Bir ilimizde daha ortaya çıktı! Çin'den gelen "Katil arı" tehdidi gün geçtikçe büyüyor - Son Dakika
Güncel

Bir ilimizde daha ortaya çıktı! Çin'den gelen "Katil arı" tehdidi gün geçtikçe büyüyor

Kestane ağaçlarının kurumasına yol açan ve halk arasında 'katil arı' olarak bilinen arı türü Düzce, Bartın ve Kastamonu'nun ardından Sinop'ta da görüldü. Köylüler, arıya karşı önlem alınmasını istiyor.

11.10.2021 15:39  Güncelleme: 15:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Köylülerin kestane ağaçlarını tehdit eden ve kurumasına yola açan "Katil arı" lakaplı 'gal arısı' Düzce, Bartın ve Kastamonu'nun ardından Sinop'ta da görüldü. Arıya karşı alarma geçen köylüler, yetkililerden yardım istiyor.

Bir ilimizde daha görüldü! Çin'den gelen 'Katil arı' tehdidi giderek büyüyor

İLK OLARAK YALOVA'DA TESPİT EDİLDİ

Anavatanı Çin olan zararlı gal arısı Türkiye'de ilk olarak Nisan 2014'te Marmara Bölgesi'nde (Yalova) tespit edildi. Karantina tedbirlerine rağmen 2018 yılında bu bölgeden Aydın ve İzmir'e kestane fidanı satışı ile bulaştı. Daha sonra Düzce; Bartın ve Kastamonu illerine bulaştı ve son olarak 2021 yılında İl Tarım Müdürlüğü kontrolekiplerince Sinop'ta tespit edildi.

Bir ilimizde daha görüldü! Çin'den gelen 'Katil arı' tehdidi giderek büyüyor

KÖYLÜLERE KORKU SALDI

Yaz aylarında çıkan ve birkaç gün içinde yumurta bıraktığı bilinen gal arısı, kestane sezonunda köylülere korku saldı. Sezonun gelmesiyle kestane meyvesi toplayan vatandaşlar ve kestane balı üreticileri endişeye kapıldı. Kestane ağaçlarını kurutan tehdidin dahabüyümeden önlem alınması istendi. Sinop'un Türkeli ilçesinde Haziran ayında görülen gal arısı, Ayancık ilçesi köylerinde de kestaneleri etkisi altına aldı.

Bir ilimizde daha görüldü! Çin'den gelen 'Katil arı' tehdidi giderek büyüyor

KİLOMETRELERCE UÇUŞ YAPTI

Sinop İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından konuyla ilgili haziran ayında yapılan açıklamada, zararlının yapılan incelemeler neticesinde dışarıdan herhangi bir fidan girişi olmadığı için Sinop'a aktif uçuş ile bulaştığını düşünüldüğü belirtilmiş, zararlının yılda 25 km aktif uçuş ile yayıldığının bilindiği ve rüzgar etmeni ile bu yayılmanın 100 kilometreye kadar çıktığının tahmin edildiği bilgisi verilmişti.

Bir ilimizde daha ortaya çıktı! Çin\'den gelen "Katil arı" tehdidi gün geçtikçe büyüyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Bir ilimizde daha ortaya çıktı! Çin'den gelen 'Katil arı' tehdidi gün geçtikçe büyüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Eğrigöl, tabii güzellikleriyle hayran bırakıyor
    12:16 Eğrigöl, tabii güzellikleriyle hayran bırakıyor

    Antalya'nın Gündoğmuş ilçesine bağlı Güzelbağ Yaylasında bulunan Eğrigöl, Torosların zirvelerinde yer alan tabii güzellikleriyle dikkat çekiyor. 2 bin 100 metre rakımda bulunan Eğrigöl, bitki çeşitliliği ve endemik bitkileriyle doğa ve fotoğraf tutkunlarını misafir ediyor. Yolların açılmasıyla bölgeye yoğun talep olduğunu belirten yayla sakinleri, Eğrigöl'ün güzelliğini görmek için herkesin toplandığını ifade etti.

  • MSB: Gara bölgesinde 5 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi
    12:15 MSB: Gara bölgesinde 5 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi

    Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Irak'ın kuzeyindeki Gara bölgesinde 5 PKK'lı teröristin daha hava harekatıyla etkisiz hale getirildiği açıklandı. MSB, terörle mücadele operasyonlarının kararlılıkla sürdüğünü belirtti ve operasyonların hız kesmeden devam edeceğini bildirdi.

  • Trabzon'da Turizm Haftası Kortej Yürüyüşüyle Başladı
    12:14 Trabzon'da Turizm Haftası Kortej Yürüyüşüyle Başladı

    Trabzon'da bu yıl 48'incisi düzenlenen 'Turizm Haftası' etkinlikleri kortej yürüyüşü ile başladı. Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, turizm mevsimini başlattıklarını ve Trabzon için en iyi şekilde değerlendirme gayreti içerisinde olduklarını belirtti.

  • Sancaktepe Belediyesi binası basın mensuplarına açıldı
    12:13 Sancaktepe Belediyesi binası basın mensuplarına açıldı

    31 Mart yerel seçimlerinde AK Parti'den CHP'ye geçen Sancaktepe Belediyesi'nin tartışılan binasına ilişkin yeni bir gelişme yaşandı. Jakuzi tartışmaları ile gündeme gelen belediye binası basın mensuplarına açıldı.


Advertisement