Bill Clinton'dan Sabancı Vakfı'na Övgü - Son Dakika
Ekonomi

Bill Clinton'dan Sabancı Vakfı'na Övgü

Bill Clinton\'dan Sabancı Vakfı\'na Övgü

ABD eski Başkanı Bill Clinton, kendisinin kurduğu Clinton Küresel Girişimi (Clinton Global Initiative-CGI) tarafından New York'ta düzenlenen yıllık toplantıda, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı'ya "Çocuk Gelinler" alanında...

26.09.2012 14:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD eski Başkanı Bill Clinton, kendisinin kurduğu Clinton Küresel Girişimi (Clinton Global Initiative-CGI) tarafından New York'ta düzenlenen yıllık toplantıda, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı'ya "Çocuk Gelinler" alanında desteklediği çalışmalardan dolayı özel bir sertifika verdi.

Yapılan açıklamada, Güler Sabancı'nın Bill Clinton'ın kurduğu Clinton Küresel Girişimi tarafından New York'ta düzenlenen yıllık toplantıya katıldığı belirtildi.

Sabancı, ABD Başkanı Barack Obama'nın kadın ve kız çocuklarının desteklenmesine yönelik mesajlar verdiği açılış konuşmasının ardından gerçekleştirilen oturumda, Sabancı Vakfı'nın "Çocuk Gelinler" alanında desteklediği çalışmalardan dolayı Clinton Küresel Girişimi tarafından onurlandırıldı.

CGI Başkanı Bill Clinton, bu desteklerinden dolayı Güler Sabancı'yı tebrik ederek, aralarında Obama'nın da bulunduğu katılımcılara Sabancı Vakfı'nın "Çocuk Gelinler" çalışmalarından bahsetti.

Güler Sabancı'nın, Girls Not Brides (Uluslararası Çocuk Gelinler) platformuyla geçen yıl ödül aldığı CGI yıllık toplantısında tanıştığını belirten Clinton, "Güler Sabancı ve Sabancı Vakfı, sivil toplum kuruluşları ve Girls Not Brides platformu ile beraber yerel, ulusal ve küresel işbirliği yapacağını taahhüt etti" dedi.

Çocuk gelinler konusunda yeterince çalışma yapılmadığını ifade eden Clinton, dünyada yılda 10 milyon, günde 25 bin ve dakikada 19 kız çocuğunun kendi rızası olmadan evlendirildiğini, Güler Sabancı'nın Türkiye'de bu sorunu çözmek için çalışmalar yürüttüğünü dile getirdi.

Clinton, konuşmasının ardından sırasıyla İrlanda eski Cumhurbaşkanı Mary Robinson, Norveç eski Başbakanı Gro Brundtland, Ford Vakfı Başkanı Luis Lubinas ve Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı'yı sahneye davet ederek başarılı çalışmalarından ötürü özel bir sertifika takdim etti.

2011 yılında kadın ve kız çocuklarına yaptığı katkılardan dolayı CGI tarafından Küresel Vatandaşlık Ödülü'ne (Clinton Global Citizen Award) layık görülen Sabancı, CGI 2012 yılı toplantısında "Çocuk Gelinler" alanında Sabancı Vakfı desteğini taahhüt olarak sundu.

-"Çocuk Gelinler' konusundaki mücadelemizi küresel boyuta taşıdık"-

Öte yandan, CGI 2012 yıllık toplantıları kapsamında, "Girls Not Brides" platformunun (Uluslararası Çocuk Gelinler Platformu) destekçileri, sertifika programı öncesinde Sabancı Vakfı'nın New York'ta ev sahipliği yaptığı panelde bir araya geldi.

Güler Sabancı, NoVo Vakfı Başkanı Jennifer Buffett, Ford Vakfı Başkanı Luis Lubinas, "Girls Not Brides" platformunun kurucusu uluslararası sivil toplum örgütü The Elders'ı temsilen eski Norveç Başbakanı Gro Harlem Brundtland ve

"Girls Not Brides" Global Koordinatörü Lakshmi Sundaram'ın konuşmacı olarak katıldığı panelde, tüm dünyadaki erken yaşta evlilikler konusu tartışıldı.

Güler Sabancı, burada yaptığı konuşmada, Sabancı Vakfı'nın çocuk gelinler konusundaki çalışmasının uluslararası düzeyde takdir edilmesinden kıvanç duyduğunu kaydetti.

Toplumsal Gelişme Hibe Programı kapsamında Uçan Süpürge Derneği "Çocuk Gelinler" ve Muş Kadın Derneği'nin "Erken Yaşta Evlilik Kaderimiz Olmasın" projelerini desteklediklerini ve bu kurumlarla beraber çalıştıklarını aktaran Sabancı, "Bu yıl 'Girls Not Brides' platformuna katılarak, 'Çocuk Gelinler' konusundaki mücadelemizi küresel boyuta taşıdık. Bu uluslararası platform aracılığıyla kurumlar arası deneyim paylaşımı ve kapasite geliştirme çalışmalarını destekleyeceğiz. Çözüm için hep beraber atmamız gereken daha çok adım var, bu platformda oluşan işbirlikleri bunun ilk ve en önemli adımı. Diğer yandan Vakfımız 2006-2010 yılları arasında kadınların ve kız çocuklarının insan haklarının korunması ve geliştirilmesi kapsamında çalışmalar da yürüttü, yakında yeni bir programa daha başlıyoruz" ifadelerini kullandı.

-Sabancı Vakfı, Çocuk Gelinler için 2013'te konferans düzenleyecek-

Sabancı Vakfı, "Çocuk Gelinler" - "Girls Not Brides" işbirliğini İstanbul'da düzenleyeceği bir konferans ile sürdürecek.

Vakıf, "Girls Not Brides" platformuna üye olan dünyanın dört bir yanından sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerini Şubat 2013'te düzenleyeceği bir konferansta ağırlayacak.

Sabancı Vakfı, Toplumsal Gelişme Hibe Programı (TGHP) kapsamında destek verdiği erken yaşta evlilikler projeleriyle, ulusal ve uluslararası kamuoyunun dikkatini çekmeyi hedefliyor.

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği'nin "Çocuk Gelinler" projesiyle Girls Not Brides platformuna dahil olan Sabancı Vakfı, platforma üye olan kuruluşlarla işbirliğine giderek erken evlilikler konusunda Türkiye ve dünyada çalışmalar yapacak.

Sabancı Vakfı'nın TGHP kapsamında desteklediği Muş Kadın Derneği'nin 'Erken Yaşta Evlilik Kaderimiz Olmasın' projesi de çocuk gelinler konusunun yerel düzeyde yürütülen örneği olacak.

2005 yılında ABD eski Başkanı Bill Clinton tarafından kurulan Clinton Global Initiative (CGI), yoksullukla mücadele, temiz çevre, sağlık ve eğitim hizmetlerine erişim gibi dünya sorunlarına dair yenilikçi çözümler geliştiren ve uygulayan dünya liderlerini bir araya getiriyor.

Kuruluşundan bu yana, CGI Yıllık toplantılarında 150'ye yakın devlet başkanı, Nobel Ödülü sahipleri, yüzlerce üst düzey yönetici, vakıf başkanı, sivil toplum örgütü buluşuyor.

2010 yılında aralarında Nelson Mandela, Desmond Tutu, Kofi Annan gibi dünya liderlerinin yer aldığı Elders adlı grubun öncülük ettiği küresel bir platform olan Girls Not Brides, çocuk evlilikleri ile mücadele için 180'den fazla sivil toplum kuruluşunu bir araya getirdi.

Clinton Küresel Girişimi'ne üye olan liderler ve kuruluşlar dünyanın önemli sorunları konusunda her yıl destek verecekleri çalışmalar hakkında taahhütte bulunuyor.

CGI'ın kurulduğu 2005 yılından bu yana 69,2 milyar dolarlık sosyal yatırım taahhüdünde bulunan liderler, 180 ülkede 400 milyona yakın insanın hayatını değiştirdi.

Küresel bir sorun olan çocuk evliliklerinin ortaklaşa çalışmalar yürütülerek çözüleceğine inanan uluslararası platform, Elders, Ford, Novo ve Sabancı Vakfı gibi kurumlar tarafından destekleniyor.

Muhabir: Sümeyye Dalkılınç

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Bill Clinton'dan Sabancı Vakfı'na Övgü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz
    04:48 Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, harcamaları kontrol etmek ve kesintiye gitmek için çaba göstereceklerini belirtti. Şimşek, enflasyonu düşürmek, mali disiplini sağlamak ve yapısal reformları hayata geçirmek gibi hedeflerinin olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden kazandığını ve ekonomide ilerleme kaydedildiğini söyledi.

  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.


Advertisement