Bilirkişi Heyeti Hes İçin Kahta Çayı'nda - Son Dakika
Güncel

Bilirkişi Heyeti Hes İçin Kahta Çayı'nda

Bilirkişi Heyeti Hes İçin Kahta Çayı\'nda

Adıyaman’ın Kahta Çayı üzerinde kurulması planlanan Hidro Elektrik Santrali (HES) için çevredeki köylüler HES projesinin, tarihi eserlere, eko sisteme, doğal hayata, tarıma ve hayvancılığa vereceği zararlar nedeniyle dava açtı.

30.10.2017 15:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adıyaman'ın Kahta Çayı üzerinde kurulması planlanan Hidro Elektrik Santrali (HES) için çevredeki köylüler HES projesinin, tarihi eserlere, eko sisteme, doğal hayata, tarıma ve hayvancılığa vereceği zararlar nedeniyle dava açtı. Açılan dava sonrasında mahkeme keşif heyeti görevlendirdi.

Adıyaman İdare Mahkemesi heyetiyle birlikte, harita mühendisi, çevre mühendisi, jeoloji mühendisi, arkeolog, ziraat mühendisi, su ürünleri mühendisi ve biyologdan oluşan 7 kişilik bilirkişi kadrosu Kahta Çayı üzerinde keşif yaptı.

Oldukça yoğun bir güvenlik önlemi içinde yapılan HES bilirkişi keşfine, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, HES firması yetkilileri, davacı köylülerinin vekilleri ve müdahil davacı Kahta Belediye Başkanlığı yetkilileri katıldı.

HES'in yapılması istenen yerde doğal yaşam alanları olduğunu belirten Kahta Dernekler Federasyonu (Kahta- Fed) Başkanı Av. Ali Yücel, "Kahta çayında kurulacak Hidroelektrik Santrali (HES)'in iptali için açılan davanın keşfinden dolayı buradayız. Biz bu HES'in kurulmaması yönünde görüş bildirdik. Bugün mahkemenin gönderdiği keşif heyeti bu alanda HES'in kurulup kurulamayacağına dair bazı keşifler yapacaktır. Bizlerde bu yönde keşif heyetine tavsiye ve telkinlerde bulunmak üzere alana geldik.

Bu alana HES'in kurulmasını istemiyoruz. Bu gördüğünüz alanlar bizim yaşam alanlarımız. Esendere (kilisk) köyü ve Bağbaşı mezrasında bulunan vatandaşlarımız bu alanlarda hayatlarını sürdürüyorlar.

HES'in yapılması istenen yerde doğal yaşam alanları, 27 çeşit balık, bağ ve bahçelerimiz var. Ayrıca burası Milli Park alanı ve sit alanı bölgesinde kalıyor.

HES'in kurulması kanunen mümkün değil ama bu şirketin kurumlardan aldığı raporlar doğrultusunda olumlu görüş aldığını öğrendik. Bu yapılan olumlu görüşlerin iptali için dava açtık. Bu davanın bugün keşfi yapılacak. Umudumuz bu keşfin neticesinde verilecek bilirkişi raporlarında bu alanda HES kurulamaz görüşünün çıkmasıdır. Yapılan keşfe katılan tüm hemşerilerime teşekkür ediyorum" dedi. - ADIYAMAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Bilirkişi Heyeti Hes İçin Kahta Çayı'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement