Bilim Şenliğinde Gören Ona Koştu - Son Dakika
Güncel

Bilim Şenliğinde Gören Ona Koştu

Bilim Şenliğinde Gören Ona Koştu

Sivas’ta bu yıl 2’ncisi düzenlenen ’SultanŞehir Bilimle Şenleniyor II’ fuarında ’Yiğido’ adındaki insansı robot görenlerin ilgi odağı oldu.

27.09.2018 12:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sivas'ta bu yıl 2'ncisi düzenlenen 'SultanŞehir Bilimle Şenleniyor II' fuarında 'Yiğido' adındaki insansı robot görenlerin ilgi odağı oldu.

TÜBİTAK 4007 Bilim Şenliği Destekleme Programı kapsamında Sivas Bilim ve Sanat Merkezince (BİLSEM) hazırlanan 'Sultanşehir Bilimle Şenleniyor II' projesi Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle açıldı. Törene Sivas Valisi Davut Gül, İl Milli Eğitim Müdürü Ebubekir Sıddık Savaşçı, Bilim Sanat Merkezi Müdürü Adem Uzun, Adalet Komisyonu Başkanı Mehmet Burçin Çetinkaya, öğretmenler, öğrenciler, akademisyenler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Açılışın ardından Vali Davut Gül ve beraberindekiler fuarı gezerek bilgi aldı. Fuarda ise BİLSEM öğrencilerinin ve danışman hocaları Doğan Erol'un yaptığı 'Yiğido' isimli insansı robot ilgi odağı oldu.

Fuarda konuşan Sivas Valisi Davut Gül, geçen sene 1'incisi yapıldığını hatırlatarak, "Bu sene 2'ncisi yapılıyor. Burada memnuniyetle gördük ki öğretmeninden velisine kadar yetişkinlerin bilimle ilgili yeni ürünlerin sergilendiği bir ortam var. Bazılarında öğrenciler var, bazılarında öğrencilere gösterdikleri adeta bir rol model olarak önlerine koyduğumuz bir rol model var. Öğrenciler için faydalı, veliler için faydalı, öğretmenlerimiz için faydalı. 3 gün sürecek. TUBİTAK destek veriyor. Çocuklarımızın dersin dışında da farklı aktiviteler yapması lazım. Bu aktivitelerde bunların başında geliyor" dedi.

'Yiğido' adını verdikleri robot hakkında bilgi veren Doğan Erol, insansı robotlar hakkında internette araştırma yaptıklarını ifade ederek,"2 öğrencimle beraber yaptık bunu. Normalde tamamını 3 boyutlu baskıdan aldık, normal gördüğünüz parmaklarını, vücudunu. Bu baskı süreci 4 ay sürdü. Bizim okulumuzda şu an kendi yaptığımız 3 tane yazıcı var, onla beraber aldık baskılarını. Bazı malzemelerini Türkiye de bulamadık, yurt dışından aldık. Robotumuzun kabiliyetleri; konuşabiliyor, bütün eklem hareketleri var parmaklarını oynatabiliyor, boyun hareketleri, dirsek, omuz hareketleri hepsini yapabiliyor. Uzaktan görüntü aktarımı var. Görüntüyü işleyerek hedefe kitlenerek nişan alıp ateş edebiliyor. Bu tarz özellikleri var. Bunları ilerleyen zamanlarda daha da geliştireceğiz. Güvenlik görevlerine yardımcı olmak amacıyla hani sınıra koysanız, belirleyeceğiniz düşmana karşı düşman tespiti ve ateş etme özelliği var. Şu an başka projelerimiz de var, yine de vakit bulursak başka özelliklerde koymayı düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

BİLSEM öğrencileri, güvenlik güçlerine yardımcı olması amaçlanan, alınan komutu yerine getirebilme, nişan alıp ateş etme, 6 kilometre alanda canlı görüntü aktarımı yapabilme ve konuşma gibi özellikleri bulunan 'Yiğido' ismini verdikleri insansı robot görenlerin ilgisini çekiyor. Yaklaşık 4 ayda tamamlanan ve 7 bin liraya mal olan robotun plastik tüm aksamları, BİLSEM öğrencilerinin kendi yaptığı 3D yazıcı da tasarlanıp çizildi ve çıktı alındı. Robotun aksamlarını 6 ayda birleştiren öğrenciler, daha sonra mekanik özellikleri üzerinde çalıştı. Konuşabilen, sorulara yanıt verebilen, 6 kilometrelik menziliyle görüntü aktarımı sağlayan robotun, aynı zamanda nişan alıp ateş etme gibi özelliği de bulunurken robotu görenler fotoğraf çekilmeyi unutmuyor. Eli silah tutabilen robotun, güvenlik güçlerinin can güvenliğin tehlikede olduğu yerlere giderek, gerek canlı bomba imhasında gerekse nişan alıp suçluya ateş etme konusunda yardımcı olması hedefleniyor.

Fuar üç gün boyunca ziyaretçilere açık olacak. - SİVAS

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Bilim Şenliğinde Gören Ona Koştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...


Advertisement