Binlerce Yıllık 'Aşlama' Gazlı Içeceklere Yenilmiyor - Son Dakika
Güncel

Binlerce Yıllık 'Aşlama' Gazlı Içeceklere Yenilmiyor

Binlerce Yıllık \'Aşlama\' Gazlı Içeceklere Yenilmiyor

Çukurova bölgesinde evlerde ve sokaklarda sevilerek tüketilen, tıbbi bilinirliği ise antik çağa uzanan yaz aylarının serinletici içeceği 'aşlama', tahtını gazlı içeceklere kaptırmıyor.

16.08.2017 09:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çukurova bölgesinde evlerde ve sokaklarda sevilerek tüketilen, tıbbi bilinirliği ise antik çağa uzanan yaz aylarının serinletici içeceği 'aşlama', tahtını gazlı içeceklere kaptırmıyor. Uzmanlar ise pek çok rahatsızlığa iyi gelen bu içeceğin tüketiminde kalp ve böbrek hastalarının dikkatli olması için uyarıda bulunuyor. Toplum genelinde 'meyan kökü' olarak tanınan, Çukurova Bölgesi'nde ise 'aşlama' olarak bilinen Osmanlı döneminin saray içeceği, antik çağın ise bitkisel ilacı, tahtını gazlı içeceklere kaptırmıyor.

Yaz aylarının sevilen içeceği evlerde kolayca hazırlanırken, sokak satıcıları da sırtlarındaki küpler ve ellerindeki metal kaselerden çıkardıkları seslerle vatandaşların ilgisini çekiyor.

35 senedir aşlama sattığını belirten Şeyhmus Yalçın, tanesi 1 liradan günde 100 bardak aşlama sattığını söyledi. Yalçın, aşlamaya eski neslin yeni nesilden daha çok ilgi gösterdiğini de anlattı.

Mahmut Yılmaz isimli vatandaş ise aşlamayla tanışıklığını "Kendimi bildim bileli içerim" sözleriyle dile getirdi. Aşlamanın tadının güzel olduğunu belirten Yılmaz, bu içeceğin şifa deposu olduğunu da sözlerine ekledi.

Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, aşlamanın yapımı çok kolay bir içecek olduğunu hatırlatarak, meyan kökünün temiz suyla kaynatılmasıyla elde edildiğini ifade etti.

Yaz aylarında açıkta satılan her üründe olduğu gibi sıcağa maruz kalan aşlamanın da tehlikeli olabileceğine dikkat çekerek, sağladığı faydaları şöyle anlattı:

"Aşlama, hem hafif, hem serinleten, hem de hazmı kolaylaştıran en lezzetli içeceklerinden biri. Sağlıklı bir içecek olarak yöremizde gerçekten çok da tüketiliyor. Öksürüğe iyi geliyor, hazmı kolaylaştırdığı için sindirim sistemini rahatlatıyor, kabızlığı önlüyor. Mide ve bağırsak problemi yaşayanlar için çok faydalı. Antiviral özelliğiyle virüslere karşı metabolizmamızı da koruyor. Aşlama, virütik hastalıklara karşı bu dönemlerde tüketilmesini istediğimiz içeceklerden biri."

BÖBREK HASTALARI DİKKAT ETSİN

Ancak, aşlamayı tüketen bireylerin bazı sağlık problemlerinin olmaması gerektiğine vurgu yapan Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, sözlerini şu ifadelerle tamamladı:

"Özellikle böbrek hastalarının aşlamayı tüketmelerini çok istemiyoruz. Çünkü içerdiği bazı maddeler, böbrek üstü bezinden salgılanan bazı maddelerle benzer özellikler gösterdiği için böbrek hastaları adına ciddi bir sağlık problemi oluşturabilir. Kalp hastalarının da dikkat etmesi gerekli çünkü içerisindeki 'kumarin' maddesi kan sulandırıcı bir madde. Ayrıca bazı bitkiler kullanılan ilaçların etkinliğini artırabiliyor veya azaltabiliyor, bu da bireylerin sağlıklarını korumak isterken tam tersine ciddi problemlerle karşılaşmalarına neden olabiliyor."

(Nuri Pir - Erdal Can İçelli/İHA)

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Binlerce Yıllık 'Aşlama' Gazlı Içeceklere Yenilmiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi
    07:09 Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi

    Valve, yıllardır merakla beklenen Counter-Strike 2'yi Eylül 2023'te piyasaya sürdü. Ancak oyuncular, hile kullanımının hala yaygın olduğunu ve Valve'ın bu sorunu çözemediğini belirtiyor. Counter-Strike 2'nin Anti-Hile sistemine rağmen duvar arkasını görme ve otomatik nişan alma gibi hilelerin hala sıkça kullanıldığı söyleniyor. Valve'ın bu konuda nasıl bir adım atacağı merak konusu.

  • Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı
    04:23 Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı

    Düzce'de ticari taksi, aynı istikamette giden motosiklete çarptı. Motosiklet sürücüsü, motosiklette yolcu konumunda bulunan yaralı kız arkadaşını ambulansa binerken bir an olsun yalnız bırakmadı. Kaza sonucunda 2 kişi yaralandı.

  • Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı
    04:17 Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı

    Düzce'de meydana gelen kaza sonucu ticari taksi ile motosiklet çarpıştı. Motosiklette yolcu olarak bulunan kız arkadaşı yaralanan sürücü, ambulansa binerken onu yalnız bırakmadı. Kaza sonrası yol trafiğe kapatılırken, inceleme başlatıldı.

  • Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı
    03:34 Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı

    Avustralya'nın Sydney kentinde bir kiliseye düzenlenen saldırıda piskopos dahil en az 4 kişi bıçaklandı. Polis, saldırganın gözaltına alındığını ve olayı bir 'terörist eylem' olarak değerlendirdiklerini açıkladı. Saldırının ardından kilisenin dışında toplanan yüzlerce kişi, saldırganın kendilerine verilmesini talep etti ve polisle çatıştı. İki polis yaralandı ve 20 polis aracı hasar gördü. Yaralıların hayati tehlikesi olmadığı bildirildi. Saldırının kişisel bir eylem olduğu belirtilirken, olaylar birbiriyle bağlantılı değil. Kilise saldırısının ardından güvenlik önlemleri alındı.

  • Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti
    03:25 Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti

    Uludere ilçesinde meydana gelen kazada, Ferhat Bilen'in kullandığı hafif ticari araç dereye düştü. İtfaiye ekipleri tarafından araçtan çıkarılan Abdulkerim Babat, Melek Soylu, Haşim Babat ve Sevim Demircioğlu hayatını kaybetti. Sevim Demircioğlu ise tedavi altına alındı.


Advertisement