"Bir Geleneğin Anatomisi: Robert Kolej'in 150 Yılı, 1863 – 2013" - Son Dakika
Güncel

"Bir Geleneğin Anatomisi: Robert Kolej'in 150 Yılı, 1863 – 2013"

"Bir Geleneğin Anatomisi: Robert Kolej\'in 150 Yılı, 1863 – 2013"

"Bir Geleneğin Anatomisi: Robert Kolej'in 150 Yılı, 1863 - 2013". Sergi, 31 Ağustos tarihine kadar İstanbul Araştırmaları Enstitü'sünde ziyarete açık olacak.

06.08.2013 16:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sergi Ağustos sonuna kadar ziyarete açık olacak

Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, 1863'te, ABD'nin sınırları dışında kurulan ve günümüzde eğitime devam eden en eski Amerikan okulu olan Robert Kolej'in 150. kuruluş yıldönümü nedeniyle, İstanbul'un eğitim, kültür, sosyal ve entelektüel yaşamına da ışık tutan önemli bir sergiye ev sahipliği yapıyor; "Bir Geleneğin Anatomisi: Robert Kolej'in 150 Yılı, 1863 - 2013". Sergi, 31 Ağustos tarihine kadar İstanbul Araştırmaları Enstitü'sünde ziyarete açık olacak.

Küratörlüğünü Cem Akaş'ın yaptığı, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü ve Robert Kolej iş birliğiyle, Robert Kolej Arşivi, Robert Kolej Arkeoloji Koleksiyonu, Columbia Üniversitesi Nadir Kitap ve Elyazmaları Kütüphanesi, Saint Joseph Lisesi ve özel koleksiyonlardan derlenen "Bir Geleneğin Anatomisi: Robert Kolej'in 150 Yılı 1863 - 2013" sergisi, Kolej'in 150 yıllık ilginç tarihinin yanı sıra, eğitimin insanları bir araya getirme gücünü ve gençlerin sonsuz kapasitelerini de gözler önüne seriyor.

Eğitimin evrensel değerine inanan Cyrus Hamlin ve Christopher R. Robert tarafından 1863'te Osmanlı Devleti topraklarında kurulan, 150 yıllık tarihinde devrimlere, savaşlara, depremlere, yangınlara, salgın hastalıklara tanık olmasına rağmen kapılarını tek bir gün bile kapatmadan günümüze dek varlığını sürdüren Robert Kolej, eğitimde mükemmelliğin örneği olduğu gibi, aynı zamanda yerel, ulusal ve küresel düzeyde önemli ve etkili bir kurum olarak varlığını sürdürüyor.

Türk edebiyatının Robert Kolej'li yazarları…

Osmanlı Devleti'nin Tanzimat'la birlikte kabuğunu kırma sürecine girdiği dönemde kurulan Robert Kolej, Türk edebiyatı için de önemli bir odak noktası oldu. 1901'de lisans derecesi alan ilk Müslüman kız olan yazar Halide Edib'in yanı sıra, Tevfik Fikret'ten Halit Ziya Uşaklıgil'e, Halikarnas Balıkçısı'ndan Faruk Nafiz Çamlıbel ile Behçet Kemal Çağlar'a, Necip Fazıl Kısakürek'ten Mina Urgan'a, günümüz yazarlarından Orhan Pamuk, Ayşe Kulin, Tomris Uyar, Pınar Kür ve Yıldırım Türker'e ve Robert Kolej'den yetişen en önemli siyaset ve devlet adamı olmasının yanında iyi bir edebiyatçı olan Bülent Ecevit'e kadar pek çok yazar Robert Kolej'de öğretmen veya öğrenci olarak bulundu.

Bebek'te küçük bir binadan başlayarak, önce bugün Boğaziçi Üniversitesi olan Rumelihisarı'ndaki görkemli yerleşkeye, son olarak da Arnavutköy yamaçlarında günümüzdeki konumuna kadar gelen Robert Kolej, eğitimin ve eğitimli gençliğin gücünü ortaya koyarken, eski mezunlarından Suna Kıraç, Nejat Eczacıbaşı, Feyyaz Berker gibi eğitim gönüllülerinin katkılarıyla, kurucularının misyon olarak belirlediği eğitimde mükemmelik hedefi doğrultusunda faaliyet göstermeyi sürdürmektedir.

"Bir Geleneğin Anatomisi: Robert Kolej'in 150 Yılı 1863 - 2013" sergisi, 15 Mayıs - 31 Ağustos 2013 tarihleri arasında Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü sergi salonunda ücretsiz olarak ziyarete açık kalacak.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Bir Geleneğin Anatomisi: Robert Kolej'in 150 Yılı, 1863 – 2013' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement