Bir Futbol Eseri - Son Dakika
Spor

Bir Futbol Eseri

Bir Futbol Eseri

Roma'da golleriyle yıldızlaşmaya başlayan Cengiz Ünder, futboldaki sağlam çıkışıyla İtalya'yı salladı.

13.02.2018 02:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CELAL UMUT EREN

Serie A'da son 2 maçında 3 gol 1 asistle oynayan Milli yıldız, Çizme'nin en popüler figürlerinden biri halini aldı. Henüz 20 yaşında olan Cengiz, Altınordu ile başladığı yolculuğunda Abdullah Avcı ile çıkışa geçti, Monchi ve Di Francesco ile Avrupa'ya açıldı.

İtalya Serie A'da Roma ile çıktığı yolculuğunda yıldızını parlatmaya başlayan Cengiz Ünder, son Benevento mücadelesiyle zirve yaptı. Ligde son 2 maçta 3 gol 1 asist yaparak tam anlamıyla bir patlama yapan genç yıldız, Çizme'nin bir numaralı gündemi oldu.
Cengiz'i bu başarılı yolculuğa çıkmasındaki temel nedenlerinde; altyapı, çok çalışma, doğru teknik direktörler, doğru sosyal hayat ve yabancı dil konusundaki gelişimi gibi faktörler göze çarptı. Türkiye'nin örnek altyapılarından Altınordu ile futbol hayatına adım atan 20 yaşındaki oyuncu, Başakşehir'de Abdullah Avcı ile Süper Lig tecrübesinde başarılı oldu.
Sadece 1 yıllık Süper Lig tecrübesine karşın hem A Milli Takıma seçilen hem de Avrupa'ya açılıp Roma'ya imza atan Cengiz, çok önemli bir kariyer hikayesi oluşturdu.
Şu anda Roma formasıyla emin adımlarla ilerleyen yıldız oyuncu, İtalya'da yeni bir hikaye yazıyor. Cengiz Ünder'in Roma'daki hayatında öne çıkan faktörler:
1- Çalışma-DİSİPLİN
Cengiz Ünder, ilk günden itibaren Roma'nın disiplinine ayak uydurmak için çaba harcadı. Başlarda zorluk çektiğini yakın çevresine anlatan Cengiz, özellikle kendisini takıma transfer eden Sportif Direktör Monchi ve teknik direktör Di Francesco'nun yardımlarıyla takıma dahil edildi. Büyük zamanını tesislerde geçiren Cengiz, hem fiziksel olarak gelişti hem de antrenman deneyimi elde etti.

2- Yabancı Dil
Cengiz Ünder'in en başından itibaren üzerinde durduğu konulardan biri yabancı dil oldu. İngilizce konusunda adımlar atan Cengiz, Roma'da İtalyanca konusunda da çalışmalara başladı. Tesislerde dersler alan Cengiz, sosyal hayat ve futbol yaşantısında dillerini geliştiriyor.

3- Taktik Bilgi
Roma'da sezonun başlarında zorlanan ve alışamayan Cengiz, teknik ekibin güvencesi ve yetenekleriyle Serie A, Şampiyonlar Ligi ve Roma'nın yapısına uyum sağlamaya başladı, taktik bilgisini de geliştirdi.

4- Sosyal Hayat

Cengiz Ünder, ilk geldiği günden itibaren Roma'da özel bir genç oyuncu olarak görüldü. Bu şekilde saygı gören Cengiz'in A'dan Z'ye tüm hayatı bir program altında, düzenli bir sosyal hayat ve profesyonel yaşamla geçiyor.

Türk'ün gururu: Speedy Cengiz

İtalya'da gündemi Cengiz Ünder belirledi. 20 yaşındaki yıldız, manşetleri süslerken, "Baby Turco" ve "Speedy Cengiz" tanımlamaları dikkat çekti.

İtalya basını, Benevento maçında 2 gol 1 asist yapan Cengiz Ünder'i manşetlere taşıdı. Geniş yer ayrılan yıldız futbolcu için özel başlıklar atıldı. La Gazzetta dello Sport Cengiz Ünder'e 2 tam sayfa ayırdı., "Baby Turco (bebek Türk)" ifadesini kullanılırken, Cengiz'i, seri ve kararlı oynamasından dolayı Speedy (Hızlı) Gonzalez'e atıfla "Speedy Cengiz" diye nitelendirdi.
La Stampa gazetesi de, "Roma, Cengiz'in vuruşlarını keşfetti" başlıklı haberinde, kulüpteki sponsor krizine dikkat çekerek, Cengiz'in sayesinde THY'nin Roma'nın sponsorluğunu üstlenmeye yakın olduğunu yazdı. Corriere della Sera da, 8 puanla onurlandırdığı oyuncuyu, "Artık Serie A'yı hazmetmiş gibi görünüyor. Cengiz'in, Iturbe'nin 3 yılda yaptıklarından daha fazlasını yaptığını söyleyebiliriz" sözleriyle övdü.
Mehmetçik'e selam

Roma formasıyla attığı gollerle herkesin göğsünü kabartan Cengiz Ünder, Mehmetçik selamıyla da ayrı bir alkış aldı. Attığı gol sonrası asker selamı veren ve Afrin'de Zeytindalı Harekatı'nda görevli olan askerlerimizi unutmayan Cengiz, taraflı tarafsız herkesin beğenisini kazandı.

Dybala ve Messi örneği

Cengiz Ünder'in Benevento maçında attığı gollere Dybala ve Messi örnekleri geldi. Romalı taraftarlar, özellikle uzaktan atılan golü Dyabala'ya benzetti. 20 yaşındaki oyuncunun çalımları ve paslarında da Messi izlerinin olduğu vurgulandı.

'Bize alışıyor'

Cengiz Ünder'in takım arkadaşı Gregoire Defrel, övgülerde bulundu. Defrel, "İtalyanca konusunda daha iyi olmaya başladı. Harika bir futbolcu. Umuyorum daha çok gol atacak" dedi.

Monchi farkı
İtalya basını Cengiz Ünder konusunda Roma'nın sportif direktör Monchi'yi de öne çıkardı. Sezon başında Sevilla'dan Roma'ya gelen Monchi'nin ilk işlerinden birinin Cengiz'i transfer etmek olduğu anımsatıldı.
Daha önce Sevilla'da çalışırken Adriano, Dani Alves, Rakitic, Carlos Bacca ve Seydou Keita gibi önemli transferlerde başarılı olan İspanyol futbol yöneticisinin benzer bir başarıyı Cengiz de yakaladığı aktarıldı. Cengiz Ünder'in başlarda eleştirildiği ancak şimdi transferin hakkını verdiği vurgulandı.
Emre'den sonra ilk

Benevento maçında iki gole birden imza atan Cengiz Ünder, Emre Belözoğlu'ndan sonra bir ilki de gerçekleştirdi. Roma kulübünün paylaştığı bilgiye göre; 20 yaşındaki Cengiz Ünder, Emre Belözoğlu'nun Inter'de forma giyerken Aralık 2002'de Lazio'ya karşı oynadıkları maçta attığı gollerden sonra ilk kez Serie A'da çifte gole imza atan Türk futbolcu oldu.

'Özür dileyin'

Roma Teknik Direktörü Eusebio Di Francesco, Cengiz Ünder'i çok beğendiğini söyleyerek, oyuncusunu ön plana çıkardı. Cengiz'in profesyonelliğini çok sevdiğini aktaran tecrübeli çalıştırıcı, "Bana Cengiz gibi sorumluluk alan oyuncular lazım. Önemli oyuncular ancak maçı değiştirebilir. O, muazzam oynadı. Fiziksel olarak da iyi duruma geldi, eksikliğini yaşadığı özgüvenini kazandı" dedi.
20 yaşındaki yıldızın haksız eleştirilere uğradığını anımsatan Di Francesco, "İtalya'da genç oyuncuların gelişmesine ilişkin sabır göstermiyoruz. Oysa onlara şans vermeli ve onların gelişmesini beklemeliyiz. Cengiz üzerinde çok çalıştım, ona güvendim. Onun, genç takımında bile oynayacak yeteneğe sahip olmadığını söyleyenler vardı. Şimdi tüm bu eleştiriler için Cengiz'den özür dilemeli ve onu rahat bırakmalıyız" diye konuştu.
'Montella gibi'

Roma'nın resmi internet sitesinde açıklaması yer alan teknik direktör Eusebio Di Francesco'nun konuşmaları dikkat çekti.
Genç öğrencisini Roma'nın efsanelerinden Vincenzo Montella'ya benzeren tecrübeli çalıştırıcı, "Cengiz şut atmak için doğmuş gibi. Şut tarzı ve bir anda hızlanması Montella gibi, aynı değerde" dedi.
2000-01 sezonunda Roma'da Montella ile oynayan Di Francesco ayrıca "Bazen bireysel yetenekler ve hamleler en az takım oyunu kadar gerekli" diye ekledi.
]
]
]

Kaynak: Skorer

Son Dakika Spor Bir Futbol Eseri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement