Binden Fazla Eser Türkçe'ye Çevrildi - Son Dakika
Güncel

Binden Fazla Eser Türkçe'ye Çevrildi

Binden Fazla Eser Türkçe\'ye Çevrildi

Malatya Valiliği KUDEB bünyesinde kurulan merkez, eski eserlerin Türkçe'ye çevirisini yapıyor Merkez görevlileri, Arapgir ilçesindeki Ömer Nurani Baba Türbesinde asılı, 1890 yılında talebesi...

11.12.2013 11:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

YETER ERDİNE - Malatya Valiliği Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Uygulama Denetim Bürosu (KUDEB) bünyesinde kurulan merkez, binden fazla eski eserin Türkçe'ye çevirisini yaptı.

KUDEB Başkanı Levent İskenderoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KUDEB bünyesinde bir çeviri yazı merkezi kurduklarını söyledi. Burada, yaptıkları kazılardan çıkan mezar taşlarını, tarihi eserlerin üzerlerindeki kitabeleri ve el yazması eserleri günümüz Türkçe'sine çevirdiklerini kaydeden İskenderoğlu, "Bu birimde çalışan arkadaşlarımız, Osmanlıca, Arapça ve Farsça uzmanı. Çevirileri onlar yapıyor. Merkezimiz 3,5 yıl içerisinde binden fazla mezar taşı, kitabe ve el yazması metnin çevirisini yaptı" dedi.

Arapgir ilçesinde Ömer Nurani Baba isimli bir Nakşibendi şeyhine ait türbe bulunduğunu dile getiren İskenderoğlu, burasının inanç turizmine kazandırılması yönünde Arapgir Belediyesinin çalışmaları olduğunu belirterek, "Arapgir, tarihi ve tarihi şahsiyetleriyle çok güzide bir ilçemiz. Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu'nun talebi üzerine buradaki tarihi mekanlarda inceleme yaptık. Bu ilçenin önemli şahsiyetlerinden ve aynı zamanda orayı önemli bir inanç merkezi yapan Ömer Nurani Baba'nın türbesinde asılı iki tablo gördük. Biri Kabetullah'a ait bir minyatürdü. Diğeri de bu gönül sultanının o dönemde yaşayan talebelerinden birinin Ömer Nurani Baba için kendi el yazısıyla yazdığı bir mersiyeydi. Minyatür matbaada basılmıştı ancak mersiye el yazmasıydı" diye konuştu.

Güzel bir hat örneği

Ömer Nurani Baba'nın 19. yüzyılda yaşadığını belirten İskenderoğlu, şöyle devam etti:

"Kendisi, varlığın yalnızca Allah'a ait olduğu fikrini ömrü boyunca işledi. İnşaat ustası olduğu halde bostan ve ziraat işleriyle meşgul oldu. Hatta tarladan tarlaya geçerken ayakkabısındaki toprağı sirkeleyen, bu hassasiyette yaşayan ve çevresine de yaşadığı hassasiyet ölçüsünde ışık yayan, çevresini aydınlatan bir gönül sultanıydı. Türbesinde gördüğümüz mersiyeyi günümüz Türkçe'sine çevirmek üzere aldık. Mersiyeler Divan Edebiyatı'nda ölen bir kimsenin cömertliğini, iyiliğini, yaptıklarını övmek ve ölümünden duyulan acıyı dile getirmek için yazılan şiir türüdür. Dolayısıyla bu da, bu türe giren bir yazı. Osmanlıca kaleme alınmış güzel bir hat örneği. Bunu arkadaşlarımız Türkçe'ye çevirdiler. Biz bu çevrilmiş olan metni aynı el yazmalı, çerçeveli tabloyla beraber duvara asarak bu mersiyeyi bugünkü dilde insanların algılamasını, bilmesini sağlayacak bir adım atmış olacağız."

Metinde "Vehbi bu satırları yazıp takdim için cesaret alır" şeklinde bir dize bulunduğunu açıklayan İskenderoğlu, "Bu, yazan kişinin adı olabilir diye tahmin ediyoruz. Mersiyede hicri 1314 ve 1317 tarihleri belirtiliyor. Bu da 1890'lı yıllara tekabül ediyor. Yüz yirmi-yüz yirmi beş yıllık bir metin. Bu tür eserleri koruyarak ve gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlayarak önemli bir işlevi de yerine getirmiş oluyoruz. Tarihimizi ve tarihte yaşamış önemli şahsiyetlerin hayatlarını, yaşam tarzlarını gelecek kuşaklara aktarmak açısından bu tür faaliyetlerin önemli olduğunu düşünüyoruz" ifadesini kullandı.

Levent İskenderoğlu, mersiyede tasavvuf ağırlıklı bir içerik olduğunu vurgulayarak, şu bilgileri verdi:

"'Büyük bir saygıyla bu levhaya gerçekleri yazdım/ Okuyup ezberlesin diye bu sözleri tüm dostlarım/ Bilinsin yüce değeri yüceltilmiş bu divanım/ Bize bir iyilik ve bağışlamadır bu hoş nurlu dergahım/ Bize bağış ve dermandır övülmüş makamlı sultanım.' Bunlar bu mersiyenin ilk 5 dizesinde yazanlar. O gönül sultanını övmek, onun ölümünden duyduğu acıyı ifade etmek adına gerçekten güzel bir edebi dille kaleme alınmış hoş bir mersiye. Yaptığımız bunun bilinmesi, yaygınlaştırılması anlamında önemli bir adım oldu."

"Bize kabul makamıdır övülmüş makamlı sultanım"

Metni yazan kişinin kendisinden 'öğrenci' diye bahsettiğini ifade eden İskenderoğlu, şiirden şu bölümleri okudu:

"On yedi martta 'Rabbine dön' emri geldi nurlu kişiye/ Yedi ağustosta gedli bu hal övülmüş makamlı kişiye/ Söz dalgaları arasında geldi söz ben aciz kişiye/ Bize her hal ve durumda kolaydır bu hoş nurlu dergahım/ Hasılı bize bir ilandır övülmüş makamlı sultanım/ Bin üç yüz on dörtte ulu kevser içti o nurlu kişi/ Bin üç yüz on yedide Hakk'a gitti övülmüş makamlı kişi/ Hoşnutlukla onlara kavuşmayı seçti bu dertli kişi/ Bize bir edep ve davranışdır bu hoş nurlu dergahım/ Bize kabul makamıdır övülmüş makamlı sultanım."

İskenderoğlu, Ömer Nurani Baba'yı bugün hala ziyaret edenler olduğunu belirterek, "Çevre illerden, ilçelerden Arapgir'e giderek orayı ziyaret eden, hala gönül bağıyla Ömer Nurani Baba'ya bağlı olan bir çok insan var" ifadesini kullandı. - Malatya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Binden Fazla Eser Türkçe'ye Çevrildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hasankeyf Özel İdare binasının yer tespit çalışmaları tamamlandı
    13:27 Hasankeyf Özel İdare binasının yer tespit çalışmaları tamamlandı

    Batman'ın Hasankeyf ilçesinde ihalesi yapılan Hasankeyf Özel İdare binasının yer tespit çalışmaları tamamlandı. Batman Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ekrem Canalp'in destekleriyle ihalesi yapılan binanın en kısa sürede yapımına başlanacak. İlçeye kazandırılacak binanın yapımında emeği geçen herkese teşekkür edildi.

  • Kırklareli, Süt ve Süt Ürünleri İhracatını Artırıyor
    13:27 Kırklareli, Süt ve Süt Ürünleri İhracatını Artırıyor

    Kırklareli, Türkiye'nin önemli süt üretim merkezlerinden biri olarak süt ve süt ürünleri ihracatını artırma hedefine doğru ilerliyor. AB standartlarında üretilen yıllık ortalama 350 bin ton süt, 10 bin tonu işlenerek AB ve Orta Doğu ülkelerine ihraç ediliyor. Kırklareli'nin süt, peynir, yoğurt ve içecek üretimi Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi birçok ülkeden ilgi görüyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, ihracatın artması için çalıştıklarını ve önümüzdeki yıllarda pazar paylarının daha da artacağını belirtti. Ayrıca, hastalıktan ari olan işletmelere yapılan desteklerle ari işletme sayısının artırıldığı ve süt üretiminin desteklendiği ifade edildi.

  • Gaziantep'te Sanayi İşçileri İçin Konut Projesi İmzalandı
    13:26 Gaziantep'te Sanayi İşçileri İçin Konut Projesi İmzalandı

    Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı arasında sanayide çalışan işçilerin konut ihtiyacını karşılamak için protokol imzalandı. Protokolle, işçilerin uygun bedel ve ödeme koşullarıyla ev sahibi olmaları hedefleniyor. Ayrıca, proje kapsamında günlük ulaşım için servis trafiği şehir merkezinden kaldırılarak ulaşım rahatlatılacak. Projenin hayata geçirilmesiyle yaklaşık 300 bin işçinin konut sorunu çözülecek.

  • Milli Kadın Hentbol Takımı, Avrupa Şampiyonası hazırlıklarına başladı
    13:26 Milli Kadın Hentbol Takımı, Avrupa Şampiyonası hazırlıklarına başladı

    A Milli Kadın Hentbol Takımı, Avrupa Hentbol Şampiyonası 6. Eleme Grubu'ndaki Karadağ ve Sırbistan maçlarına hazırlanmak için A2 Milli Kadın Hentbol Takımları ile Ankara'da bir hazırlık kampı düzenliyor. Milliler, kamp sonrasında Karadağ ile Rize'de karşılaşacak ve maç TRT Spor Yıldız kanalından canlı olarak yayınlanacak. Son maçlarını ise Sırbistan ile deplasmanda oynayacaklar.

  • Antalya'da 1 Milyon 520 Bin Kullanımlık Sentetik Kannabinoid Ele Geçirildi
    13:25 Antalya'da 1 Milyon 520 Bin Kullanımlık Sentetik Kannabinoid Ele Geçirildi

    Antalya'da polisin düzenlediği operasyonda, bir evde 1 milyon 520 bin kullanımlık 245 adet sentetik kannabinoid Bonzai (A4) maddesi ele geçirildi. Operasyonda yakalanan 3 şüpheli, 'Uyuşturucu Madde Ticareti Yapma' suçundan Antalya Cumhuriyet Başsavcılığına sevk edildi.

  • TGF Türkiye Golf Turu'nun 5. ayak müsabakaları Antalya'da başladı
    13:25 TGF Türkiye Golf Turu'nun 5. ayak müsabakaları Antalya'da başladı

    Türkiye Golf Federasyonu tarafından düzenlenen TGF Türkiye Golf Turu'nun 5. ayak müsabakaları Antalya'da başladı. Serik ilçesi Belek Turizm Merkezi'nde bulunan Antalya Golf Kulübü sahalarında gerçekleştirilen turnuvada, 13 golf kulübünden 23 sporcu mücadele ediyor. Sporcular 3 gün sürecek turnuvada 54 çukurda mücadele verecek. Golf Milli Takımı Başantrenörü Keith Coveney de turu takip ediyor.

  • Aydın'da Süs Bitkisi Hırsızlığı
    13:25 Aydın'da Süs Bitkisi Hırsızlığı

    Aydın'ın Efeler ilçesinde bir esnafın dükkanının önünden çalınan süs bitkisi, geri getirildikten sonra bir başka kadın tarafından saksısıyla çalınmak istendi. Hırsız suçüstü yakalanırken, olay güvenlik kamerasına yansıdı. Esnaf, hırsızlar yüzünden çiçek sevgisinin köreldiğini ifade etti.

  • BIST 100 Endeksi Günün İlk Yarısında Yüzde 1,97 Arttı
    13:25 BIST 100 Endeksi Günün İlk Yarısında Yüzde 1,97 Arttı

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,97 artışla 8.980,33 puana yükseldi. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 173,61 puan arttı. Günün ilk yarısında mali endeks yüzde 2,02, hizmetler endeksi yüzde 1,25, sanayi endeksi yüzde 1,63, teknoloji endeksi yüzde 0,03 değer kazandı. Altının ons fiyatı 2 bin 198 dolar olarak belirlendi.

  • Türkiye'nin İyilik Gemisi Gazze'ye Yardım Malzemeleri Taşıyor
    13:25 Türkiye'nin İyilik Gemisi Gazze'ye Yardım Malzemeleri Taşıyor

    İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının ardından temel insani malzemelere ihtiyaç duyan Gazze'liler için Türkiye'nin 8. İyilik Gemisi, Mersin Limanı'ndan yola çıkıyor. AFAD ve Vakıflar Genel Müdürlüğü iş birliğiyle hazırlanan gemi, 125 bin ton insani yardım malzemesini taşıyor. Türkiye daha önce de 13 kargo uçağı ve 7 gemiyle Gazze'ye yardım malzemeleri ulaştırmıştı.

  • A Milli Kadın Hentbol Takımı Ankara'da hazırlık kampına başladı
    13:24 A Milli Kadın Hentbol Takımı Ankara'da hazırlık kampına başladı

    2024 Avrupa Hentbol Şampiyonası 6. Eleme Grubu'ndaki Karadağ ve Sırbistan maçlarına hazırlanan A Milli Kadın Hentbol Takımı, A2 Milli Kadın Hentbol Takımları ile Ankara'da yürüteceği hazırlık kampına başladı.

  • Siirt Belediyesi Otobüsleri Siirt İl Özel İdare Spor Renklerine Boyandı
    13:24 Siirt Belediyesi Otobüsleri Siirt İl Özel İdare Spor Renklerine Boyandı

    Siirt Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğüne ait olan şehir içi otobüsleri, Siirt İl Özel İdare Spor'un renkleri olan sarı maviye boyandı. Siirt Belediyesi otobüs durağında düzenlenen etkinlikte konuşan Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya, 'Farklı renklerde ve farklı zaman dilimlerinde alınan otobüslerde bütünlük ve ahenk sağlamak amacıyla bu şehrin sevdası olan Siirt Sporu simgeleyen mavi ve sarı renklere boyandı' dedi.


Advertisement