Bilim Kurulu üyesi, korkutan rakamı paylaştı: Koronavirüs bir kişiden 625 kişiye bulaşabiliyor - Son Dakika
Sağlık

Bilim Kurulu üyesi, korkutan rakamı paylaştı: Koronavirüs bir kişiden 625 kişiye bulaşabiliyor

Dünyada hızla yayılan ve Türkiye'ye de sıçrayan koronavirüs salgını ile ilgili açıklamalarda bulunan Bilim Kurulu üyesi Prof. Alpay Azap, "Tek bir kişiden 125, hatta 625 kişiye bulaşıyor. Bu kadar hızlı ilerleyen bir virüsle karşı karşıyayız" dedi.

17.03.2020 09:40  Güncelleme: 10:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlık Bakanlığı koordinesinde kurulan Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Alpay Azap, katıldığı Habertürk TV'deki canlı yayında önemli uyarılarda bulundu.

"TEK BİR KİŞİDEN 625 KİŞİYE BULAŞIYOR"

Koronavirüs salgının beklentiler doğrultusunda ilerlediğini belirten Prof. Alpay Azap, "Bir virüs bir topluma ilk girdiğinde vaka sayılarında hızlı bir artış bekleniyor. Logaritmik olarak artıyor vaka sayıları. Çünkü bir kişi yaklaşık beş-altı kişiyi hasta ediyor. O beş-altı kişi kendi etrafındaki beş-altı kişiyi enfekte ediyor. Bunların aralarındaki süre eskiden bir hafta civarındaydı. Şimdi üç-beş güne düştü. Tek bir kişiden 125, hatta 625 kişiye bulaşıyor. Bu kadar hızlı ilerleyen bir virüsle karşı karşıyayız" şeklinde konuştu.

Bilim Kurulu üyesi, korkutan rakamı paylaştı: Koronavirüs bir kişiden 625 kişiye bulaşabiliyor
Prof. Alpay Azap

"İNSANLAR 3-4 ADIMDAN FAZLA YAKLAŞMASIN"

"Sosyal mesafeyi koruma meselesini sürekli hatırlatıyoruz. Zaten alınan tedbirlerin önemli bir kısmı tamamen bunu sağlamaya yönelik" diyen Prof. Azap, şunları söyledi: "Bütün seçenekleri en ince ayrıntısına kadar tartışıyoruz ama bir önlem alırken, o aldığınız önlemin getirecekleri var, faydalar var. Bir de götürecekleri var. Sebep olacağı birtakım olumsuz sonuçlar var. Dolayısıyla bunları iyi düşünüp taşınmak lazım.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLİR Mİ?

Açıkçası bugün uzun tartışmaların sonunda henüz öyle bir noktada olmadığımız için, bir sokağa çıkma yasağı gibi bir şeye, İtalya'daki gibi bir duruma ihtiyacımız olmadığını düşündük. Ama bu sosyal mesafeyi koruma meselesini sürekli hatırlatıyoruz. Zaten alınan tedbirlerin önemli bir kısmı tamamen bunu sağlamaya yönelik.

"BU VİRÜS ÇOK KOLAY YAYILIYOR"

Yani insanların birbirlerine bir metreden, 3-4 adımdan daha fazla yaklaşmasını engellemeye yönelik. Kalabalık mekanlarda bir arada durmalarını, havalandırması iyi olmayan yerlerde bir arada uzun zaman geçirmelerini engellemeye yönelik şeyler. Bu virüs çok kolay yayılıyor. Vatandaşlarımız da hep bunu düşünsünler. Bu tedbirler bunu sağlamak için alınıyor. Ona göre hayatlarını planlarlarsa, bu salgını çok fazla yayılma fırsatı bulamadan ülkemizde atlatabilir diye ümit ediyoruz."

Bilim Kurulu üyesi, korkutan rakamı paylaştı: Koronavirüs bir kişiden 625 kişiye bulaşabiliyor

Son Dakika Sağlık Bilim Kurulu üyesi, korkutan rakamı paylaştı: Koronavirüs bir kişiden 625 kişiye bulaşabiliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (8)

  • İSTANBULLU: ÜLKEMİZDE MAALESF VERİLEN VERİLERE GÖRE 47 DEĞİL TAHMİNENDEN DAHA FAZLA OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM 6 2 Yanıtla
  • şamil: Bu rakamlara ulaşmamak için; 10 günlüğüne farzedin kurbanbayramı tatili 10 gün öyle düşünün. Toplu taşıma araçları durdurulsun. - sebze meyve pazarları yasaklansın-sinema,tiyatro vsgösteri yerleri iptal edilsin.-avm,market vb. derhal kapatılsın-köyler dahil kahvehane vs. mekanlar kapatılsın. -ibadethane olabilecek tüm mekanlar yasaklansın- toplu işçi çalıştıran işyerleri derhal üretimi durdurulsun.- işverenler çalışanlara 1 aylık ücreti garanti etsin - gibi çok maddeli 10 günlük tedbirler. 7 0 Yanıtla bankacı: her yer kapatılsın ibadethane olan yerler yasaklansın !!! öylemi ?? 1 6 havva: işveren para basıyor ya çalışmadan 1 aylık ücreti nasıl garanti edicek bynsz 1 0
  • Fikret : Sen zannet! 0 3 Yanıtla
  • mırdad: abi isiniz gucunuz algı korono baska haberiniz yok .korku duzeni yaratmak.halkı nasıl koyun yaparsınız iste aynen boyle bırakın palavraları ya. 0 2 Yanıtla Söz: Büyük lokma ye büyük söz konuşma 1 0
  • ali: TÜRKİYE NEREYE?? 0 0 Yanıtla
  • Kerem Bürsin, Mavi Mağara filminin provalarında koronavirüse yakalandı
    07:43 Kerem Bürsin, Mavi Mağara filminin provalarında koronavirüse yakalandı

    Başrollerinde Kerem Bürsin ve Devrim Özkan'ın yer alacağı Mavi Mağara filminin provalarında talihsiz bir olay yaşandı. Bürsin, kamera karşısına geçmeden önce koronavirüse yakalandı. Filmde askeri bir karakteri canlandıracak olan Bürsin'in rahatsızlığı nedeniyle çekimler ileri bir tarihe ertelendi. Mavi Mağara'nın çekimleri İstanbul'da başlayacak ve Kaş'ta devam edecek.

  • Bipolar bozukluk nedir ve neden Van Gogh ile ilişkilendiriliyor?
    05:45 Bipolar bozukluk nedir ve neden Van Gogh ile ilişkilendiriliyor?

    Ünlü Hollandalı ressam Vincent van Gogh'un bipolar bozuklukla ilişkilendirilmesi ve sağlık sorunlarıyla ilgili yapılan araştırmalar. Van Gogh'un mektupları ve sanatında bulunan ipuçlarına dayanarak, bipolar bozukluk ve depresyon geçirdiği tespit edildi. Uzmanlar, Van Gogh'un hayatta olsaydı teşhis konulabileceğini ve daha iyi bir tedavi alabileceğini belirtiyor.

  • Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de kökten çözülüyor
    20:45 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de kökten çözülüyor

    Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ni ziyaret ederek Malpraktis Yasası hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, dünyada benzeri olmayan şekliyle Malpraktis'in Türkiye'de çözüldüğünü belirtti.

  • Trabzon'da Aile Sağlığı Merkezleri ve 112 Acil Sağlık Hizmet Binaları İnşa Ediliyor
    20:23 Trabzon'da Aile Sağlığı Merkezleri ve 112 Acil Sağlık Hizmet Binaları İnşa Ediliyor

    Trabzon'un Maçka, Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerinde aile sağlığı merkezleri ile 112 acil sağlık hizmet binalarının inşası devam ediyor. Maçka ilçesindeki inşaatın 15 Nisan'da tamamlanması planlanırken, Akçaabat ilçesindeki iki aile sağlığı merkezi ve acil sağlık hizmetleri binasının tamamlanmasıyla kısa sürede hizmete başlayacağı belirtildi. Çarşıbaşı ilçesinde ise Yavuz Aile Sağlığı Merkezi binasının tamamlanma tarihi 26 Nisan olarak açıklandı.

  • TEİS Genel Başkanı: Mide ilaçlarına ilişkin karar eşdeğer ilaç kavramını ve yerli ilaç üretimine olan güveni sarsacak
    19:51 TEİS Genel Başkanı: Mide ilaçlarına ilişkin karar eşdeğer ilaç kavramını ve yerli ilaç üretimine olan güveni sarsacak

    Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun mide ilaçlarına ilişkin kararıyla ilgili, 'Tasarruf amacı ile yapıldığı iddia edilen bu uygulamalar, eşdeğer ilaç uygulamasını, dolayısıyla da eşdeğer ilaç kavramını ve yerli ilaç üretimine olan güveni sarsacak yanlış uygulamalardır' dedi.


Advertisement