Bilkent Cyberpark Girişimcilerinden 450 Milyon Dolarlık İhracat - Son Dakika
Ekonomi

Bilkent Cyberpark Girişimcilerinden 450 Milyon Dolarlık İhracat

Bilkent CYBERPARK Genel Müdürü Faruk İnaltekin, kuruldukları 2002 yılından günümüze 144 ülkeye, yaklaşık 450 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini bildirdi.

06.01.2019 11:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MEHTAP YILMAZ - Bilkent CYBERPARK Genel Müdürü Faruk İnaltekin, kuruldukları 2002 yılından günümüze 144 ülkeye, yaklaşık 450 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini bildirdi.

İnaltekin, AA muhabirine, Bilkent CYBERPARK'ın faaliyetlerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Bilkent CYBERPARK'ın, Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden Bilkent Üniversitesi ve Bilkent Holding tarafından 2002 yılında kurulduğunu hatırlatan İnaltekin, aynı zamanda ülkenin ilk özel üniversite teknokenti olduklarını söyledi. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamında faaliyet gösteren CYBERPARK'ın, 115 bin metrekarelik kapalı alanı bulunduğunu belirten İnaltekin, bölgede gerçekleştirilen iş hacmiyle de burasının Türkiye'nin en büyük teknoparklarından biri olarak faaliyet gösterdiğini vurguladı.

İnaltekin, CYBERPARK'ın, yüzde 70'i yazılım ve bilişim alanında çalışan, farklı sektörlerde 250 ileri teknoloji firması, 5 araştırma merkezi ve 4 bin Ar-Ge personeliyle teknoloji tabanlı girişimcilik ekosisteminde önemli bir yere sahip olduğuna işaret ederek, "Bu misyonun bir parçası olarak şirketlere ve kuluçkalara sürekli büyüme fırsatları sunup, sadece hedef ülkelerde varlığımızı sürdürmek için değil, aynı zamanda şirketlerimiz için potansiyel iş fırsatları belirlemek amacıyla ortaklıklar oluşturuyoruz." dedi.

"Girişimcilere ABD'de hızlandırma kampı fırsatı"

İnaltekin, yazılım alanında faaliyet gösteren firmaların ihracat kapasitelerini artırmak ve ticari gelişimlerini desteklemek hedefiyle ABD iş ortaklığında "CYBERPARK Hızlandırıcı Programı"nı (CAP) yürüttüklerini anlattı. Uluslararası yatırımcı buluşma programı olarak tasarlanan CAP kapsamında, yazılım alanında faaliyet gösteren firmalar arasından eleme yaptıklarını dile getiren İnaltekin, seçilen firmaların Türkiye'de 2 aylık eğitimin ardından, 1 ay ABD'de projelerini müşteri ve yatırımcılara sunma ayrıcalığına sahip olduklarına dikkati çekti.

İnaltekin, "Uygulamalı Teknoloji Ticarileştirme Programı (UTTP)" ile girişimcilik sektöründen teknoloji transfer ofisleri, mentörler, kamu kurum ve kuruluşlardan oluşan uzman ekiplerin bir arada çalışarak en uygun ticarileşme stratejilerini belirlediğini ve böylece uluslararası pazarlarda rekabetin amaçlandığını bildirdi.

Genç girişimcilerin, yaşadığı sıkıntıları gidermek için çaba sarf ettiklerinin altını çizen İnaltekin, bu kapsamda Bireysel Genç Girişimci Mentör Destekli Araştırma Kapasitesi Artırma Projesini (BİGG M.A.R.K.A.) hazırladıklarını ve girişimci adaylarına hazırlık desteği sunduklarını anlattı.

"Kuluçka Merkezi ile 60 firmaya destek"

İnaltekin, Kuluçka Merkezi ile başarılı start-upları teşvik etmeyi ve onlara büyüme, yönetim, pazarlama ve ihracat gibi gerekli iş geliştirme imkanları sağlamayı amaçladıklarını söyledi. Kuluçka Merkezinin her yıl yaklaşık 60 firmaya destek sağladığını belirten İnaltekin, girişimcileri düzenli aralıklarla ofislerinde ziyaret ederek, iş planları, mevcut durum, güncel gelişmeler, yeni oluşan ihtiyaçlar ve fırsatlar hakkında bilgi paylaşımlarında bulunduklarını ve onlara uygun eğitim - öğretim programları konusunda yardımcı olduklarını dile getirdi.

Bilkent Üniversitesi ile her yıl "Ankara Start-up Zirvesi" düzenlediklerini anımsatan İnaltekin, etkinlikte lider iş meleklerinin, girişimcilerin sunumlarını izlediğini ve böylece alternatif yatırım olanaklarının desteklendiğini ifade etti.

Faruk İnaltekin, CYBERPARK'ın kuruluşundan bugüne kadar ulusal ve uluslararası pek çok program ve proje yürüttüğünü vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bilkent CYBERPARK, kurulduğu 2002 yılından bu yana 144 ülkeye, yaklaşık 450 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Son 16 yılda ABD'den Japonya'ya, Güney Kore'den Hindistan'a, Çin'den Almanya'ya uzanan ihracat ağımızın daha da gelişmesini ve Bilkent CYBERPARK ürünlerinin dünyanın tüm ülkelerine ulaşmasını hedefliyoruz."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Bilkent Cyberpark Girişimcilerinden 450 Milyon Dolarlık İhracat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ciro endeksi, 2024 yılı Şubat ayında yıllık yüzde 85,1 arttı
    10:24 Ciro endeksi, 2024 yılı Şubat ayında yıllık yüzde 85,1 arttı

    TÜİK'in verilerine göre, 2024 yılı Şubat ayında Türkiye'de sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörlerinde ciro endeksi yıllık yüzde 85,1 artış gösterdi. Ayrıntılara bakıldığında, sanayi sektörü ciro endeksi yüzde 77,3, inşaat ciro endeksi yüzde 104,0, ticaret ciro endeksi yüzde 83,7 ve hizmet ciro endeksi yüzde 103,8 arttı. Ayrıca, toplam ciro Şubat ayında aylık yüzde 6,3 artış gösterdi.

  • Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi Mart Ayında Yüzde 61,87 Arttı
    10:21 Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi Mart Ayında Yüzde 61,87 Arttı

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, 2024 Mart ayında tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) yıllık yüzde 61,87, aylık yüzde 5,57 artış gösterdi. Tarım-ÜFE'de en yüksek artış yağlı meyveler alt grubunda gerçekleşirken, koyun ve keçi ile işlenmemiş süt ve yapağılar alt gruplarında aylık artış en yüksek seviyede oldu.

  • Denizli Çardak Havalimanı'ndan 2024 Mart ayında 40 bin 489 yolcuya hizmet verildi
    10:19 Denizli Çardak Havalimanı'ndan 2024 Mart ayında 40 bin 489 yolcuya hizmet verildi

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Denizli Çardak Havalimanı'nın 2024 yılı Mart ayına ait hava yolu uçak, yolcu ve yük istatistiklerini açıkladı. Mart ayında Denizli Çardak Havalimanı'nda toplam 40 bin 489 yolcuya hizmet verilirken, iç hat yolcu trafiği 32 bin 445, dış hat yolcu trafiği ise 8 bin 44 olarak gerçekleşti. Ayrıca, Mart ayında havalimanına iniş-kalkış yapan uçak sayısı 480, yük trafiği ise 399 ton oldu. Ocak - Mart döneminde ise havalimanında toplam 115 bin 919 yolcu, bin 369 uçak ve bin 122 ton yük trafiği kaydedildi.

  • Mersin Büyükşehir Belediyesi ilaçlama ekipmanlarının bakım ve onarımını ustalar yapıyor
    10:14 Mersin Büyükşehir Belediyesi ilaçlama ekipmanlarının bakım ve onarımını ustalar yapıyor

    Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı'nın ilaçlama ekipmanlarının bakım ve onarımı ustalar tarafından yapılmaktadır. Bu sayede ekipmanların kullanım ömrü uzatılırken, maliyetler en aza indirilmektedir. Ayrıca, atölyede yapılan geri dönüşüm çalışmalarıyla yeni ekipman ya da parça için harcanacak para da tasarruf edilmektedir.


Advertisement