Bingöl Nüfusunun Yüzde 16'sı Sigortalı - Son Dakika
Yerel

Bingöl Nüfusunun Yüzde 16'sı Sigortalı

Bingöl Nüfusunun Yüzde 16\'sı Sigortalı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Bingöl İl Müdürü Muzaffer Çakar, Bingöl’de sosyal güvenceli çalışan sayısının 42 bin 270 olduğunu ve bu rakamın kent nüfusunun ortalama yüzde 16’sını oluşturduğunu söyledi.

18.05.2016 13:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Bingöl İl Müdürü Muzaffer Çakar, Bingöl'de sosyal güvenceli çalışan sayısının 42 bin 270 olduğunu ve bu rakamın kent nüfusunun ortalama yüzde 16'sını oluşturduğunu söyledi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Bingöl İl Müdürü Muzaffer Çakar, Sosyal Güvenlik Haftası kapsamında basın toplantı düzenledi. Bingöl'de Emekli Sandığı, SSK ve BAĞ-KUR dahil olmak üzere nüfusun yüzde 16'sının sigortalı olduğunu belirten Çakar, "İlimizde 42 bin 270 kişi sosyal güvenceli çalışıyor. Bu rakam yaz aylarında mevsimlik işler dahil olmak üzere 45 bini buluyor. İlimizde 1994 yılında sosyal güvenceli çalışanların sayısı nüfusun yüzde 7'sini oluştururken, 2015 yılı itibariyle bu oran yüzde 16'ya çıktı. Bu oranı daha da arttırmak için çalışmalarımızı sürdürmeye devam ediyoruz" dedi.

"161 İŞLETMEYE CEZA KESİLDİ"

2015 yılı itibariyle 8 Bin evrakı incelediklerini belirten Çakar, "Kayıt dışı biriminde görev yapan dört sorumlu güvenlik denetmemiz geçen yıldan bugüne kadar 8 bin evrakta inceleme yaptı. Kayıt dışı işçi çalıştırdığı tespit edilen 161 işletmeye, kanunda belirlenen oranlarda cezai işlemler uygulandı" diye konuştu.

"3,5 MİLYON GENCİN BORCU SİLİNİYOR"

Ülke geneli gençlere yönelik yapılan düzenlemeler hakkında da bilgi veren Çakar, yönetmelik çalışmalarının tamamlanmasıyla 3,5 milyon gencin yaklaşık 4 milyar lira Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarının tamamının silineceğini söyledi. Gençlere yönelik yapılan düzenlenmeleri anlatan Çakar, şunları söyledi:

"Eskiden lisede öğrenim gören öğrenim gören öğrencilerimize, öğrenimleri devam etmek ve bakmakla yükümlü sigortalı velileri olmak kaydıyla 20 yaşına kadar sosyal güvenlik hakkı tanınmaktaydı. Yapılan düzenleme ile gençlerimize, bakmakla yükümlü sigortalı velileri olup olmadığına bakılmaksızın, erken mezuniyetleri durumunda 20 yaşını geçmemek kaydıyla ilave iki yıl daha sosyal güvenlik hakkı getirildi. Örneğin, gencimiz liseden 18 yaşında mezun olsa 20 yaşına kadar, 17 yaşında mezun olsa 19 yaşına kadar devlet güvencesinde sosyal güvenceli olacaktır. Aynı şekilde Üniversitede öğrenim gören öğrenim gören öğrencilerimize, öğrenimleri devam etmek ve bakmakla yükümlü sigortalı velileri olmak kaydıyla 25 yaşına kadar sosyal güvenlik hakkı tanınmaktaydı. Tüm gençlerimizin 25 yaşına kadar olan Genel Sağlık Sigortası Prim Borçlarının tamamını siliyoruz. Yönetmelik çalışmalarının tamamlanmasının ardından yaklaşık 3,5 milyon gencimizin, yaklaşık 4 milyar lira (TL) borcunu tamamen siliyoruz."

"SGDP TUTARLARI YATIRILACAK"

Emeklilere yönelik yapılan düzenlemeler hakkında da bilgi aktaran Çakan, şunları söyledi:

"Yaşlılık ve emeklilik aylığı almakta iken 4/B kapsamında faaliyette bulunan sigortalılarımızın aylıklarından kesilen yüzde 10 oranındaki sosyal güvenlik destek primi uygulamasına 2016 yılı mart ayı itibarıyla son verilmiştir. Ayrıca Emekli Sandığı kapsamında aylıklarını 3 aylık dönemlerde alanların aylıklarından yersiz olarak kesilen SGDP tutarları, sigortalıların taleplerine gerek bulunmaksızın hesaplarına yatırılacaktır. Tüm işçi ve BAĞKUR Emeklilerinin aylıklarına 100 TL seyyanen zam yapılmıştır. Böylece emeklilerimizin maaşında yüzde 10'luk bir artış daha gerçekleşmiştir. Emeklilerimize istekleri halinde aylıklarını ayaklarına kadar götürerek konutlarında ödüyoruz. Bu güne kadar yaklaşık 10 Bin emeklimizin maaşını konutunda ödedik. Yine istemeleri durumunda emeklilerimiz, üç aylık maaşlarını peşin olarak alabiliyorlar. Bayramlarda da emeklilerimizin maaşını bayram ihtiyaçlarını giderebilecek bir zamanlama ile ödeyerek, bayram sevincini vaktinde yaşamalarını sağlıyoruz." - BİNGÖL

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Bingöl Nüfusunun Yüzde 16'sı Sigortalı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement