Bill Gates'in 'Rahat Stili' Moda Akımı Oldu - Son Dakika
Teknoloji

Bill Gates'in 'Rahat Stili' Moda Akımı Oldu

Bill Gates\'in \'Rahat Stili\' Moda Akımı Oldu

Erkek modasında sinekkaydı tıraş ve kravat, yerini rahat bir giyim tarzı ve kirli sakala bırakıyor. Bu 'rahat' stilin çıkış noktası ise pek çok toplantısına...

27.10.2013 13:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

- Erkek modasında sinekkaydı tıraş, takım elbise ve kravatlı görünümün yerini giderek daha rahat bir giyim tarzı ve kirli sakal almaya başladı. Bu yeni 'rahat' imajın en üst noktası ise pek çok toplantısına kravatsız ve ceketsiz, spor kıyafetlerle katılan Bill Gates olarak görülüyor. Gates'le beraber Hollywood yıldızları, ünlü işadamları, hatta politikacılar bile 'rahat' tarzı benimsemeye başladı. G8 zirvesine katılan Rusya, ABD ve Çin devlet başkanları Vladimir Putin, Barack Obama ve Xi Jinping'in, görüşmelerin ardından basına verdikleri kravatsız pozlar uluslararası arenadaki kıyafet kodlarının gevşediğini gösteriyor. Dünyaca ünlü oyuncu George Clooney ve ABD'nin ünlü dizi yıldızlarından Jon Hamm'in kırmızı halı üzerinde verdikleri sakallı pozları da bu yeni imajın yansımalarını gözler önüne seriyor. Tıraş bıçaklarını ve kravat satışlarını inceleyen ekonomistler de bu verileri teyit ediyor. Yeni akım Türkiye'de de tutuldu. Rahat giyim tarzının ön plana çıkmasıyla Türkiye'de kravat tüketimi yüzde 40 oranında azaldı. Sinekkaydı tıraş için kullanılan jilet talebinde de ciddi bir düşüş olduğu ifade ediliyor.

Kravat out oldu

Erkek giyiminde şıklığı ve ciddiyeti temsil eden kravat, belki de son demlerini yaşıyor. Rahat giyim tarzının ön plana çıkmasıyla kravat satışlarında son beş yılda ciddi bir azalma görüldü. Öyle ki, erkek giyim firmalarının yöneticilerine göre Türkiye'de kravat tüketimi yüzde 40 oranında azaldı. Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı, kravat takma alışkanlığının azalmasını, erkeklerin rahat giyimi tercih etmeye başlamasına bağlıyor. Kravat kullanımının her geçen gün gerilediğini, buna bağlı olarak üretimin de satışların da düştüğünü belirten Kiğılı "Sadece hediyelik eşya olarak kravat satışları var ama eskisi gibi değil, olması da mümkün değil. Artık erkek çok renklendi. Bu renkli tarzın içine kravat uymuyor. Gömlekler, trikolar değişti, atkı girdi, ceketler daraldı. Dolayısıyla spor giyim öne çıktı. Mont satışları arttı. Bunlarla beraber kravat kendi özelliğini kaybetti. Erkekler artık gün boyu rahat giyimi tercih ediyor, özgürleştiler. 30 sene boyunca her gün kravat taktığımı bilirim ama son bir yıldır neredeyse hiç kullanmıyorum" diye konuştu. Türkiye'de en çok kravat satışının Ankara'da olduğunu söyleyen Kiğılı, "Çünkü devlet kurumlarında hala kravat takma zorunluluğu var. Bizim kravat satışlarımız yarı yarıya düştü. Ancak kravattan vazgeçemeyecek insanlar var. Onlar takmaya devam edecek" dedi.

Jilet tarih oluyor

Türkiye'deki kravat üretiminde yüzde 20-25 oranında bir azalma söz konusu olduğunu söyleyen Sarar'ın sahibi Cemalettin Sarar da "Ama biz üretimimizi azaltmadık. Türkiye ve yurtdışında kravat kullanımının azaldığı doğrudur. Çünkü erkekler spor tarzı benimsemeye başladı ve kravatsız da şık görünmeyi becerebiliyorlar" dedi. Damat tıraşı da tıpkı kravat gibi tarih olmaya yüz tutuyor. Etiler'deki Barber's Club'ın sahibi Adem Terzi "Özellikle sanatçıların sakallı imajları Türkiye'de son zamanlarda bir sakal trendi oluşmasını sağladı" diyor. Sinekkaydı tıraş için kullanılan jilet talebinde ciddi bir düşüş olduğunu kaydeden Terzi, "Eskiden haftada 100 kutu jilet kullanıyorduk, şimdi 10 kutu çok geliyor. Makine ve makasla tıraş olmak için gelen müşterilerimiz örnek aldıkları sanatçı ya da futbolcuların sakallı imajlarını deneyerek kendi imajlarını yeniliyorlar" dedi.

#Sayfa#

Ünlüler kravat konusunda ne düşünüyor?

Yönetmen Nuri Bilge Ceylan: Siyad ödül törenine hırka ile katılıp bütün tepkileri üzerine çeken ödüllü yönetmen Nuri Bilge Ceylan, "Smokin giydiğim zaman kendimi penguen gibi hissediyorum" diyerek neden kravat takmadığını şöyle anlatıyor: "Resmi kıyafetleri sevmiyorum. Kravat ve papyon beni boğuyor. Mecbur olmadıkça da giymiyorum. Rahatlıktan yanayım."

Oyuncu Oktay Kaynarca: "Elbiseyi tamamlayan bir aksesuvar kravat, fakat ben mümkün olduğunca kullanmamayı tercih ediyorum. Oldum olası kravat takmayı sevmedim. Sadece devlet protokolleri ve önemli resepsiyonlarda zorunlu olduğu için tercih ediyorum. Normal zamanda ben de yeni döneme ayak uydurdum, kravat kullanmıyorum."

Şarkıcı Emrah Erdoğan: "Kirli sakalı seviyorum ve kendimi daha rahat hissediyorum. O yüzden kirli sakallı kalmayı tercih ediyorum." Smokin ve frak tasarımcısı Levon Kordonciyan: "Kravat bir erkeğin en şık aksesuvarlarındandır. Son zamanlarda dünyada kravat takma oranı azalsa da benim siparişlerimde böyle bir durum söz konusu değil. Çünkü ben müşterilerime kravat yakışacak kıyafetlerde kravat, papyon yakışacak kıyafetlerde papyon veririm. Kravat satışlarımda bir azalma yok ama kravat alternatifi olarak çok fazla papyon satılıyor." Modacı Hakan Akkaya: "Kravat erkek modasında, iş kıyafetleri dışında biraz ikinci planda kaldı. Smart casual dediğimiz tarz, jean veya cotton pantalonlarla yelekli ceketler ve tek ceket daha çok kullanılır oldu. Bu sebeple kravat kullanımı ikinci plana atıldı. Ben de kreasyonlarımda eskisi kadar kravat kullanmıyorum.

Kaynak: Sabah

Teknokulis : http://www.teknokulis.com

Kaynak: Teknokulis

Son Dakika Teknoloji Bill Gates'in 'Rahat Stili' Moda Akımı Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement