Afyon'da Türk Tipi Tuvaletin İlk Örneği Kabul Edilen, Bin Yıllık Tuvalet Bulundu - Son Dakika
Güncel

Afyon'da Türk Tipi Tuvaletin İlk Örneği Kabul Edilen, Bin Yıllık Tuvalet Bulundu

Afyonkarahisar'da bulunan ve bir kaya yerleşiminin içine oyularak yapılmış olan bin yıllık alaturka tuvalet, tarihte bir ilk olma özelliği taşıyor.

31.10.2017 12:48  Güncelleme: 18:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Frig Vadisi'nin Afyonkarahisar'da kalan bölgelerinden birindeki kaya yerleşiminin içerisinde yer alan ve tarihi yaklaşık bin yıl öncesine dayanan, Bizans dönemine ait "alaturka" tuvalet, görenleri şaşkına çeviriyor. Asırlık tuvalet yapısı ve geçmişi ile dikkat çekiyor.

NASIL YAPILDIĞI GİZEMİNİ KORUYOR

Afyonkarahisar'ın İhsaniye ilçesine bağlı Ayazini köyündeki tarihi kaya yapılarından birisinin 3. katında bulunan tuvalet görenleri hayrete düşürürken, tuvaletin o dönemde düşünülüp kaya içerisine nasıl oyularak yapıldığı ise gizemini korumaya devam ediyor. Tuvaletin tarihi ve yapısı ile ilgili açıklamalarda bulunan emekli Arkeolog Ahmet İlaslı, tuvaletin tarihte Afyonkarahisar ve çevresinde görülen ilk tuvaletlerden birisi olduğunu söyledi.

"BUGÜNKÜ TÜRK TUVALETİ DEDİĞİMİZ ŞEYİN İLK ÖRNEĞİ"

İlaslı, "Frig Vadisi'nde bulunan tarihi tuvalet olarak lanse edilen şey, bölgemizde kaya yerleşimlerinde görülen ilk tuvaletlerden birisi. Gerçi tarihte ilk tuvalet deniliyor ama tarihte bundan önce tuvaletler var. Bölgemizdeki bu ilk tuvalet yaklaşık bin yıl önce bir kaya yerleşiminde bulunan salonun hemen kenarında, kaya içerisine oyularak yapılmış. Bu tuvalet, bugünkü Türk tuvaleti dediğimiz tuvaletin ilk örneği. Bildiğimiz kadarıyla çömelerek kullanılması için yapılmış bir tuvalet biçimi. Daha önceki dönemlerde, örneğin Roma döneminde yapılan bir tuvalet biçimi var ki onlar yan yana tuvaletler dizisi şeklinde. Onlardaki oturarak yapma, yani bugünkü alafranga tuvaletlerin bir erken biçimi olan çömelerek yapma düşüncesi ilk bu kaya yerleşiminde görülüyor" diye konuştu.

TARİHİ BİN YILLIK

Tuvaletin geçmişinin bin yıl öncesine, Bizans dönemine dayandığını belirten İlaslı, "Bu kaya yerleşiminin hemen karşısında bir başka kaya odasının içerisinde buna benzer bir tuvalet daha var. Burada bir şey düzeltmek istiyorum, bu bölgeye Frigya adı verildiği için bütün eserler Frig eseri olarak aklımızda kalıyor ama aslında Frig eserleri bunlar değildir. Bizans döneminden kalma, yaklaşık Firglerden bin 500 yıl sonra, bizden de bin yıl kadar önce yapılmış bir kaya yerleşimidir burası. Bu tuvaletin tarihi yaklaşık bin yıllık Bizans dönemi dediğimiz Türklerden önceki döneme aittir." şeklinde konuştu.

Afyon'da Türk Tipi Tuvaletin İlk Örneği Kabul Edilen, Bin Yıllık Tuvalet Bulundu
Afyon'da Türk Tipi Tuvaletin İlk Örneği Kabul Edilen, Bin Yıllık Tuvalet Bulundu
Afyon'da Türk Tipi Tuvaletin İlk Örneği Kabul Edilen, Bin Yıllık Tuvalet Bulundu

Afyon\'da Türk Tipi Tuvaletin İlk Örneği Kabul Edilen, Bin Yıllık Tuvalet Bulundu
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Afyon'da Türk Tipi Tuvaletin İlk Örneği Kabul Edilen, Bin Yıllık Tuvalet Bulundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...

  • Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti
    03:03 Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti

    Bolu'da Sağlık Mahallesi'nde bir apartmanda meydana gelen olayda, ev sahibi Turgut D. ve kızı Meltem Z. bıçaklanarak yaralandı. Turgut D. olay yerinde hayatını kaybederken, Meltem Z. ise hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Şüpheli Serkan Z. ise polis tarafından yakalandı.

  • Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü
    02:54 Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü

    Bolu'nun Sağlık Mahallesi'nde ailenin damadı, tartıştığı eşi ve 65 yaşındaki kayınpederini bıçaklayarak öldürdü. Olay yerinden kaçan şahıs yakalanarak gözaltına alındı. Damat, polis ekiplerinin takibi neticesinde kısa süre içerisinde yakalanarak gözaltına alındı.


Advertisement