Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, Kocaeli'de Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, Kocaeli'de Açıklaması

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Teknolojinin hızla geliştiği bir dünyada bizim kendi teknolojimizi ve silahımızı üretmemiz ve o silahın güvenlik kodunun bizden başka kimsenin elinde olmaması bizim için hayati derecede önemli. Bu paralel yapının, özellikle son dönemde TÜBİTAK'taki savunma sanayi projelerini yürüten kritik personelin cep telefonlarını sahte isimlerle dinlemesinin arkasında da bu gerçek yatıyor" dedi.

20.05.2015 21:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Teknolojinin hızla geliştiği bir dünyada bizim kendi teknolojimizi ve silahımızı üretmemiz ve o silahın güvenlik kodunun bizden başka kimsenin elinde olmaması bizim için hayati derecede önemli. Bu paralel yapının, özellikle son dönemde TÜBİTAK'taki savunma sanayi projelerini yürüten kritik personelin cep telefonlarını sahte isimlerle dinlemesinin arkasında da bu gerçek yatıyor" dedi.

Türk Harb-İş Sendikası Gölcük Şubesini ziyaret eden Işık, burada sendika üyesi işçilere yaptığı konuşmada, AK Parti iktidarı olarak savunma sanayine önem verdiklerini söyledi.

Savunma sanayinin ihmalinin nelere mal olduğunu Kıbrıs Barış Harekatı'ında çok net olarak gördüklerini ve bu alanda Türkiye'nin kendine yeter bir ülke konumuna yükselememesi durumunda da her zaman güvenlik tehdidi altında bulunacak bir alan olduğunu kaydeden Işık, "Savunma sanayine dünyanın tam merkezinde bulunan bir ülkenin yatırım yapmaması akıl işi değildir" ifadesini kullandı.

Bakan Işık, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nda o güne kadar Türkiye'ye verilen pek çok silahın kullanılmasına kısıtlılık getirildiğini, hatta daha yakın bir zamanda "benim tankımı terörle mücadelede kullanamazsın" diyen ülkeleri gördüklerini vurgulayarak, "O açıdan savunma sanayi bu ülke için kritik sektördür. Savunma sanayi sadece istihdam, eğitim açısından değil, aynı zamanda ülke güvenliği açısından atılmış bir adımdır. Bu alanı biz bu açıdan da özellikle Türkiye'nin ihtiyaç odaklı gelişim alanı olarak görüyoruz" şeklinde konuştu.

"Türkiye kendi gemisini yapmalı" dediklerini ve MİLGEM projesini başlattıklarını, iki geminin denizlerde yüzdüğünü, üçüncü ve dördüncü gemilerin de kızakta bulunduğunu kaydeden Işık, şöyle devam etti:

"Eski gemilerimizin görev bilgisayarlarını değiştiriyoruz. Elektronik donanımlarını, yazılımlarını komple yeniliyoruz, güncelliyoruz. Niye? Bu çağda eğer elektronik bir silahın varsa, onun güvenlik kodunu senden başka bilen varsa, o silah senin değil. Teknolojinin hızla geliştiği bir dünyada bizim kendi teknolojimizi üretmemiz, kendi silahımızı üretmemiz ve o silahın güvenlik kodunun bizden başka kimsenin elinde olmaması bizim için hayati derecede önemli. Bu paralel yapının, özellikle son dönemde TÜBİTAK'taki savunma sanayi projelerini yürüten kritik personelin cep telefonlarını sahte isimlerle dinlemesinin arkasında da bu gerçek yatıyor. Biz bu sektörü AK Parti olarak iktidara geldiğimiz ilk günden itibaren kritik sektör olarak gördük."

"Savunma sanayinde yerlilik oranını yüzde 55'in üzerine taşıdık"

Bakan Işık, daha önce "tersanede iş yok, ne yapalım kardeşim" diyen insanların yerli üretime ağırlık verdikçe "tersanede eleman yok, eleman almamız lazım" demeye başladıklarını, şu anda tersanede işe yetişemediklerini dile getirdi.

Türkiye'nin artık savunma sanayinde yerlilik oranını yüzde 55'in üzerine taşımayı başardığını, hedeflerinin yerlilik oranını daha da arttırmak olduğunu kaydeden Bakan Işık, "Artık istiyoruz ki Türkiye kendi ihtiyaçlarını en yüksek derecede kendisi üretsin. Bunu yaparken kendi teknolojisini kendisi geliştirsin" dedi.

Savunma sanayindeki bu başarıda tersane çalışanlarının en önemli paya sahip olduğunu, gerek toplu iş sözleşmelerinde gerekse diğer konularda tersane çalışanlarının sesine kulak verdiklerin, bundan sonra da vermeye devam edeceklerini belirten Işık, şunları dile getirdi:

"Pek çok savunma sanayi silahımız şu anda deneme aşamasında. Bunların denemeleri başarıyla sürdükçe yerlilik oranları da artıyor ve bu süreçte de biz dost ülkelere bu silahları satma imkanına kavuşuyoruz. Bunu yaptığımız zaman bu sektörde daha fazla istihdam sağlıyoruz. Daha fazla insanımız ekmek yiyor. Daha önce ithal ettiğimiz silahları kendimiz ürettiğimiz için o ülke değil de bizim insanımız kazanıyor. Savunma sanayini güçlendirmeye devam edeceğiz."

Türk Harb-İş Sendikası Gölcük Şube Başkanı Turhan Yıldız, Bakan Işık'ın ziyaretinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi, çalışanlarla ilgili bazı sorunlarını iletti. Işık, konuyla yakından ilgileneceğini ifade etti.

Bakan Işık, daha sonra Gölcük ilçesinde esnafı ziyaret etti, vatandaşlarla görüştü.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, Kocaeli'de Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti
    09 Nis Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti

    Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerinin düzenlediği hava saldırısında Maghazi Belediye Başkanı Hatem el-Ghamri ve 4 kişi hayatını kaybetti. Uluslararası topluma İsrail'e yönelik insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı soruşturma açılması çağrısı yapıldı.

  • AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı
    09 Nis AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı

    AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası Kürt seçmenin tercihlerini ve AK Parti'nin durumunu değerlendirdi. Miroğlu, Kürt seçmenin, AK Parti ve DEM gibi partilere oy vererek, marjinal sokak siyasetinden kurtulup siyasetin merkezinde söz sahibi olmak istediğini belirtti.

  • Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı
    09 Nis Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısında bulundu. Bugün öğle saatlerinden itibaren artarak akşam saatlerine kadar yerel olarak kuvvetli olması beklenen gök gürültülü sağanak nedeniyle vatandaşlar sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.

  • SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı
    09 Nis SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı

    Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Ecevit Keleş, Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Sarıbıyık, bayramın manevi atmosferine vurgu yaparak, Filistin ve Doğu Türkistan'da yaşanan zulümlere dikkat çekti. Keleş ise bayramın birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını pekiştirmesi gerektiğini belirtti.

  • Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    09 Nis Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler başkanlığında, 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra 2024-2029 döneminin ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi. Yeni dönem meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, belediye daire müdürleri, basın mensupları ve Burhaniyeliler toplantıya katıldı. Toplantıda meclis başkan vekilleri, meclis katipleri ve encümen üyeleri seçildi. Ayrıca komisyon üyeleri belirlendi ve 2023 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü.

  • Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi
    09 Nis Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi

    31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra Pazaryeri Belediye Meclisi ilk kez toplandı. Toplantıda encümen üyeleri, başkan vekili ve plan bütçe komisyonu belirlendi. Belediye Başkanı Zekiye Tekin, yeni dönemin Pazaryeri ilçesine hayırlı olmasını temenni etti.

  • TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı
    09 Nis TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı

    Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edilen coğrafi işaretli ürün sayısı geçen yıl sonunda 1512 olurken, Gaziantep ürünü tescillenen iller sıralaması, Hatay da en fazla coğrafi işaret başvurusu yapan iller arasında ilk sırada yer aldı. Türkiye'nin coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 2023 sonu itibarıyla 1512 oldu. Kuruma geçen yıl 371 ürün için başvuru yapıldı ve bunlardan 209'u coğrafi işaret tescili aldı.

  • Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu
    09 Nis Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu

    Akyazı Belediyesi'nin 31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından gerçekleştirilen ilk meclis toplantısında Belediye Başkanı Bilal Soykan, Akyazı'nın güzelleştirilmesi ve değer katılması için çalışacaklarını belirtti.

  • Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor
    09 Nis Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor

    Barış Pınarı Harekatı'yla terör örgütü YPG/PKK'dan temizlenen Suriye'nin Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinde halk, Türkiye'nin çabalarıyla sağlanan huzur ve güven ortamında beşinci Ramazan Bayramı'na girecek. Buna rağmen ekonomik zorluklar yaşayan halk, pazarda alışveriş yaparak bayrama hazırlanıyor.

  • Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    09 Nis Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından Zeytinburnu'nun 5 yıllık yeni yönetiminde söz sahibi olacak belediye meclis üyeleri, Belediye Başkanı Ömer Arısoy'un başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi.

  • Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı
    09 Nis Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı

    Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, atla safari yaparak gelen Ceylan Kırca ve Sümmani Yılmaz tarafından beklenmedik bir ziyaretçi grubuyla karşılaştı. Başkan ve vatandaşlar bu ilginç ziyaret karşısında hayrete düştü.

  • Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi
    09 Nis Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi

    Meksika'nın başkenti Mexico City'de yaşayanlar, 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulmasını izlemek için sahillere ve Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nin kampüsüne akın etti. Tutulma, Meksika'nın kuzeyindeki bazı şehirlerde net şekilde izlendi. Meksikalılar ve turistler, tarihi anlara tanıklık etmek için tutulmanın görüldüğü kentlere akın etti.


Advertisement