Biri 16, Diğeri 32 Yaşında...bu Kadınlar Lastik Tamiri Yaparak Geçimlerini Sağlıyor - Son Dakika
Genel

Biri 16, Diğeri 32 Yaşında...bu Kadınlar Lastik Tamiri Yaparak Geçimlerini Sağlıyor

Biri 16, diğeri 32 yaşında.

06.09.2017 10:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Biri 16, diğeri 32 yaşında...Bu kadınlar lastik tamiri yaparak geçimlerini sağlıyor

16 yaşında hem okuyor, hem de babasının yanında lastik tamirciliği yapıyor

Yaşı henüz 16 ama, bir lastiği kendi başına söküp, tamir edebiliyor

Lastik tamircisi Zeynep Sümeyra Yaralı;

"Erkeklerin yapabildiği her şeyi bayanların da yapabileceğini gösterdim"

"Hem okuyorum, hem de okul çıkışları gelip babama yardım ediyorum"

BİLECİK - Bilecik'te lise 3'e giden 16 yaşındaki kız, hem okuyor, hem de babasının yanında lastik tamirciliği yapıyor.

Bilecik merkeze bağlı Başköy'de bulunan bir benzin istasyonunda babasının yanında lastik tamirciliği yapan 16 yaşındaki lise son sınıftaki Zeynep Sümeyra Yaralı hem okuyor, hem de babasının yanında lastik tamirciliği yaparak, babasına yardım ediyor. Bilecik Hayme Ana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi son sınıf öğrencisi olduğunu anlatan Zeynep Sümeyra Yaralı, "1 senedir burada babama yardımcı oluyorum. İleride babamla tabi ki hayallerim var. Böyle sıfır dükkan lastik bayisi falan. Tabi ki Allah nasip ederse" dedi.

"Erkeklerin yapabildiği her şeyi bayanların da yapabileceğini gösterdim"

İnsanların kendisini gördüklerini tepkileri olduğunu anlatan Zeynep Sümeyra Yaralı, "İnsanlar gördüğünde en çok şey yapıyorlar. Bayan lastikçi, hiç görmedik gibi tepkiler veriyorlar. Tabi erkek müşterilerimizin biraz farklı oluyordu yorumları. Kadın işi mi bu? Yapabilirler mi? diye. Ama beni gördü yapabileceğimizi anladı. Hem okuyorum, hem de okul çıkışları gelip babama yardım ediyorum. 5'ten sonra. Yuvarlanıp gidiyoruz babamla. Babam dükkanı ilk açtığı zaman geliyordum ama hiçbir şey yapamıyordum. Tek yaptığım şey ilk zamanlar hava basmaktı. Sonra tabancayla lastik sökmek oldu. Sonra ilerledi, ilerledi ve bu zamana kadar geldi. Erkeklerin yapabildiği her şeyi bayanların da yapabileceğini gösterdim burada. Bütün hem cinslerimi ve yaş gruplarımı böyle mesleklere davet ediyorum tabi ki derslerini asmamak süreciyle. 7/24 yol yardımımız var. Babamla beraber gidiyoruz. Nerede kalırsanız kalın, bir telefonla yanınızdayız diyebilirim ben size" dedi.

"Bayan müşteriler çoğaldı"

Kızının 1 senedir yanında çalıştığı anlatan baba Gültekin Yaralı, "Zeynep kızım olur. 1 seneden beri yanımda. Tabi oğlum olmadığı için şuan için bana yardım etmekte. İlerleyen zamanda da mesleğimizi daha ileri seviyelere çıkarmak amacıyla yanımda çalışıyor. İşletme kendi yerimiz, kendi işimiz. Onun için burada çalışıyor yanımda. İlgi alaka gayet iyi. Müşteri yönünden olsun. Bayan müşterilerim geliyor, onların sayısı da arttı. Onlar için daha bir önemli. Bu konuda sıkıntımız yok yani" dedi.

AYDIN - Teknolojinin gelişmesi ile bir zamanlar sadece erkek ya da kadın mesleği olarak bilinen pek çok uğraş günümüzde kadın-erkek ayrımı gözetmez oldu. Aydın'ın Efeler ilçesinde yaşayan Deniz Işık da elinin kınası ile rot balans işine girişince önce yadırgandı, şimdi ise işinde söz sahibi olarak, kendisini görenleri şaşırtmaya başladı.

Aydın'ın Koçarlı ilçesinde doğup büyüyen Deniz Işık, "Kadın isterse başaramayacağı bir iş yoktur" diyerek lastikçilik işine el attı. Gelişen teknolojinin de katkıları ile günümüzde artık herkesin her işi yapabileceğini söyleyen Işık, Aydın'da sanayisinde nadir rastlanan kadınlardan biri. Bir zamanlar aşırı kuvvet gerektiren sanayi işini artık kadınların da pekala yapabildiğini belirten Işık, "Ticaret lisesi mezunuyum. İlk olarak Koçarlı'da ardından İncirliova ve Aydın merkezde sanayide lastik işi yapan dükkanlarda çalıştım. Yaklaşık 15 yıl süren sanayi çalışmamın ardından 'benim ne eksiğim var' diyerek kendi dükkanımı kendim açtım. Şimdi Aydın'da rot balans işi yapan tek bayan olarak faaliyetimi sürdürüyorum" dedi.

"İnanın başarırsınız"

Sanayiye gelen kadın-erkek pek çok kişinin kendisini görünce şaşırdığını belirten Deniz Işık, hemcinslerine de örnek olurken iş hayatına atılmaktan çekinen kadınların da cesaretli olmalarını istiyor. Her şeyin başının inanç olduğunu ve inandıktan sonra herkesin kafasına koyduğu işi başarı ile yapacağını belirten Deniz Işık, "Yaklaşık 15 yıl çıraklık veya elemanlık yaptım. 3 yıl önce de kendi iş yerimi açmaya karar verdim. Açtım. Allah'a şükür 3 yıldır çalışıyoruz. Birçok kadın aslında çok yetenekli ama kendine güvenemediği için iş yeri açamıyor. Benim tavsiyem kadınlarımız da kendilerine güvensin" dedi.

"Kadınlar sanayiye gelmekten çekinmesin"

Günümüzde kadın sürücü sayısının erkek sürücü sayısına yaklaşmasına rağmen pek çok kadının sanayi ortamına girmek istemediğini belirten Deniz Işık, "Maalesef bazı ön yargılar nedeniyle kadınlarımız sanayiye girmek istemiyor. Mesela kadınlarımız kendi kullandıkları aracın arızasını bile kendileri sanayiye girmedikleri için bizzat ustaya birebir anlatamıyor. Bu algıyı da yıkmak için sanayiye gelip iş yeri açtım. Nezih ortamlar oluşturduk. Şimdi kadınlarımız gelip araçlarını rahat rahat yaptırıp yollarına devam ediyor" diye konuştu.

Biri 16, Diğeri 32 Yaşında...bu Kadınlar Lastik Tamiri Yaparak Geçimlerini Sağlıyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Genel Biri 16, Diğeri 32 Yaşında...bu Kadınlar Lastik Tamiri Yaparak Geçimlerini Sağlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • UEDAŞ, Ramazan Bayramı boyunca kesintisiz enerji sağlamak için 7/24 mesaide olacak
    08 Nis UEDAŞ, Ramazan Bayramı boyunca kesintisiz enerji sağlamak için 7/24 mesaide olacak

    Güney Marmara'da elektrik dağıtım hizmeti veren UEDAŞ, bayram boyunca 303 ekip ve 105 araçla bölgede görev yapacak. SCADA sistemiyle ölçüm, izleme ve kumanda faaliyetleri kontrol edilecek. Saha ekipleri kesintileri engellemek ve enerji sürekliliğini sağlamak için çalışacak.

  • Elazığ'da Ramazan Bayramı öncesi oto kiralama işletmeleri doluluğu yakalayamadı
    08 Nis Elazığ'da Ramazan Bayramı öncesi oto kiralama işletmeleri doluluğu yakalayamadı

    Elazığ'da Ramazan Bayramı öncesi oto kiralama işletmeleri istedikleri doluluğu bulamadı. Geçtiğimiz yıllara oranla rezervasyonlar yüzde 20 düşüş gösterdi. İşletme sahipleri bayrama 2-3 gün kala umutlu olduklarını belirtti.

  • BAE, Çin-ASEAN Fuarı'na Özel Ortak Ülke Olarak Katılacak
    08 Nis BAE, Çin-ASEAN Fuarı'na Özel Ortak Ülke Olarak Katılacak

    Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), bu yılki Çin-ASEAN Fuarı'na (CAEXPO) Özel Ortak Ülke olarak katılacağını duyurdu. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyesi bir ülke olan BAE, fuarda kendi ulusal pavyonunu da kuracak. Bu yıl, Çin ile BAE arasında diplomatik ilişkilerin 40. yıldönümü kutlanıyor. CAEXPO'nun düzenlendiği Guangxi bölgesi, Çin'in dışa açılımı ve ASEAN ülkeleriyle işbirliği için önemli bir merkez konumunda bulunuyor.

  • Meral Akşener: Kurultayda genel başkanlık için aday olmayacağım
    08 Nis Meral Akşener: Kurultayda genel başkanlık için aday olmayacağım

    Seçimde beklediği sonucu elde edemeyen İYİ Parti'de Genel Başkanı Meral Akşener, 27 Nisan'da yapılacak seçimli olağanüstü genel kurultayda aday olmayacağını açıkladı.

  • TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken: Bayramlar esnaf için özel günlerdir
    08 Nis TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken: Bayramlar esnaf için özel günlerdir

    TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Ramazan Bayramı dolayısıyla yayınladığı mesajda bayramların esnaf için sadece ticari bir fırsat olmadığını, aynı zamanda toplumsal ve kültürel öneme sahip özel günler olduğunu belirtti. Palandöken, esnaf ve sanatkarlara bol ve bereketli işler, artan kazançlar diledi ve tüm Müslümanların Ramazan Bayramı'nı kutladı.

  • Kayseri'de 20 Hırsızlık Olayı Aydınlatıldı, 118 Kişi Yakalandı
    08 Nis Kayseri'de 20 Hırsızlık Olayı Aydınlatıldı, 118 Kişi Yakalandı

    Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda son bir haftada 20 faili meçhul hırsızlık olayı aydınlatıldı ve çeşitli suçlardan aranan 118 kişi yakalandı. Çalışmalar sonucunda çok sayıda silah, mermi ve çalıntı araç ele geçirildi. Ayrıca kumar oynatan iş yerlerine ve kumar oynayanlara da adli işlem yapıldı. İl Emniyet Müdürlüğü, halkın can ve mal güvenliği için çalışmaların kararlılıkla devam edeceğini belirtti.

  • Kayseri'de Kaçakçılık ve Organize Suç Operasyonunda 27 Kişi Yakalandı
    08 Nis Kayseri'de Kaçakçılık ve Organize Suç Operasyonunda 27 Kişi Yakalandı

    Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda, son bir haftada 27 kişi yakalandı. Operasyonlar sonucunda 240 adet kol saati, 18 adet güneş gözlüğü ve 1 adet sahte çek ele geçirildi. Yakalanan kişilere gerekli yasal işlemler yapıldı. İl Emniyet Müdürlüğü, halkın huzur ve güvenliğini sağlamak için suç organizasyonlarına karşı mücadelesini sürdüreceğini açıkladı.

  • Kayseri'de Narkotik Operasyonları: 30 Operasyon Gerçekleştirildi, 65 Kişi Hakkında İşlem Yapıldı
    08 Nis Kayseri'de Narkotik Operasyonları: 30 Operasyon Gerçekleştirildi, 65 Kişi Hakkında İşlem Yapıldı

    Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri son bir haftada 30 operasyon düzenledi ve 65 kişi hakkında işlem yapıldı. Operasyonlarda uyuşturucu maddeler, silahlar ve diğer suç unsurları ele geçirildi. İl Emniyet Müdürlüğü, halkın huzur ve güvenliğini sağlamak için mücadelenin devam edeceğini belirtti.

  • Silopi'de seçim kavgası: 7 kişi yaralandı
    08 Nis Silopi'de seçim kavgası: 7 kişi yaralandı

    Şırnak'ın Silopi ilçesinde yapılan seçimlerde kazanan ve kaybeden aileler arasında çıkan kavgada 7 kişi yaralandı. Kavga taşlı ve sopalı bir şekilde gerçekleşti.

  • İstanbul serbest piyasada dolar ve euro haftanın ilk gününe yükselişle başladı
    08 Nis İstanbul serbest piyasada dolar ve euro haftanın ilk gününe yükselişle başladı

    İstanbul serbest piyasada dolar 32,0040 liradan, avro 34,6830 liradan haftaya başladı. Doların satış fiyatı 31,9480 liradan 32,0040 liraya yükseldi. Avronun satış fiyatı ise 34,5710 liradan 34,6830 liraya yükseldi.

  • Google Arama Uygulaması Tasarımında Değişiklikler Yapıyor
    08 Nis Google Arama Uygulaması Tasarımında Değişiklikler Yapıyor

    Google, Android uygulamasının tasarımında değişikliklere gitmeye hazırlanıyor. Şirket, arama sırasında alt gezinme çubuğu dahil olmak üzere yeni tasarımlar üzerinde çalışmalarını hızlandırıyor. Google uygulamasının son test sürümünde, arama çubuğunun alt gezinme çubuğunun bir parçası olacağı ortaya çıktı. Bu değişiklikler, Android için arama ve gezinmeyi daha rahat hale getirecek gibi görünüyor.

  • Android cihazlarda bulunan Circle to Search özelliği çözülemeyen bir soruna sahip
    08 Nis Android cihazlarda bulunan Circle to Search özelliği çözülemeyen bir soruna sahip

    Android cihazlarda bulunan Circle to Search özelliği, bildirim çubuğunda çalışmamakta ve metinleri kopyala-yapıştır yöntemiyle eklemeye izin vermemektedir. Bu sorunun çözümü için ilerleyen güncellemeler beklenmektedir.


Advertisement