Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Aslan Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Aslan Açıklaması

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Aslan Açıklaması

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan Aslan, "Şu an ülke genelinde tescilli olan ürün sayımız 209." dedi.

14.08.2017 17:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan Aslan, "Şu an ülke genelinde tescilli olan ürün sayımız 209." dedi.

Aslan, Teknopark'taki sanayi sitesi taşınması ve coğrafi işaretler üzerine bilgilendirme toplantısına katıldı.

Burada konuşan Aslan, daha önceki illerde yaptıkları toplantılardan olumlu sonuçlar aldıklarını söyledi.

Tokat'tan da torbaları dolu olarak gideceklerini ümit ettiklerini belirten Aslan, "1 Temmuz'da Üretimde Reform Paketi 1,5 yıllık bir çalışma sonucunda Sayın Cumhurbaşkanımızın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı. Üretimde Reform Paketi diye geçen bu kanunda hem sanayicimizin yıllar boyunca yatırım ve finansman girişimleriyle hem yaptıkları projelerin desteklenmesiyle ilgili bazı engeller vardı. Bu 11 bakanlığı ve 4'de kurum ve kuruluşu ilgilendiren ve 21 kanunda değişiklik yapan bir düzenleme." diye konuştu.

Tokat'ın 5 ürününün coğrafi işaretli olduğunu anlatan Aslan, şunları kaydetti:

"Buraya gelişimizin birinci amacı, sanayi sitesinin yol haritasının takvimini çıkarıp o takvime göre nasıl yürüyeceğimizi belirlemek. İkinci olarak Patent Kanunu'nda yapılan düzenlemeyle coğrafi işaretler yani yöreye özgü ürünleri kayıt altına almamız lazım. Türk-İslam kültürümüze baktığımızda övündüğümüz şeylerden biri de yaptığımız şeylerle övünmemek. O yüzden bunlar kayıt altına alınmamış. Türkiye'nin yüzeysel taramasını yaptığımızda 2 bin civarında tescillenme potansiyeli olan ürün çıktı ortaya. Belki daha fazla çıkacak. Şu an ülke genelinde tescilli olan ürün sayımız 209. Çok az. Tokat'a baktığımızda 5 tescil, 2 de tescillenecek 7 ürün var. Ancak 40'ın üzerinde potansiyel ürün var. Bir de bunun takvimini belirlememiz lazım. Valilik, Sanayi Ticaret Odası müracaatı, belediye dolayısıyla bütün bu şehrin ileri gelenleri, 'biz bu yılın sonunda 40 küsür tane ürünün gen haritasını yazılı hale getirerek Türk Patent Kurumuna müracaatını yapacağız' demeli. Bunun faydası şu, biz yerelde bunu tescillediğimiz zaman Avrupa tesciline gideceğiz. Avrupa tescilini de aldığımızda kimse kalkıp da bu bizim ürünümüz diyemeyecek."

Tokat Valisi Ömer Toraman da Anadolu'nun çok zenginlik barındıran bir coğrafya olduğunu söyledi.

Tokat'ın da bundan nasibini ziyadesiyle aldığını belirten Toraman, "Burada üretilen pek çok ürün Tokat coğrafyasıyla anılır hale gelmiş. Tokat için markalaşmış ürünler. Bu ve benzeri ürünlerin de hem standardının belirlenmesi hem tüketiciye daha güven verici bir şekilde ulaşması için Bakanlığımız özellikle Coğrafi İşaret Tescili konusuna önem veriyor." dedi.

Toplantıya AK Parti Tokat Milletvekili Celil Göçer, CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Gasziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin ve diğer yetkililer katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Aslan Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement