Bir Fest Klasiği: Hindistan-Katmandu - Son Dakika
Güncel

Bir Fest Klasiği: Hindistan-Katmandu

FEST Travel'ın 21 yıldır sürdürdüğü "Hindistan-Katmandu" gezileri artık birer klasik! FEST Gezginleri, 10-22 Şubat ve 24 Şubat-7 Mart tarihlerindeki iki programla bu mistik diyarlara uzanıyor!

20.01.2016 08:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kesintisiz 5000 yıllık bir tarihi olan Hindistan, İndus Vadisi uygarlığından Maurya İmparatorluğu'na, Müslüman sultanlıklardan Babürlülere ve hatta İngilizlere kadar uzanan kültür sentezi ile benzersiz bir ülke. Nepal ise modern hayatın etkileyemediği doğası ve mistisizmiyle her yıl dünyanın her yerinden gezginleri kendisine çekiyor. FEST Travel'ın 21 yıldan beri düzenlediği ve artık klasik haline gelen programı "Hindistan-Katmandu", Şubat ayında iki ayrı grupla bu mistik diyarlara doğru yola çıkıyor.

Gezinin Hindistan ayağının başlangıcı, tam anlamıyla kozmopolit, kocaman bir şehir olan Delhi. Maskelerini sürekli değiştiren Delhi, aynı zamanda ülkenin bürokratik yüzü. Caypur, altın üçgen denen Delhi-Caypur-Agra üçlemesinin önemli duraklarından biri. Izgara plan kullanılarak oluşturulan ilk Hint kenti olan Caypur, deve arabaları, kadınların aynalı eteklikleri ve sürmeli gözleri, erkeklerin farklı renk ve şekillerdeki türbanları ve cesaretlerini anlatan efsaneleri ile büyülüyor.

Agra, pek çok gezginin ölmeden görülmesi gerekenler listesinin başında yer alıyor ve Babürlülerin 5. sultanı Şah Cihan'ın eşi Mümtaz Mahal için yaptırdığı Tac Mahal'e ev sahipliği yapıyor. Doğum yaparken hayatını kaybeden Mümtaz Mahal, Şah Cihan'ı büyük acılar içinde bırakırken döneminin en önemli mimar ve taş işçilerine de esin kaynağı olmuş. Bu muhteşem başyapıt onlarca kez ziyaret edilmeyi hak ediyor.

Söz ölümden açılınca, akla gelen en önemli şehir ise Varanasi. Her Hindu, Hindistan'ın en kutsal şehirlerinden olan Varanasi'de ölmeyi ve küllerinin kutsal Ganj Nehri'ne dökülmesini diler. Sadece ölüm için değil, bütün günahlarından arınmak için de gelir Hindular Ganj Nehri kıyılarına, her gece Tanrıça Ganga'ya şükrederek huzur bulurlar.

Sözcüklere sığmayan Hindistan'ın ardından, gezinin ikinci ayağı, Nepal'in başkenti Katmandu. 8 yüzyılda kurulan ve bugünkü adını, 16. yüzyılda tek bir ağacın kerestesiyle inşa edildiği söylenen ahşap bir tapınaktan alan Katmandu, bir vadi içindeki üç yerleşimden oluşuyor. Kentin modern iki caddesi ile dar sokaklar üzerinde oyma kapılı ve pencereli tuğla evlerin yer aldığı eski mahalleler, çarpıcı bir karşıtlık gösteriyor. Katmandu caddelerinde yürürken ziyaretçiler asırlar öncesinden bugüne bir zaman tünelinden geçiyor. Mezarlar, tapınaklar, saraylar, alanlar, asırlık heykeller, her tuğla ve taşın üzerine işlenmiş efsaneler Katmandu Vadisi'ni yaşayan bir müze haline getiriyor. Himalayalar, her yıl binlerce insanı Nepal'de buluşturuyor. Bir zamanların "aşk şehri" Katmandu, sevginin, barışın ve uyumun benzersiz bileşimini sunmaya devam ediyor.

Hindu, Budist, Caynacı, Parsi, Sikh inançları, milyonlarca tanrı ve tanrıça; UNESCO Mirası Listesi'nin gözdeleri Hümayun Türbesi, Kutub Minar, Cantar Mantar, Fatehpur Sikri, Agra Kalesi, Tac Mahal, Kacuraho tapınakları ve Katmandu Vadisi; doğu felsefeleri, ayinler, ölü yakma törenleri, mimari zenginlikler…

FEST Travel, bambaşka bir yaşam deneyimine kendinizi açmanız için sizleri 10-22 Şubat ya da 24 Şubat-7 Mart tarihleri arasında "Hindistan-Katmandu" gezilerine bekliyor!

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Bir Fest Klasiği: Hindistan-Katmandu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Diyarbakır'da 'Başyapıtların İzinde' adlı resim sergisi açıldı
    20:59 Diyarbakır'da 'Başyapıtların İzinde' adlı resim sergisi açıldı

    Diyarbakır Müzesi ve özel bir okulun ortaklığı ile Dünya Sanat Haftası kapsamında müze bahçesinde yaklaşık 50 eserin yer aldığı resim sergisi sanatseverlerle buluştu. Sergide, dünyaca ünlü ressamların yanı sıra öğrencilerin yaptığı resimler de sergilendi. Sergi, 18-21 Nisan tarihleri arasında ziyaretçilere açık olacak.

  • Tokat'taki deprem Kayseri'yi de salladı
    20:54 Tokat'taki deprem Kayseri'yi de salladı

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem, Kayseri'de de hissedildi. Deprem, saat 18.11'de Sulusaray ilçesinde kaydedildi ve 5.9 kilometre derinlikte gerçekleşti. Kayseri'de vatandaşlar güvenli alanlara geçmek için evlerini ve dükkanlarını boşalttı.

  • Beyoğlu'nda askeri üniforma müşterilere servis yapan şahıs tutuklandı
    20:50 Beyoğlu'nda askeri üniforma müşterilere servis yapan şahıs tutuklandı

    Beyoğlu'nda bulunan bir restoranda askeri üniforma ile müşterilere servis yapan şahsın Y.J. çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Restoranın işletme sahibi ve müdürü ise serbest bırakıldı.


Advertisement