Bir Dünya" Parası Var - Son Dakika
Güncel

Bir Dünya" Parası Var

Van'da reklam ajansı işleten Adem Dağ, topladığı 85 ülkenin madeni ve kağıt paralarından koleksiyon oluşturdu.

16.03.2017 09:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Van'da reklam ajansı işleten Adem Dağ, topladığı 85 ülkenin madeni ve kağıt paralarından koleksiyon oluşturdu.

Dağ, çocukluğunda kumbarasında biriktirdiği paralardan yola çıkarak farklı ülkelere ait madeni ve kağıt paraları toplamaya başladı.

Kente gelen yabancılardan aldığı, arkadaşlarının getirdiği, internet ve yurt dışı gezilerinden temin ettiği 85 ülkeye ait madeni ve kağıt paraları bir araya getiren Dağ, bu paraları büyük bir titizlikle muhafaza ediyor.

Yabancı ülkelerin paralarını biriktirmeye devam eden Dağ, bu konuda ailesinden ve arkadaşlarından da yardım alıyor.

Kumbarası ilham verdi

Dağ, yaptığı açıklamada, amacının bütün ülkelerin paralarının yer aldığı bir koleksiyon oluşturmak olduğunu belirterek, "Yıllar sonra kumbaramdan çıkan paraların tarihlerinin geçtiğini gördüm. Onları bir yerde tutmaya devam ederken, ilkokul yıllarında Afganistan, İran, Azerbaycan, Irak, Suriye, Gürcistan, Ermenistan, Yunanistan, Bulgaristan ve Rusya gibi ülkelerden ilimize gelenlerden gördüğüm paralar dikkatimi çekti. Ben de bunları biriktirmeye başladım." dedi.

Adem Dağ'ın koleksiyonunda Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin ile Küba devriminin lideri Fidel Castro'nun dönemine ait paralar ile cumhuriyet döneminde basılan ilk madeni ve kağıt paraların da bulunuyor.

Elinde çok ilginç paralar da olduğunu anlatan Dağ, "Elimde kağıt bir Rus parası var. Biraz ipeksi bir yapıya sahip. Brezilya parasına baktığımızda ise o dönemde liderler resimlerini her iki tarafa da basmışlar. Hangi taraftan bakarsanız resmi düz görebiliyorsunuz. Ülkelerin paralarına bakıldığında, aslında o ülkenin değer yargılarını, ekonomik ve gelişmişlik düzeyini de görmek mümkün." diye konuştu.

İranlıların düğün paraları

Dağ, koleksiyonunda, Cumhuriyet döneminde basılan ortası delik madeni para ile 500 liranın da bulunduğu ifade etti.

Koleksiyonun da yer alan İran parasının da ilginç bir hikayesi olduğunu dile getiren Dağ, şöyle konuştu:

"Düğünlerde kullanılan İran parasında çiçek ya da gelin damat fotoğrafı varken, diğer paralarda liderlerinin fotoğrafı bulunuyor. Sırf liderlerinin fotoğrafı yere düşürülmesin diye böyle bir yöntem kullanılmış. Düğün paraları diğer parayla aynı değeri taşıyor."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bir Dünya' Parası Var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement