Bilim Kurulu üyesi: Prof. Dr. Prof. Dr. Alpay Azap: Salgın Türkiye'de 11 Mayıs gibi zirveye çıkar - Son Dakika
Sağlık

Bilim Kurulu üyesi: Prof. Dr. Prof. Dr. Alpay Azap: Salgın Türkiye'de 11 Mayıs gibi zirveye çıkar

Türkiye'nin bir numaralı gündemi koronavirüs salgınının ülkemizde zirveye ulaşacağı tarihle ilgili konuşan Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, ilk vakanın görüldüğü 11 Mart'tan 60 gün sonrasına işaret etti.

03.04.2020 11:27  Güncelleme: 11:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, Türkiye'de koronavirüs salgınının pik yapacağı tarihle ilgili "Koronavirüs ülkelerde 60 günde zirveye çıkıyor. Bizde ilk vaka 11 Mart'ta görüldüğüne göre 3-4 hafta daha var" diye konuştu.

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs, ülkemizde her geçen gün etkisini artırarak devam ediyor. Koronavirüsle ilgili çoğu insanın aklında olan bir soru da salgının ülkemizde ne zaman zirveye çıkacağı.

"KOVİD-19, ÜLKELERDE ZİRVEYE 8-9 HAFTADA ULAŞIYOR"

Bu durumla ilgili Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alpay Azap'la yaptığı konuşmayı aktardı: "Başından bu yana tespitleri, geleceğe yönelik öngörülerinde yanılmayan Ankara Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Alpay Azap ile dün sabah sohbet ederken güzel bir benzetme yaptı:

'Nasıl ki farklı ülkelerde virüsün yayılma seyri farklı oldu, bizim şehirlerimizi de bu ülkeler gibi düşünmemiz lazım. Çin'de başladı, zirvesini gördü ve aşağı doğru indi. Ardından İtalya'da aynı durum oldu. Bizim şehirlerimiz için de aynı seyirde geçer; hastalığın ilk görüldüğü gün esas alınarak bakılmalı…'

Bu durumda hastalığa ilk rastlanan yer İstanbul olduğuna göre, zirve için nasıl bir hesap yapılmalı? Bilim Kurulu üyesi de olan Prof. Dr. Azap'ın yanıtı her zamanki sakinlik ve netlikte oldu: 'Kovid-19 vakası ülkelerdeki zirvesine 8-9 haftada ulaşıyor. Yaklaşık 60 günde zirve yapıyor. Hastalığın ilk ortaya çıktığı tarihi 11 Mart gibi açıklandı ilk vaka; demek ki, 60 gün, 3-4 hafta daha var…"

Bilim Kurulu üyesi: Prof. Dr. Prof. Dr. Alpay Azap: Salgın Türkiye'de 11 Mayıs gibi zirveye çıkar

TÜRKİYE'DE SON DURUM

Ülkemizde 2 Nisan verilerine göre 18 bin 135 koronavirüs vakası görüldü. 356 kişi ise koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Düne kadar 125 bin 556 kişiye koronavirüs testi yapılırken 415 hasta ise iyileşip taburcu oldu.

Bilim Kurulu üyesi: Prof. Dr. Prof. Dr. Alpay Azap: Salgın Türkiye\'de 11 Mayıs gibi zirveye çıkar

Son Dakika Sağlık Bilim Kurulu üyesi: Prof. Dr. Prof. Dr. Alpay Azap: Salgın Türkiye'de 11 Mayıs gibi zirveye çıkar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (23)

  • Y: Ağzı olan konuşuyor 8 7 Yanıtla
  • Pandemic: Ağzı olan konuşuyor diye biley yok adam bilim kurulunda zaten 8 4 Yanıtla
  • bitlik yapmayın: devletin ortaya koyduğu bir kampanyada ayrı baş tutmanın anlamı nedir? 4 8 Yanıtla
  • Abdülhacı: Bu Ülkede çok çahil insanlar biryerlerin başında bakın Ülkede hangi birimiz doğru dürüst türkçe konuşup yazabiliyoruz gazeteciler bile halen kelimeleri yanlış yazıyor Atatürk ün yazdığı nutuklarda öyle kelimeler varki okurken zorlanıyor insan işte demek istediğim okullarda bize yarım yamalak öğretilen Tarih vs. Şuan böyle okullardan mezun olan insanlarin hangisinin söyledikleri doğru diye kafamız allak bullak oluyor çok hayalperest yetiştiriliyoruz hayal etme güçümüz sayesinde bu ülke ayakda yoksa eğitim sıfır 1 7 Yanıtla
  • Hayırlı cumalar dilerim : Rabbim hepimizi korusun şifa versin 6 1 Yanıtla
  • hıghlander: Sayın cumhurbaşkanının hemen bir kararla,emniyet,TEM,ticari nakliye işlemleri(ki onlarda da tır v.s. Kamyon,kamyonet, taxi şoförlerinin testi yapılıp,tulum verilerek çalışmalarına izin verilecek.) acil sağlık ihtiyacı hariç,ilçeler ve şehirlerin sınırları kapatılsın.Tüm giriş çıkışlar durdurulsun.Vatandaşlık numarasına göre (tek,çift,veya diğer basamaklar) temel ihtiyaçlar için haftada en çok 3 kez çıkılmasına izin verilsin. 4 3 Yanıtla
  • .....: Sen de yazamıyorsun ama eleştiriyorsun. 4 2
  • Z: Aynen 2 3
  • Y: Biz kime güveniceğimizi şaşırdık kardeşım her bilimci ayrı bıseyler söyliyor boş yapma tırrek 2 1
  • Bit değil uyuz: Çoook anlamı var. Cumhurbaşkani belediye,muhalefet ayrimi yapmamalı. 1 0
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Kayseri'de kurusıkı tabanca oyunu faciayla sonuçlandı
    23:55 Kayseri'de kurusıkı tabanca oyunu faciayla sonuçlandı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde, oynadıkları kurusıkı tabancanın ateş alması sonucu yaralanan 2 çocuk hastaneye kaldırıldı. Yavuzlar Mahallesi İmar Sokak'ta, C.A. (16) ve arkadaşı O.D. (16) bahçede kurusıkı tabanca ile oynarken silah ateş aldı. İhbar üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yaralı çocuklar, ambulansla Kayseri Şehir Hastanesi'ne kaldırıldı.

  • Kemik Kanseri Hastası Çocuğun Tedavisi İçin Yardım Bekleniyor
    22:12 Kemik Kanseri Hastası Çocuğun Tedavisi İçin Yardım Bekleniyor

    Yabancı uyruklu bir çocuk, kemik kanseri nedeniyle bir bacağını kaybettikten sonra diğer bacağının kurtarılabilmesi için zorlu bir tedavi süreci yaşıyor. Hastaneye ulaşmak için saatlerce yolculuk yapmak zorunda kalan çocuk, tedavisini ağabeyiyle birlikte yaşadıkları Denizli'de devam ettirmek istiyor. Ancak maddi imkansızlıklar nedeniyle yardım bekliyorlar.

  • ÇYDD Türkan Saylan Sağlık Sempozyumu düzenlendi
    21:36 ÇYDD Türkan Saylan Sağlık Sempozyumu düzenlendi

    Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Türkan Saylan Sağlık Sempozyumu'nu gerçekleştirdi. Sempozyumda mevcut sağlık sistemi üzerine değerlendirmeler yapıldı ve çözüm önerileri sunuldu. ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel, öğrencilerle birlikte çalışacaklarını ve sorunları çözmek için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

  • Üsküdar Üniversitesi, Beyin Haritalama ve Tedavileri Derneği Kongresi'nde Türkiye'yi temsil etti
    21:24 Üsküdar Üniversitesi, Beyin Haritalama ve Tedavileri Derneği Kongresi'nde Türkiye'yi temsil etti

    Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan başkanlığındaki araştırma ekibi, Beyin Haritalama ve Tedavileri Derneği Kongresi'nde Türkiye'yi temsil etti. Üniversite, sinirbilim alanındaki çalışmaları ve kişiselleştirilmiş tedavi stratejileri üzerine sunumlar gerçekleştirdi.

  • Aşırı sıcak havaların erkeklerin doğurganlığını olumsuz etkilediği ortaya çıktı
    19:59 Aşırı sıcak havaların erkeklerin doğurganlığını olumsuz etkilediği ortaya çıktı

    Singapur'da yapılan bir araştırma, aşırı sıcak havaların erkeklerin doğurganlığını olumsuz etkilediğini ortaya koydu. Singapur Ulusal Üniversitesi'nde gerçekleştirilen çalışmada, 818 erkekten alınan sperm örnekleri üzerinde yapılan incelemelerde, aşırı sıcak havanın sperm sayısı ve yoğunluğu üzerinde olumsuz etkileri olduğu tespit edildi. Ayrıca, sıcak havaya maruz kalan erkeklerde üreme hücrelerinin hareketliliğinin azaldığı belirlendi. Araştırmacılar, iklim değişikliğiyle birlikte gelecekte havanın daha da sıcak olacağını ve bu durumun doğurganlık üzerindeki etkilerinin daha da artabileceğini vurguladı.


Advertisement