Bilim Uğruna Kendini Feda Eden Bilim İnsanları - Son Dakika
Genel

Bilim Uğruna Kendini Feda Eden Bilim İnsanları

Galileo Galilei ;Ortaçağ Avrupa'sında yaşamış İtalyan gökbilimci olan Galileo Galilei'nin bütün yaşamı Vatikan Kilisesi ile mücadele etmekle geçmiştir.

15.06.2017 17:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Galileo Galilei ;Ortaçağ Avrupa'sında yaşamış İtalyan gökbilimci olan Galileo Galilei'nin bütün yaşamı Vatikan Kilisesi ile mücadele etmekle geçmiştir.Güneş merkezli evren kuramını savunduğu için iki defa engizisyon mahkemelerinde yargılanmış,aforoz ve idamla tehdit edilmiş ve en sonunda ömür boyu ev hapsi cezasına çarptırılmıştır. Carl Wilhelm Scheele; İsveç asıllı Alman eczacı ve kimyager olan Scheele Oksijen, molibden, klor gibi elementlerin kaşifidir. Ayrıca gliserol, laktik asit ve hidrojen siyanür gibi çeşitli kimyasalları bulmuştur.

Jean-François de Rozier; Hidrojenle şişirilmiş bir balonla ilk defa Manş denizini geçmeyi başaran havacıdır. Aslında fizik ve kimya öğretmeni olan Jean-François de Rozier için uçmak bir tutkuydu.Bu nedenle Mongolfier kardeşlerin balonla uçuş denemelerinde gönüllü olarak yer aldı. 1783 yılında dünyanın ilk balon uçuşunu gerçekleştiren insan olmuştur.

Alexander Bogdanov; Rus doktor, filozof, ekonomist ve bilim kurgu yazarıydı. 1924 yılında, kan nakli ile ilgili deneylerine başladı.Deneyleri bizzat kendisi üzerinde gerçekleştiriyor ve donörlerden aldığı kanı kendisine naklederek çalışmalarını geliştiriyordu.

Marie Curie;Radyoaktivite üzerine Uranyumla yaptığı deneyler sonucu radyoaktiviteyi keşfetti. Toryumun radyoaktif özelliğini buldu ve radyum elementini ayrıştırdı.

Humphry Davy;İngiliz fizikçi,kimyager ve mucit.Bileşikleri elektrik enerjisiyle ayrıştırmış ve elementleri saf olarak elde etmiştir. Bristol'daki, ciğer hastalarının tedavi edildiği hastanede yaptığı çalışmalarla türlü gazların fizyolojik etkilerini kendi üzerinde yaptığı deneylerle inceledi.Bu alışkanlığı nedeniyle pek çok kez ölümden döndü.

Elizabeth Fleischman Ascheim: 28 yaşındayken Roentgen tarafından yeni keşfedilmiş olan X- ışınları üzerinde çalışmaya ilgi duydu.1896 yılında San Fransisco'da ilk röntgen laboratuarını kurarak X- ışınlarının tıbbi tedavilerde kullanılması için çalışmalar yürüttü. Deneylerini kendi üzerinde yoğun röntgen çekimleri yaparak geliştirmekteydi.

Michael Faraday;19. yüzyılın en büyük bilim adamlarından biri olan Faraday, elektromanyetik ve Elektroliz üzerinde çalışmalar yürüttü. Klor gazını sıvılaştırmayı başaran ilk kişidir ve elektrik motorunu icat etmiştir.8 yıl boyunca aralıksız süren deneysel ve kuramsal çalışmaların sonunda 1839'da sağlığı bozulan Faraday rahatsızlanarak tedavi görmek zorunda kaldı.

David Brewster,. İskoç mucit, bilim adamı ve yazardır.İlgi alanı optik ve ışığın kırınımı çalışmaları olmuştur.Optik üzerinde En önemli çalışması Brewster açısı'dır Ayrıca kaleidoskop'un mucididir.Optik ve Işık üzerinde yaptığı bilimsel çalışmalar neticesinde 1831 yılında göz sağlığını yitirdi ve 1868 yılında ölene kadar kör olarak yaşadı.

Robert Bunsen; Alman kimyagerdir.Sezyum ve rubidyum elementlerini keşfetmiş, ısıtılan elementlerin emisyon spektrumlarını incelemiş ve spektral analizi bulmuştur.Bir deney esnasında oluşan bir patlama sonucu yüzünün yarısını ve bir gözünü kaybetmiştir.

Louis Alexander Slotin ;Amerikanın nükleer çalışmalarında görev almış Kanadalı fizikçi ve kimyagerdir. Los Alamos Ulusal Laboraturvarı'nda araştırmalar yapmış, uranyum ve plütonyum çekirdeklerinin kritik kütlesini hesaplamaya çalışmıştır.

Bilim Uğruna Kendini Feda Eden Bilim İnsanları
Kaynak: Youtube

Son Dakika Genel Bilim Uğruna Kendini Feda Eden Bilim İnsanları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement