. Yeniden yapılanmanın temel amaçlarından biri; Android, Chrome, Pixel gibi teknolojiler üzerinde çalışan ekipleri birleştirmek. Google, yapay zekayı kendi ürünlerine daha iyi entegre etmek istiyor. Osterloh, yapay zeka modelleri üzerinde bağımsız olarak çalışan grupların ilerlemeyi yavaşlattığını dile getirdi. Tek bir liderin tüm yapay zeka operasyonlarını denetlemesinin doğru olacağını aktardı. Uzun süredir Android ve Chrome'un başında olan Hiroshi Lockheimer, geçişi kolaylaştırmak için Google'da yeni sorumluluklar üstlenecek. Ancak Lockheimer, Osterloh ile güç gösterisine girmeyeceğini söyleyerek iki yıldır bu yapılanma üzerinde çalıştıklarını ifade etti. Google ayrıca Android'li cihazlar üreten ortaklarını desteklemeye devam edeceğini dile getirdi. Bu kapsamda kendi yapay zeka ve makine öğrenimi gelişmelerini, Platformlar ve Cihazlar biriminde daha hızlı şekilde test edebileceğini aktardı. Amazon, Apple, Microsoft gibi rakiplerin yapay zekayı kendi ürünlerine entegre etmek için yoğun çaba sarf ettiğini biliyoruz. Google da bu konuda hızlı hareket ederek, Android'den Chrome'a kadar farklı ürünlerine yapay zeka getirmek istiyor.

  • Fransız Geliştirici, Boykot X Uygulamasıyla Tüketicilere Bilgi Veriyor
    11:35 Fransız Geliştirici, Boykot X Uygulamasıyla Tüketicilere Bilgi Veriyor

    Kuzey Afrika asıllı Fransız Chedy el Tabaa, dünya genelinde soykırım gibi insan hakları ihlalleri ve çevreye ilişkin konular nedeniyle boykot edilen ürün ve firmalar hakkında tüketicileri Türkçe dahil 7 dilde bilgilendiren Boycott X uygulamasını geliştirdi. Uygulama, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki krizin ve İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının desteklendiği, insan haklarının ihlal edildiği, çevre kirliliğine neden olunduğu veya hayvanlara eziyette bulunulduğu gerekçesiyle boykot edilen ürünlerle ilgili tüketicilere bilgi veriyor.

  • Yapay Zeka Destekli Teknolojilerle Rüzgar Santrallerinde Canlıların Korunması Sağlanıyor
    11:28 Yapay Zeka Destekli Teknolojilerle Rüzgar Santrallerinde Canlıların Korunması Sağlanıyor

    Yapay zeka destekli teknolojilerle, rüzgar santrallerinin çalışması esnasında santrale yaklaşan kuş, yarasa gibi canlıların hareket kayıtları tutularak, tekrarlanan durumlarda santralin devre dışı bırakılması ile olası güç kayıpları ve hasarlar engelleniyor, canlı ekosistemi korunuyor.

  • TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, Mayıs Ayında Dijital Telif Konusunu Ele Alacak
    11:19 TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, Mayıs Ayında Dijital Telif Konusunu Ele Alacak

    TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, komisyonun 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri nedeniyle ara verdiğini ve mayıs ayı başında ilk toplantısını dijital telif konusuyla yapacaklarını açıkladı. Yayman, Türkiye'deki telif yasasının güncellenmesi gerektiğini belirterek, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü ve diğer paydaşlarla görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Komisyonun, içerik üreticilerinin taleplerini dikkate alarak dijital telif konusunu ele alacağı vurgulandı.


Advertisement