Bilim Kurulu üyesi kuralların ihlal edildiği bu görüntü sonrası çok net uyardı: Yasaklar geri döner - Son Dakika
Sağlık

Bilim Kurulu üyesi kuralların ihlal edildiği bu görüntü sonrası çok net uyardı: Yasaklar geri döner

İstanbul'da asker eğlencesinde yüzlerce kişinin koronavirüs kurallarını hiçe sayıp el ele halay çekmesi sonrası, Bilim Kurulu Üyesi Levent Yamanel, "Görüntülerde yeni normalin alışmamız gereken 3-4 kuralı da ihlal edilmiş. Yeni normale alışamadığımızı gösteren görüntüler. Böyle giderse eskiye döner, eski tedbirleri almak zorunda kalırız" dedi.

03.07.2020 07:28  Güncelleme: 08:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Koronavirüs tedbirleri kapsamında askere uğurlama törenleri İçişleri Bakanlığı genelgesi ile 21 Mart'ta geçici olarak yasaklanmıştı. Ancak yasağa rağmen ülkenin birçok şehrinden askere uğurlama törenleri gelince bu kez bakanlık 81 ilin valiliklerine yazı gönderdi. Yazıda, son günlerde kamuoyuna yansıyan asker uğurlamaları görüntüleri nedeniyle toplu askere uğurlama konusunda tedbir alınmasını, yasağa uymayanlara işlem yapılmasını istedi. Ancak yasak ve cezaya rağmen herhangi bir önlem alınmadan askere uğurlama törenleri devam ediyor. Son görüntüler de İstanbul Zeytinburnu'ndan geldi. Önceki gece yüzlerce kişi önce sokağı trafiğe kapattı. Ardından maske ve sosyal mesafe kuralını hiçe sayarak el ele halay çekti. Çevredeki vatandaşların aradığı polis, 20 dakika sonra olay yerine geldi. Ancak sadece uyarı yaptı. Ardından, kalabalık tekrar müziğin sesini açarak uğurlama törenine devam etti.

Görüntüleri gören uzmanlar ise bunun büyük bir sorumsuzluk olduğunu belirterek Milliyet'e şu değerlendirmede bulundu.

"ESKİ TEDBİRLERE DÖNERİZ"

Prof. Dr. Levent Yamanel (Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım ve İç Hastalıkları Uzmanı ve Bilim Kurulu üyesi): "Görüntülerde yeni normalin alışmamız gereken 3-4 kuralı da ihlal edilmiş. Hem kalabalık oluşturulmuş hem maske takılmamış, sosyal mesafeye uyulmamış ve ellerde temas halinde. Yeni normale alışamadığımızı gösteren görüntüler. Orada bir tane vaka olsa ortamdaki yüze yakın kişi de enfekte olur. Böyle şeylere çok dikkat etmemiz lazım. Yeni normale alışamazsak çok daha yüksek sayılar görürüz. Eskiye döner, eski tedbirleri almak zorunda kalırız. Mesela düğün salonları açılıyor. Düğünlerde de bu tip görüntüler olursa yayılım hızı artar. Eğer tedbirlere uymazsak hem normalleşmemiz gecikir hem de pandemi ile mücadelemiz sonuca varmaz ve pandemi süreci uzar."

"DUYARSIZLIK VE BENCİLLİK"

Prof. Dr. İlhami Çelik: (Kayseri Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi ve Bilim Kurulu üyesi): "Ortadaki görüntüler her şeyi anlatmaya yetiyor. Bunlar ayıp, duyarsızlık ve bencillikten başka bir şey değil. Oradakiler sadece kendilerinin değil, başka insanların da hayatını tehlikeye atıyor. Toplum olarak birbirimizin hakkına riayet etmeliyiz. Dolayısıyla başkasının hakkında riayet edilmediği ortada."

"BAĞIRMALAR RİSKİ ARTIRIYOR"

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan (Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı): "Bu sayıları azaltmak istiyorsak bir şekilde kalabalıklaşmanın ve sosyal mesafenin bozulmasının önüne geçmeliyiz. Bunun için kalabalık toplanmalara sayı sınırı konulmalı. Bir asker uğurlama törenine sınır koymamız gerekir. Çünkü büyük sayılar büyük toplanmalardan çıkıyor. Diyarbakır'da bir taziye evinden 200 vaka, Kars'ta bir nişan yemeğinden 100 vaka, bir asker uğurlama töreninden 58 vaka çıktı. Askere uğurlanma törenlerinin bir diğer tehlikesi de yüksek sesle konuşma. Oradaki insanların müzik sesinden birbirlerine duyamadıkları için yüksek tonda konuşma, şarkı söylemeleri ağızdan çıkan virüs miktarını artırıyor. Düğün salonları, tiyatrolar ve sinemalar da açıldı. Ancak riskleri farklı. Sinema ve tiyatroda insanlar konuşmadan ve bağırmadan oturuyor. Düğün ve nişan salonlarında ise insanlar birbirleriyle konuşuyor, bağırıyor ve şarkı söylüyorlar dolayısıyla risk çok daha yüksek."

Bilim Kurulu üyesi kuralların ihlal edildiği bu görüntü sonrası çok net uyardı: Yasaklar geri döner

Son Dakika Sağlık Bilim Kurulu üyesi kuralların ihlal edildiği bu görüntü sonrası çok net uyardı: Yasaklar geri döner - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (29)

  • Yasak şart: Böyle de gider. Koy yasağa gerekirse iki hafta çıkmasın kimse dışarıya 6 3 Yanıtla Murat: Tuzun kuru galiba 1 0
  • Yusuf: Sosyal vefa destek grubundaydim.65 yaşüstü vatandaşlarimizin parasını çekmenin dışında olabildiğince evde kalmaya çalıştım,niye mi bu işin her türlü vebali var diye.Bize bir şey olmaz diyerek emekleri silenlere hakkım haram olsun,çok ayıp ya. 6 2 Yanıtla
  • Millet: Bu sıcakta insan zor yaşiyor virüs nasıl yaşasın akıl var mantik var bakteriyse baska siz önce gerçekleri anlatin milletle dalga gecmeyin.hic bir inandırıcılığınız yok bizim gözümüzde neden acaba bi düşünün? 3 5 Yanıtla
  • Dr Analiz: Bilim kurulu yırtına dursun.Halk bildiğini yapıyor.Yazık ya!!!! 6 1 Yanıtla Samsun davud: Bilim kurulu ego tatmini yapıyor.. 1 1
  • Kader: Bu kadar da olmaz biz aylardır evdeyiz çocuklar okula gidemiyor bütün düzenimiz alt üst oldu böyle giderse okulların açılmasına da engel olacaklar kurallara uymayanlara hakkımı helal etmiyorum madem bu insanlar ısrarla bildiklerini yapiyor askere giden genci polis esliginde gelip alacaksin evden birligine teslim edeceksin ancak bundan anlarlar, kuralları bilmeyen toplum 6 0 Yanıtla Tuğba : Gerçekten aylardır evdeyiz. Hiç bir sosyal hayatımız kalmadı.2 yaşındaki kızımla resmen psikolojik savaş yaşıyoruz evde.park Yok,kreş Yok,çocuğum çocuk görmez oldu.bu kendini bilmez insanlar yüzünden bunları yaşamak zorunda değiliz!! 6 0 cevap: Bütün dünya son 1 aydır tamamen dışarda, siz neden evdesiniz? Hızlı yayılan bir virüs olsaydı, eskiden olduğu gibi hayatına devam eden 8 milyar insan içinde yayılmaz mıydı? Herkes dışarda dip dipe en az son bir aydır, eğer virüs proflarının insanları korkuttuğu gibi hızlı yayılan bir virüs olsa şimdiye kadar vaka sayılarında korkunç bir artış olmaz mıydı? Ama tam tersi oluyorsa demek ki boşuna eve kapanıyorsunuz. 8 milyar insan dışarda. Virüs proflarına değil gözünüzün gördüğüne inanın. 1 5
  • ferit: bu millet mikrop gibi iç içe yaşamaya alışmış ölse yine vazgeçmez. cühela.. 5 1 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Bahçesaray'da iki hasta ambulans helikopterle hastaneye sevk edildi
    00:40 Bahçesaray'da iki hasta ambulans helikopterle hastaneye sevk edildi

    Van'ın Bahçesaray ilçesinde göğüs ağrısı olan 75 yaşındaki hasta ile 22 yaşındaki hamile kadın, ambulans helikopterle Van'a sevk edildi. Bahçesaray Devlet Hastanesine göğüs ağrısı şikayetiyle kaldırılan 75 yaşındaki hasta ile doğum sancısı çeken 22 yaşındaki hamile kadının ileri tetkik ve tedavi için Van'a sevkine karar verildi. Karayoluyla sevkin sıkıntılı olmasından dolayı Van İl Sağlık Müdürlüğünden helikopter ambulans talep edildi. Kısa sürede hazırlanan ambulans helikopter, Bahçesaray ilçesine giderek 75 yaşındaki hasta ile gebe kadını Van Eğitim ve Araştırma Hastanesine ulaştırdı.

  • Kütahya'da Yeni Sağlık Yerleşkesi İnşa Edilecek
    21:20 Kütahya'da Yeni Sağlık Yerleşkesi İnşa Edilecek

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ek binasının yıkılıp yerine 'Sağlık Yerleşkesi' yapılacağını duyurdu. Yerleşkede Aile ve Halk Sağlığı Merkezi, Verem Savaş Dispanseri gibi birimlerin bulunacağı belirtildi.

  • Siirt'te Doktor Ersin Arslan Anıldı
    18:39 Siirt'te Doktor Ersin Arslan Anıldı

    Siirt Tabipler Odası üyeleri, Gaziantep'te görevi başındayken hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülen doktor Ersin Arslan'ı anmak için basın açıklaması yaptı. Açıklamada, sağlıkta şiddetin önlenmesi için birlikte hareket edilmesi gerektiği vurgulandı.

  • Mardin'de kayalıklardan düşen kişi ağır yaralandı
    18:34 Mardin'de kayalıklardan düşen kişi ağır yaralandı

    Mardin'in merkez Artuklu ilçesinde Kabala Mahallesi'nde kayalıklara çıkan Hamdullah Buray, dengesini kaybederek düştü. Olay yerine AFAD, jandarma ve 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi. Ağır yaralanan Buray, Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.

  • Karabük Üniversitesi Sağlık Bilimleri Festivali düzenliyor
    17:54 Karabük Üniversitesi Sağlık Bilimleri Festivali düzenliyor

    Karabük Üniversitesi, sağlık alanında yenilikçi yaklaşımlar geliştirmek amacıyla Sağlık Bilimleri Festivali düzenleyecek. Festival, 6-7 Kasım tarihlerinde Türkiye'deki birçok paydaşın katılımıyla gerçekleştirilecek. Festivalde akademisyenler, profesyoneller ve öğrenciler bir araya gelerek sağlık alanına dair yenilikçi yaklaşımlar geliştirecek ve mevcut yapıyı geliştiren model tasarımlarının ortaya çıkmasına katkıda bulunacak. Ayrıca festivalde yarışmalar, atölye çalışmaları, tiyatro, müzik ve şiir dinletisi, konser, kültürel etkinlikler, spor turnuvaları gibi birçok etkinlik düzenlenecek.


Advertisement