Bir Kahraman Kadın, Ölümünün 90. Yılında Anılacak - Son Dakika
Yerel

Bir Kahraman Kadın, Ölümünün 90. Yılında Anılacak

Şerife Bacı'nın Şehit Oluşunun 90.yılı Nedeniyle 19-21 Şubat Arasında İnebolu-Kastamonu Arası 95 Kilometrelik "Şerife Bacı İstiklal Yürüyüşü" Gerçekleştirilecek.

09.02.2011 11:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Mücadelenin kadın kahramanlarından biri olan Seydilerli Şerife Bacı'nın şehit oluşunun 90. yılı nedeniyle 19-21 Şubat arasında İnebolu- Kastamonu arası 95 kilometrelik "Şerife Bacı İstiklal Yürüyüşü" gerçekleştirilecek.

Kastamonu Valiliği'nden yapılan açıklamada, 1918 yılının son zamanlarında Anadolu'nun yoğun bir düşman kuşatmasıyla karşı karşıya kaldığı ve zaferin kazanılması için mutlaka cephaneyle lojistik desteğe ihtiyaç olduğu anımsatıldı.

Söz konusu dönemde işgale uğramayan tek yerin Batı Karadeniz Bölgesi olduğu belirtilen açıklamada, bölgede denize açılan tek kapının ise İnebolu Limanı olduğu ifade edildi.

Bu nedenle cephanenin taşınması için İnebolu Limanı'nın seçildiği hatırlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Kastamonu halkı, Milli Mücadeleye katkı sağlamak amacıyla elinde mevcut neyi varsa onunla bu mücadeleye katılmıştır. İşte o kahramanlardan biri de Seydilerli Şerife Bacı'dır. Şerife Bacı'nın kağnısına yüklediği cephaneyi kar, kış, soğuk, ayaz demeden yalın ayak taşıması tarihe mal olmuştur. Hatta Şerife Bacı'yı aynı mekan diliminde gözleyen Mustafa Necati'nin şu aktarımı dikkate şayandır:

'Kafileye yaklaştıkça bazen uzun sükutu yırtan bir kadın sesi yahut bir çocuk feryadı yükseliyordu. Kafileye yaklaştık, selamlaştık. Biz soğukta yemçiler altında bile titrerken, tek yorganını da arabaya örten bir ninenin çıplak ayaklarla karları çiğnediğini görünce, içimde takdirle karışık bir merhamet sızladı. Arkasına sardığı peştamalı içinde ara sıra hıçkıran bir çocuğun üzerine bile örtmeden yorganını niçin arabaya sardığını sorma fikri duydum. 'Üşümez misin sen nine? Bak çocuk donacak, yorgan örtsen' diye arabanın üstüne işaret ettim. Bu sözü garip bir tarzda karşıladı. Benim cevap beklediğimi anlayınca mukaddes bir şeye teveccüh eder gibi kağnıya doğru koştu ve 'Kar serpiyor, millet malıdır, nem kapmasın evladım' dedi ve yoganın uçlarını iyice serdi. O zaman anladım ki cephaneleri ıslatmama için bu fedakarlığı yapıyor. O vakit, deminki merhametten utandım.'

Mustafa Necati'nin Şerife Bacı ile olan diyaloğu, kahraman Türk kadınının vatanına olan duyarlılığı göstermektedir. İşte o kahraman Türk anası şerife Bacı'nın şehit oluşunun 90. yılı nedeniyle ilk kez 19-21 Şubat 2011 tarihleri arasında 2 gece konaklamalı İnebolu'dan Kastamonu'ya 95 kilometrelik ülkemizin çeşitli yörelerinden gelen dağcıların katılımıyla 'Şerife Bacı İstiklal Yürüyüşü' gerçekleştirilecektir."

- KASTAMONU

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bir Kahraman Kadın, Ölümünün 90. Yılında Anılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement