Bir Aşk Hikayesi: Türk Mahallesi'nde Büyüsüne Kapıldı, Peşinden Ülke Ülke Gezdi - Son Dakika
Güncel

Bir Aşk Hikayesi: Türk Mahallesi'nde Büyüsüne Kapıldı, Peşinden Ülke Ülke Gezdi

Bir Aşk Hikayesi: Türk Mahallesi\'nde Büyüsüne Kapıldı, Peşinden Ülke Ülke Gezdi

PETRA Nachtmanova Avusturya'da Polonyalı bir anne ile Çek bir babanın kızı olarak dünya geldi.

06.04.2019 12:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

PETRA Nachtmanova Avusturya'da Polonyalı bir anne ile Çek bir babanın kızı olarak dünya geldi. Petra'nın ana dilleri Lehçe, Çekçe ve Almanca. Ancak o Türkçe de dahil sekiz dil konuşabiliyor. Birey olarak da müzisyen olarak da kalıplara uymayan biri. Çok kültürlü kökeninin yardımıyla ve müzik yoluyla insanlar ve kültürler arasında hep doğal bir bağ kuruyor.

ESİR ALAN ENSTRÜMANIN PEŞİNDE

İngiltere'de tarih okudu. Berlin Humbold Üniversitesi'nde Orta Asya kültürü eğitimi aldı. Hayatı ise 'Türk Mahallesi' olarak bilinen Berlin'in Kreuzberg semtindeki cemevinde tanıdığı saz ile değişti. 10 yıl önce eline aldığı sazı bir daha hiç bırakmadı. Sazın büyüsüne kapılan Petra, deyişlere de hayran kaldı. Altı yıl önce sazın çıktığı ve çalındığı topraklara gidip kendisini esir alan bu çalgının hikayesini araştırmayı kafasına koydu. Altı yıllık çalışma ve hazırlıktan sonra da hayalini gerçekleştirdi. Yönetmen arkadaşı Stephan Talneau ve sesçi Florent Chaintiou ile birlikte Berlin'den yola çıktı.

İNSANLARI BİR ARADA TUTAN ÖZEL ŞEY

Başlardaki kuşkucu şaşkınlık, yol aldıkça yerini önce hayranlığa, sonunda da derin bir güvene bırakıyor. Petra Nachtmanova "Çektiğimiz 'Saz' müziğin gücünü gösteren ve dünyanın sınırlarını zorlayan bir yol filmi, aynı zamanda da hayatın anlamını keşif için Asya ile Avrupa arasında geçen nefes kesici bir seyahat. İnsanların günlük sıkıntılarına rağmen onları bir arada tutan bu 'özel şey' sazın hikayesi oldu" dedi. Yolu Bosna Hersek, Arnavutluk ve Bulgaristan'a düştü. Oradan İstanbul, Sivas, Tunceli, Diyarbakır ve Erzurum'a uğradı. Her gittiği yerde sazın izini sürdü. Tanınmış saz ustalarıyla buluştu, yerel ve ünlü sanatçılarla karşılıklı saz çalıp deyişler okudu. Bununla da yetinmedi Kafkasya'nın karlı ve çetin dağlarına tırmandı. Orada saz çalıp yeni şarkılar öğrendi. Gürcistan'da, İran'da ve Horosan'da sazın melodisini dinledi. Tüm duyduklarını ve gördüklerini de film yaptı. Gittiği her yerde karşılaştığı herkese 'Bana eve götürebileceğim bir şarkı çalın' dedi. Onlar çaldı, Petra şarkıları eve getirdi.

KAFKASLARIN TEPESİNDE KRAVAT TAKAN USTA

Berlinli sanatçı "Berlin'de cemevinde gördüğüm sazı tanımak istedim. Beni büyüleyen bu sihirli aletin büyüsünü görmek istedim. Onu sadece çalmak bana yetmedi. Nasıl bir şeydir, kimlerin elindedir görmek bilmek ve anlamak için filmi çektik. Saz filminde çok sayıda şarkı var, 12 dil konuşuluyor. Her gittiğimiz yerde başka bir özelliğiyle karşımıza çıktı. Sazı Anadolu'da tarlada, harmanda, çeşme başında çalanla da karşılaştık, onunla zeybek çalanı da gördük. Karlı ve soğuk Kafkas dağlarında takım elbise giymiş, kravat takmış insanların elinde de saz vardı. Bosna'da kocaman iken, Arnavutluk'ta küçücüktü" dedi.

BÜYÜK ZENGİNLİKLE GERİ DÖNDÜK

Nachtmanova "Gittiğimiz her yerde insanlar saza yoldaş gibi bakıyorlar. Biz bu yoldaşın peşine düştük. Büyük bir zenginlikle geri döndük. Sazda müthiş dünyalar ve hikayeler var. Gittiğimiz coğrafyalarda en çok Anadolu insanları saza derinlik katıyor. Sazda güzellik var. Sazda güç var, özgürlük var. Yaşam biçimi var. Saz kimseye ırkçılık yapma hakkı vermiyor. Saz uluslararası bir çalgı. Herkesin müzik aleti. Anadolu'da çok dilde çalınıyor. En çok erkeklerin elinde var. Ancak sazı çok güzel çalan çok kadınla da karşılaştım. Ben Berlin'de bir enstrüman tanıdım ve onun peşine düştüm gidiyorum. Beni bundan sonra nereye sürükleyecek bilmiyorum" dedi.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Güncel Bir Aşk Hikayesi: Türk Mahallesi'nde Büyüsüne Kapıldı, Peşinden Ülke Ülke Gezdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Maltepe'de restoranda çıkan yangın cep telefonu kameralarınca kaydedildi
    06:56 Maltepe'de restoranda çıkan yangın cep telefonu kameralarınca kaydedildi

    Maltepe Zümrütevler Karaca Caddesi'nde bulunan Kebapçı Özcan isimli restoranda ocak altında unutulan kömürlerin tutuşması sonucu çıkan yangın, cep telefonu kameralarınca kaydedildi. Yangına itfaiye ekipleri müdahale etti ve yangın söndürüldü. Yangında ölen ya da yaralanan olmazken, iş yeri kullanılamaz hale geldi ve çevredeki bir araç da zarar gördü. Olay yerine polis ekipleri ve olay yeri inceleme ekibi sevk edildi.

  • Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı
    06:52 Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı

    Fenerbahçe, UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanş maçında Kadıköy’de Yunan temsilcisi Olympiakos’u ağırlıyor. Pire’deki ilk maçtan 3-2 mağlup ayrılan Fenerbahçe'nin yarı finale çıkması için iki farklı galibiyet alması gerekiyor. Olympiakos ise beraberlik veya galibiyetle yarı finale çıkacak takım olacak. Fenerbahçe'nin tur atlaması durumunda yarı finaldeki rakibi, Lille-Aston Villa eşleşmesinin galibi olacak.

  • Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı
    06:52 Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı

    Fenerbahçe, UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanş maçında Kadıköy’de Yunan temsilcisi Olympiakos’u ağırlıyor. Pire’deki ilk maçtan 3-2 mağlup ayrılan Fenerbahçe'nin yarı finale çıkması için iki farklı galibiyet alması gerekiyor. Olympiakos ise beraberlik veya galibiyetle yarı finale çıkacak takım olacak. Fenerbahçe'nin tur atlaması durumunda yarı finaldeki rakibi, Lille-Aston Villa eşleşmesinin galibi olacak.

  • Tokat merkezli 2 depremden sonra Sulusaray, Artova ve Yeşilyurt'ta eğitime ara verildi
    06:47 Tokat merkezli 2 depremden sonra Sulusaray, Artova ve Yeşilyurt'ta eğitime ara verildi

    Tokat merkezli 2 depremin merkez üssü olan Sulusaray ile depremden etkilenen Artova ve Yeşilyurt ilçelerinde eğitime ara verildi. Tokat Valiliği tarafından yapılan açıklamada, Sulusaray, Yeşilyurt ve Artova ilçelerindeki okullarda eğitim ve öğretime 1 gün süreyle ara verileceği belirtildi.

  • Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem
    06:15 Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi. Tokat'ın Sulusaray ilçesi Yozgat il sınırına yakın bin noktada saat 01.06'da deprem meydana geldi. AFAD verilerine göre 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi.

  • Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti
    04:15 Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 olurken, muhalefet partisi SDP'nin oy oranı yaklaşık yüzde 26 oldu. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyonun en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti
    04:11 Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 oldu ve parlamentoda 60 sandalye elde etti. Muhalefet partisi SDP'nin oy oranı ise yaklaşık yüzde 26 oldu ve 42 sandalye kazandı. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyon en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı
    03:53 Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda yaptığı konuşmada, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti. Şimşek, OVP'nin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtirken, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin fiyat istikrarını sağlamayı, rekabetçiliği artırmayı ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    03:43 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde saat 02.35'te merkez üssü olan 4,1 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Depremin 7 kilometre derinlikte olduğu belirlendi. İkinci depremin herhangi bir olumsuzluğa neden olmadığı bildirildi. Ekipler sahada çalışmalarını sürdürüyor.


Advertisement