Bilkent Gençlik Senfoni'den Mozart Akşamı - Son Dakika
Güncel

Bilkent Gençlik Senfoni'den Mozart Akşamı

Bilkent Gençlik Senfoni\'den Mozart Akşamı

Bilkent Gençlik Senfoni Orkestrası 4 Ocak Cuma akşamı Mozart'ın eserlerinden oluşan bir konser verecek.

03.01.2013 16:22  Güncelleme: 17:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Işın Metin yönetimindeki konsere, Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Ebru Yerlikaya (keman) solist olarak katılacak.

Konserde Wolfgang Amadeus Mozart'ın "Türk" başlıklı "KV.219, La majör 5. Keman Konçertosu" ile "KV.550, Sol minör 40 numaralı Senfoni"si seslendirilecek.

Konser, Bilkent Konser Salonu Gişesi'nden yer numarası alınarak ücretsiz izlenebilir.

Bilkent Konser Salonu Gişesi Tel: 290 1775 www.bso.bilkent.edu.tr

Ülkemizin önemli genç sanat topluluklarından biri olan Bilkent Gençlik Senfoni Orkestrası (BGSO), hemen tümüyle sanat eğitimlerine erken yaşlarında Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Müzik Hazırlık Okulu'nda başlamış, bu okulda yetişmiş genç sanatçılardan meydana gelmiştir. 1994 yılında Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi öğretim üyesi Mahir Çakar yönetiminde oda orkestrası olarak etkinliklerine başlamış olan Bilkent Gençlik Senfoni Orkestrası ulaştığı 110 kişilik kadrosuyla senfoni dünyasına da açılmıştır. Yurtiçi ve dışında birçok önemli konser gerçekleştiren, festivallere katılan Bilkent Gençlik Senfoni Orkestrası, sanat dünyasının aranan toplulukları arasına girmiştir.

2000 yılında "Uluslararası Gençlik Orkestraları Festivali Murcia"dan davet alan Orkestra, İspanya'da 5 konser gerçekleştirmiştir. Seçkin ve olgun bir repertuvara sahip olan Bilkent Gençlik Senfoni Orkestrası'nın Mozart, Weber, Schubert, Wagner ve Mahler'in eserlerini içeren iki de CD kaydı bulunmaktadır, 2001 yılında Bilkent Gençlik Operası ile birlikte Purcell'in "Dido ve Aeneas" operasını sahnelemiştir.

Bilkent Gençlik Senfoni Orkestrası, 2004-2005 konser sezonunda UNICEF Türkiye Milli Komitesi yararına 11 konser vermiş, Mayıs 2005'te Igor Oistrakh ve Ayla Erduran'ın solistliğinde "IV. İstanbul Mozart Günleri"nin açılış konserini gerçekleştirmiştir. Tüm dünyadan 16 eğitim kurumunun yer aldığı "World Youth Orchestra"yla birleşen Bilkent Gençlik Senfoni Orkestrası, Ağustos 2007'de Ankara, Bodrum, İstanbul, Almanya'da Kassel Festival ve Berlin Young Euro Festivali'nde konserler vermiştir. Şefler Işın Metin ve Damiano Giuranna yönetimindeki konserlere Gülsin Onay ve Alison Balsom solist olarak katılmıştır.

BGSO, Ekim 2007'de Malatya İnönü Üniversitesi ve Adıyaman Perre antik kentinde konserler vermiştir. Bilkent Gençlik Senfoni Orkestrası, 2008 ve 2009 yıllarında Yunan genç müzisyenlerin de katılımıyla "Türk Yunan Gençlik Orkestrası"nı oluşturmuş, Türkiye ve Yunanistan'ı kapsayan turneler gerçekleştirmiştir. Onursal Başkan Vladimir Ashkenazy, Işın Metin ve Anastasios Symeonidis yönetimindeki konserlere Gülsin Onay, Vassilis Tsabropoulos, Ilya Gringolts ve Sergiu Nastasa solist olarak katılmışlardır. Türk, Yunan ve uluslararası bestecilerin eserlerinden oluşan geniş bir repertuvar sergileyen "Türk Yunan Gençlik Orkestrası" Hellenic (Atina), Patras ve Olympos (Dion) Festivallerinin konuğu olmuştur. BGSO halen Işın Metin, Orhun Orhon ve Dağhan Doğu yönetiminde çalışmalarını sürdürmektedir.

1990 yılında İstanbul'da doğan Ebru Yerlikaya, müzik eğitimine 9 yaşında piyano ve mandolin dersleri alarak başladı. 15 yaşında keman öğrenimine başlayan Yerlikaya, Ankara Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi'ne kabul edildi ve bir yıllık Güzel Sanatlar Lisesi eğitiminden sonra Bilkent Üniversitesi Müzik Hazırlık Lisesi'ne girmeye hak kazandı. Muhammedjan Turdiyev ile başlayan keman çalışmalarına Bahar Kutay'la devam eden Ebru Yerlikaya, 2007 yılında Dünya Gençlik Senfoni Orkestrası'na kabul edildi ve Berlin Filarmoni Orkestrası üyesi kemancı Winfried Rademaher ile çalıştı. 2008-10 yılları arasında Türk Yunan Gençlik Senfoni Orkestrası'nda konzertmeister olarak görev aldı. Vladimir Ashkenazy, Gürer Aykal, Alessandro Cedrone, Damian Giuruma, Işın Metin, Orhun Orhon, Anastasios Symeonidis, Klaus Weise, İbrahim Yazıcı gibi şeflerle; Denyce Graves, Ilya Gringolts, Suna Kan, Fazıl Say, Richard Troxell gibi solistlerle çalışma fırsatı buldu. 2011 yazında Amerika'da gerçekleşen Castleton Festival Orkestrası'nda yer aldı ve ünlü şef Lorin Maazel yönetiminde birçok konser verdi. Ağustos 2011'de Ulusal Gençlik Senfoni Orkestrası'nda konzertmeister olarak görev aldı, Fransa'nın çeşitli kentlerinde solist olarak konserler verdi. Halen Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi lisans 3. sınıfta eğitimine Bahar Kutay'la devam eden Yerlikaya aynı zamanda Bilkent Gençlik Senfoni Orkestrası'nın, Bilkent Gençlik Oda Orkestrası'nın ve Ankara Gençlik Senfoni Orkestrasının konzermeisteri olarak görev almakta, solo ve oda müziği konserleri vermeye devam etmektedir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Bilkent Gençlik Senfoni'den Mozart Akşamı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement