"Bilimin Sultanları", Bilim Merkezi'nde - Son Dakika
Güncel

"Bilimin Sultanları", Bilim Merkezi'nde

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Kocaeli Bilim Merkezi, "Bilimin Sultanları" sergisine ev sahipliği yapacak

24.01.2015 09:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından eski Seka Kâğıt Fabrikası'nın restore edilerek fabrika alanına yaptırılan Türkiye'nin en büyük endüstriyel dönüşüm projesi Kocaeli Bilim Merkezi, ''Bilimin Sultanları'' sergisine ev sahipliği yapacak. İslami ilimler ve İslam âlimlerinin dünya bilimine kazandırdığı buluş ve eserlerin tanıtıldığı Sultans of Science (Bilimin Sultanları) Sergisi, Bilim Merkezi'nin açılışıyla birlikte ziyaretçiler tarafından görülebilecek.

120 DÜZENEK BULUNMAKTA

Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Müzeler Şube Müdürlüğü'ne bağlı olarak hizmet verecek olan Bilim Merkezi'nde açılış öncesi sergiler gelmeye devam ediyor. 120 düzeneğin bulunduğu Kocaeli Bilim Merkezi'nde Bilimin Sultanları Sergisi'nin kurulumu da tamamlandı. Bilimin Sultanları Sergisi, Bilim Merkezi'nin açılışı ile birlikte bir yıl ziyarete açık olacak.

SERGİ DOKUZ BÖLÜMDEN OLUŞMAKTA

Dünyanın ortak mirası olan bilime öncülük eden Müslüman bilim insanlarının icat ve keşiflerinin uygulamalı, interaktif ve görseller olarak sunulacağı Bilimin Sultanları Sergisi'nde uçuş öncüleri, İslami astronomi dünyası, matematik-sanat ve mimari, ileri teknoloji buluşlar, tıbbi buluşlar ve keşifler, bilgelik evi, optik bilimlerin temeli, su tulumbaları, en büyük kâşifler olmak üzere dokuz bölüm yer almakta. Ayrıca sergi 35 interaktif sabit düzenek, 3 interaktif dokunmatik ekranlı 10 video gösterisi ve 75 posterden oluşmakta.

10 ASIR BİLİME ÖNCÜLÜK YAPTILAR

Bilimin Sultanları Sergisi'nde yer alan ve 8. yüzyıldan 18. yüzyıla kadarki dönemde yaşamış Müslüman bilim adamlarının buluşlarından bazıları Kanada, ABD, Güney Afrika, Norveç, Malezya ve Dubai'den sonra Kocaeli' de olacak. Bunlar arasında El-Cezeri'nin Robot Adamı, Filli Su Saati ve Abdest Makinesi gibi en ilgi çekenleri var.

ZİYARETÇİLER DENEYEREK ÖĞRENECEKLER

Ziyaretçiler sergide İbn-i Nefis'in 1242 yılında icat ettiği cihazda kendi kalp atışlarını görebilmek için nabız sensörlerini tutabilir, El Cezeri'nin 3 metre boyundaki Filli Su Saati'ni inceleyebilir, Hezarfen Ahmet Çelebi'nin Galata Kulesi'nden uçmayı nasıl planladığını, uçuş hareketini yapabilmek için kolların nasıl hareket etmesi gerektiğini uygulayarak görebilirler.​

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Bilimin Sultanları', Bilim Merkezi'nde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement