Musul'da Eğitim Amaçlı Bulunan Türk Askeri Birliğinde Görev Değişimi - Son Dakika
Güncel

Musul'da Eğitim Amaçlı Bulunan Türk Askeri Birliğinde Görev Değişimi

Peşmergenin eğitimi için 2,5 yıldır Musul yakınlarında bulunan Türk askeri birliği ve tank gücünde görev değişimi yapıldı. Ayrıca takviye kuvvet gönderildi.

04.12.2015 21:39  Güncelleme: 00:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), iki yılı aşkın süredir Musul'un 30 kilometre kadar kuzeyinde Türkiye sınırına yakın Başika'da Peşmerge güçleri ve diğer IŞİD karşıtı grupları eğiten komando birliği ve tank gücünde görev değişimi yaparken takviyeye de gitti.

Görev değişimi kapsamında Başika'ya Siirt 3. Komando Tugayı'ndan giden komando sayısının 400 olduğu öğrenildi. Kampta daha önce 80-90 kadar komando bulunuyordu. 25 tanktan oluşan zırhlı birlikte de görev değişimi yapıldı. Tanklar Trakya'daki Zırlı Birliklerden sevkedildi. Komando gücüne yapılan takviye ile tank gücündeki asker sayısı dikkate alındığında görev değişimi sonrası Başika'ya yerleşen Türk asker sayısı 600'ü buldu.

BARZANİ İLE MUTABAKAT

Bölgedeki askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre Başika'daki görev değişimi 2 gün önce yapıldı. Takviyeli görev değişimine ilişkin mutabakata, geçici hükümet döneminde Dışişleri Bakanı olan Feridun Sinirlioğlu'nun Kuzey Irak'a yaptığı ziyret sırasında Irak Kürdistan Bölgesel Yönetim Başkanı Mesud Barzani ile görüşmesinde varıldığı öğrenildi. Başika'daki Türk askeri gücünün Bamerni'deki gibi kalıcı olacağı da bildirildi. Ayrıca geçmişte yapılan güvenlik zirvelerinde Genelkurmay'ın, Başika kampının IŞİD güçlerine 10 kilometre yakınlıkta olduğuna dikkat çekerek, görev değişimi sırasında takviyeye gidilmesi yönünde görüş bildirdiği de ortaya çıktı. Hükümet Genelkurmay'ın bu önerisini yerinde buldu. Suriye ve Irak'ta IŞİD'e yönelik hava operasyonları yapan koalisyon güçleri görev değişimiyle ilgili bilgilendirildi. Türk komandosunun görev değişimi karadan zırhlı araçlarla yoğun güvenlik önlemi altında gerçekleşti.

OPERASYON HAZIRLIĞI MI?

Başika'daki görev değişiminin takviye yapılarak gerçekleşmesi, Musul'da IŞİD'e yönelik bir kara operasyonunun ön hazırlığı şeklinde de değerlendirildi. Kaynaklar, "Takviyeli değişimin diğer koalisyon birlikleri ve Irak ordusuyla birlikte Musul'a yönelik bir kara operasyonunun hazırlığı mı?" sorusuna, ayrıntılı yanıt vermeyerek, "Kamuoyunun bilmesi gereken bilgi paylaşımı yapıldı. Komando sayısının artırılmasıyla birlikte eğitilen Peşmerge sayısı da doğal olarak artacaktır. Daha fazla ayrıntı yok" diye cevapladılar.

MUSUL NEDEN ÖNEMLİ?

IŞİD'in 2014 yılının Haziran ayında Musul'u kontrolü altına almasıyla dünya ve Türkiye için Musul oldukça önemli hale geldi.

IŞİD terörü Suriye'ye sıçramadan önce Irak'ta, El Kaide'nin bir uzantısı olarak doğmuştu. Irak'ın kuzeyindeki Musul, bu ülkenin Suriye bağlantısı için stratejik bir öneme sahip.

Musul'un IŞİD'den temizlenmesi halinde hem terör örgütünün imajına, hem de Suriye ve Irak'ı bağlayan lojistik ağına darbe vurulacak.

Bu yüzden aralarında Türkiye'nin de olduğu Uluslararası Koalisyon güçleri Musul'u IŞİD'den temizleme planını şekillendirmeye başladılar. Plan kapsamında Irak Ordusu ve peşmerge ABD desteğiyle eğitiliyordu. Bölgede 2 yılı aşkın süredir peşmergenin eğitimi için de bir Türk birliği bulunuyordu.

TARİHİ BİR YERLEŞİM YERİ

Musul'un 20 km. kuzeydoğusunda bulunan ve tarihi bir Asur yerleşimi olan Başika'nın ismi, Aramice'de "Bet" (Ev) ve "Aşika" (Aşıklar) sözcüklerinden türetilmiş ve "Aşıklar Evi" anlamına geliyor. Zeytin ağaçlarıyla ünlü yerleşimde, Yezidilerin ve Şabakların yanısıra Süryaniler ve Müslüman Araplar da yaşıyor.

IŞİD bu yerleşimi Haziran 2014'te ele geçirdikten sonra ismini "Dua" olarak değiştirmişti. Dua Halil Esvad, 2007'de Başika'nın kasaba meydanında, bir iddiaya göre İslam'a geçtiği için kalabalıkça recmedilerek öldürülen bir Yezidi genç kızın adıydı. Recmi gösteren video internette yayılmış ve uluslararası kamuoyunun da tepkisini çekmişti.

(Kaynak: Hürriyet)

Musul\'da Eğitim Amaçlı Bulunan Türk Askeri Birliğinde Görev Değişimi

Son Dakika Güncel Musul'da Eğitim Amaçlı Bulunan Türk Askeri Birliğinde Görev Değişimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (24)

  • Bilal: Türkün gücünü göreceksiniz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 57 54 Yanıtla
  • Ercan: Esirini tabutunu alamiyan turkye savastan bahs ediyor vay be. Once picama ve etek geysin AKP nin ordusu bence. 19 51 Yanıtla ecdat: Ak partinin ordu su değil elhamdülillah islamın ordusu....sindire sindire geliyor... 0 0
  • VATAN HAİNLERİNE: MUSUL KERKÜK TÜRKTÜR.. EBEDİYEN TÜRK KALACAK. 27 39 Yanıtla
  • MireBota: Korkarim gene cuvalMuval gecirirlerKafalarina 20 38 Yanıtla
  • Öncelikle: Olan türk askerine olcak yazık .. 23 34 Yanıtla
  • Can: Torbayi gecirirler yine merak etmeyin 22 30 Yanıtla
  • ,TAM ZAMANI.: 82 MUSUL 83 KERKÜK ORDULAR İLK HEDEFİNİZ MUSUL KERKÜKTÜR İLERİ.. 35 14 Yanıtla
  • Elif: Nato bizi caput gibi kulanir abd de bize cuval gecirir tabiki. 27 20 Yanıtla
  • HELAL TÜRKİYEM: ATATÜRK DEMİŞTİ NE PAHASINA OLSUN O MUSULU KERKÜKÜ ALACAM EVET ZAMANI GELDİ.. İLK HEDEFİNİZ,MUSUL KERKÜKTÜR. İLERİ...HEDEF SURİYE VE IRAK TAMAMIDIR.. 23 23 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement