"Birbirimizi Anlamak Zorundayız" - Son Dakika
Güncel

"Birbirimizi Anlamak Zorundayız"

"Birbirimizi Anlamak Zorundayız"

TÜSİAD'ın 40. Kuruluş Yıl Dönümü Gala Yemeği Düzenlendi

23.03.2011 03:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

*TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner:

*" Türkiye'de biz artan ölçüde tüm farklılıklarımızla bir arada yaşayabilmenin sosyal mutabakatını arıyoruz. Daha çok konuşmak, daha çok tartışmak, birbirimizi daha çok anlamak zorundayız. Farklılıkları ortaya çıkaran değil, çözüm üretmeye odaklı bir toplum haline gelmeliyiz hepimiz tek tek birey olarak."

*TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Erkut Yücaoğlu:

*"Bundan sonra makro ekonomik konulara değil mikro ekonomik konulara odaklanacağız, haberiniz olsun"

*9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel:

*"Yaptığımız her şeyi herkesten daha iyi yapmaya ve herkesten daha iyi satmaya mecburuz"

Türk Sanayicileri ve İş Adamları Derneği'nin (TÜSİAD) 40. kuruluş yıl dönümü Four Seasons Otel'de düzenlenen gala yemeğiyle kutlandı. Gala yemeğine, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, eski İspanya Başbakanı Felipe Gonzales, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ve eşi Doğan Yayın Holding CEO'su Mehmet Ali Yalçındağ, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan ve Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner ile iş ve medya dünyasının temsilcileri katıldı.

DEMİREL'DEN TÜRK GİRİŞİMCİYE ÖĞÜT: "GLOBAL REKABET DENİLEN OLAYLA KARŞI KARŞIYAYIZ"

Gecede konuşma yapan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Türkiye dünya liginde yerini almışsa, burada Türk iş adamının, Türk müteşebbisinin çok büyük rolü olduğunu ifade etti. Bugün ki dünyada demokrasi, insan hakları ve pazar ekonomisinin beraber yürüdüğüne işaret eden Demirel, bu üçünü birbirinden ayırmanın imkansız olduğunu anlattı. Demirel, "Bundan sonra Türkiye'nin kalkınmasına hizmet edecek Türk girişimcisine söyleyeceğim şey şudur; bir global rekabet denirşıyayız. Yalen olayla karşı kani hudut tanımayan bir dünyadayız. Yaptığımız her şeyi herkesten daha iyi yapmaya ve herkesten daha iyi satmaya mecburuz. Türkiye'yi dünya ekonomisinde 10. sıraya çıkarmak sizin göreviniz" dedi.

"DAHA ÇOK KONUŞMAK, DAHA ÇOK TARTIŞMAK, BİRBİRİMİZİ DAHA ÇOK ANLAMAK ZORUNDAYIZ"

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner de, "Türkiye'de biz artan ölçüde tüm farklılıklarımızla bir arada yaşayabilmenin sosyal mutabakatını arıyoruz. Daha çok konuşmak, daha çok tartışmak, birbirimizi daha çok anlamak zorundayız. Farklılıkları ortaya çıkaran değil, çözüm üretmeye odaklı bir toplum haline gelmeliyiz hepimiz tek tek birey olarak. Yeni bir sosyal kontratı bu yüzden çok önemsiyoruz. Katılımcı, çoğulcu, şeffaf, hesap verme alışkanlığı olan yeni bir toplum..." dedi. Boyner, sürdürülebilir kalkınmanın ileriki dönemde çok önemli bir hale geleceğini belirterek, "2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmeyi planlıyoruz. Bu beraberinde bir zenginleşme getirecek. Ama sadece zenginleşmek yetecek mi? İnsani gelişmişlik endeksimiz ne durumda? İnsani gelişmişlikten bahsettiğim zaman eğitimde fırsat eşitliğinden, kadın-genç istihdam oranlarından, kadın ve gençlerin siyasete katılımından, toplumdaki etkinliğinden, sağlık hizmetlerinde sosyal güvenceden bahsediyorum. Aslında bir anlamda bu memlekette yaşayan herkesin mutluluk endeksinden bahsediyorum. Bu sadece zenginleşmeyle elde edilen bir şey değil. Kendini güvende hissetme, geleceğe güvenle bakabilme, bütün bunlar ileri toplum olmuş Türkiye'de yaşamamız gereken koşullar" diye konuştu.

"BİZ TÜSİAD'DA TARAFIMIZI KİMİN NEYİ SAVUNDUĞUNA BAKARAK SEÇMEDİK"

Boyner, "Refah artırmamızın ön koşulu güçlü demokrasi, hukuk devleti. Biz bir sivil toplum örgütü olarak seneler içinde değiştik, çağa hep ayak uydurmaya çalıştık. Sivil toplum kuruluşlarının evrimi çok önemli. Süreklilikleri, etkinlikleri de bağımsızlıklarıyla ölçülüyor. Biz TÜSİAD'da tarafımızı kimin neyi savunduğuna bakarak seçmedik. Siyasette, ekonomide, sosyal alanda hep konu üzerinde taraf olduk. Demokrasilerde güç kullanmayı değil, katılımcılığa ve uzlaşmaya önem verdik. Etkili olma ölçümüz hükümetlere veya bazı siyasi partilere yakın olmak değil, bağımsız ve ilkeli olmaktır. Konumların değil her zaman konuların savunucusu olmak durumundayız. Türkiye'de, dünyada gündem değişebilir, gerçekler değişebilir, güç dengeleri yeniden dağılabilir. Değişmeyen TÜSİAD'da tek bir şey var. Hiçbir TÜSİAD başkanı veya yönetimi belli bir konuda kör yandaşlığıyla veya kör muhalefetiyle hatırlanmaz. TÜSİAD başkanları ve yönetimleri hep projeleriyle, raporlarıyla hatırlanır" ifadelerini kullandı.

BABACAN'A MESAJ: "MAKRO EKONOMİK KONULARA DEĞİL, MİKRO EKONOMİK KONULARA ODAKLANACAĞIZ"

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Erkut Yücaoğlu ise, Cumhuriyet tarihi başladığında sanayi adına hiçbir şeyin olmadığını, ancak 1950'lerden sonra bayrağı özel sektörün yavaş yavaş devralmaya başladığını anlattı. Türkiye'nin büyümesinde lokomotif güç olan özel sektörün öne geçtiğini belirten Yücaoğlu, "Sayın Başbakan Yardımcım (Ali Babacan) buradayken ona bir şey söylemek istiyorum. Bundan sonra makro ekonomik konulara değil mikro ekonomik konulara odaklanacağız, haberiniz olsun" dedi.

30 YIL VE ÜSTÜ TÜSİAD ÜYELİĞİ BULUNANLARA PLAKET

Gala yemeğinde, 30 yıl ve üstü TÜSİAD üyeliği bulunanlara derneğe katkılarından dolayı plaket verildi. TÜSİAD'a 30 ve 39 yıl arasında emek veren üyelere plaketlerini 9. Cumhurbaşkanı Demirel sundu. 40 yıllık üyeler ve TÜSİAD kurucuları ile hayatını kaybeden 40 yıllık üyelerin ailelerine ise plaketlerini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül verdi. TÜSİAD'ın 40. yıl gala yemeğinde plaket verilen isimler; Eli Acıman, Necati Akçağlılar, Öner Akgerman, Haydar Akın, İshak Alaton, Pekin Baran, Feyyaz Berker, Fuad Bezmen, İbrahim Bodur, Cem Boyner, Osman Boyner, Ömer Dinçkök, Aydın Doğan, Bülent Eczacıbaşı, Nejat Eczacıbaşı, Şerif Egeli, Hikmet Erenyol, Bahri Ersöz, Şinasi Ertan, Şevki Figen, Muzaffer Gazioğlu, Nihat Gökyiğit, F. Şadi Gücüm, Jak Kamhi, Firuz Kanatlı, Demir Karamancı, Şahap Kocatopçu, Rahmi M. Koç, Vehbi Koç, Halis Komili, Tuğrul Kudatgobilik, Ali Mansur, Melih Özakat, İhsan Özol, Haluk Özsaruhan, Raşit Özsaruhan, Erol Sabancı, Güler Sabancı, Sakıp Sabancı, Ahmet Sapmaz, Şarık Tara, Kaya Turgut, Mehmet Şuhubi, Güngör Uras, Memduh Yaşa ve Selçuk Yaşar olarak sıralandı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 'Birbirimizi Anlamak Zorundayız' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement