Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı: 'Zam alacak işçi ve emekçi, doğal gaz hamlesini cebinden ödedi' - Son Dakika
Güncel

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı: 'Zam alacak işçi ve emekçi, doğal gaz hamlesini cebinden ödedi'

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı: \'Zam alacak işçi ve emekçi, doğal gaz hamlesini cebinden ödedi\'

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Yeşildağ, TÜİK'in enflasyon rakamlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Yeşildağ, enflasyon rakamlarının gerçekleri yansıtmadığını belirterek, işçilerin ve emekçilerin doğal gaz hamlesini cebinden ödediğini söyledi. Ayrıca, en düşük memur maaşının 22 bin lira olacağına dair verilen vaadin peşinde olduklarını belirtti.

06.06.2023 10:50  Güncelleme: 11:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Yeşildağ, TÜİK'in enflasyon rakamlarıyla ilgili "Bu rakamlara göre zam alacak işçi ve emekçi, aslında Cumhur İttifakı'nın 'seçim jesti' olan doğal gaz hamlesini cebinden ödemiştir. Seçim öncesinde en düşük memur maaşının 22 bin lira olacağına dair verilen vaadin peşindeyiz" dedi. Yeşildağ, Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı'na atanmasıyla ilgili de "AKP iktidarında uzun yıllar görev yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugünkü tablonun sorumlularından biridir. Emekçilerin çıkar ve beklentileri Şimşek'in politikalarıyla taban tabana zıttır" değerlendirmesini yaptı.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Yeşildağ, bugün yaptığı yazılı açıklamada TÜİK'in enflasyon verilerini değerlendirdi. Yeşildağ, şunları kaydetti:

"TÜİK'İN BUGÜN AÇIKLADIĞI RAKAMLARA GÖRE ZAM ALACAK İŞÇİ VE EMEKÇİ, ASLINDA CUMHUR İTTİFAKI'NIN 'SEÇİM JESTİ' OLAN DOĞAL GAZ HAMLESİNİ CEBİNDEN ÖDEMİŞTİR"

"Ülke, AKP iktidarının uzun süredir yanlış ekonomi politikalarının derin sancılarını yaşamaktadır. Hükümet bir yandan seçim öncesi uyguladığı telafi edici politikalarıyla diğer yanda da seçim sonrasına dönük vaatleriyle seçmenlerin desteğini kazanarak ülkeyi 5 yıl daha yönetme yetkisi almıştır. Ancak ekonomik sıkıntının ve yaygın ifadeyle 'boş tencere'nin durumu ne olacaktır. AKP iktidarında uzun yıllar görev yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugünkü tablonun sorumlularından biridir. Emekçilerin çıkar ve beklentileri Şimşek'in politikalarıyla taban tabana zıttır. İşçileri, memurları ve emeklileri zor günler beklemektedir. AKP iktidarı bir kez daha krizin faturasını işçiye ve memura kesmeye hazırlanmaktadır. Gerçek piyasa fiyatlarını yansıtmak yerine rakamlarla oynama enstitüsü gibi çalışan TÜİK'in açıkladığı verilere göre enflasyon mayısta aylık bazda sadece yüzde 0,04 artarken yıllık bazda yüzde 39,59'a gerilemiştir. Seçim döneminde 'doğalgaz bulunduğu için' bir ay doğalgazın ücretsiz kullanılmasını müjde olarak sunan hükümet, doğalgazı da enflasyon hesaplamasını dahil etmiş ve bu yolla enflasyonu daha da düşük göstermiştir. Yani bu rakamlara göre zam alacak işçi ve emekçi, aslında Cumhur İttifakı'nın 'seçim jesti' olan doğal gaz hamlesini cebinden ödemiştir.

"YURTTAŞLARIN EZİCİ ÇOĞUNLUĞU MEYVE SEBZEYİ TANEYLE ALMAKTADIR"

Marketlerde günlük fiyat değişikliği yaşanmaktadır. Yurttaşların ezici çoğunluğu pazarda meyve sebzeyi taneyle almaktadır. Kırmızı ve beyaz et tüketimi hanelerin çoğu için artık lüks tüketim haline gelmiştir. Ülke tarihinde ilk kez beyaz peynirin kilosu gram altını sollamıştır. Ülke genelinde kira ortalaması 7 bin liraya yaklaşmışken aylık enflasyonun yüzde 0.04 arttığını söylemek, açıkça aklımızla alay etmektir. Halkın gerçek enflasyonunu Konfederasyonumuz Bileşik Kamu-İş'in her ay açıkladığı rakamlar ortaya koymaktadır. Mayıs ayında 4 kişilik bir aile için açlık sınırı 12 bin liraya dayanmış, yoksulluk sınırı ise 31 bin liraya aşmaktadır. Ülkenin çalışan nüfusunun büyük çoğunluğu kaçınılmaz mutfak harcamalarından olan yumurta ve sütü savaş zamanlarındaki gibi hesaplayarak almaktadır. Marketlerde bebek mamaları artık özel alarmlarla satılmakta, birçok evde anneler ufacık bebelere su muhallebisinden yalancı mama yapmak zorunda kalmaktadır. Gerçek, kamu emekçilerinin yüzde 90'ından fazlasının kredi ve kredi kartı borcuna batmış olduğudur. Bu tabloya rağmen enflasyonu düşük göstererek memura ödenecek enflasyon farkını komik bir rakam olarak belirlemek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim öncesinde mitinglerde çok kez sarf ettiği 'Yaşadığınız sıkıntıları biliyoruz ve biz çözeceğiz' sözüyle çelişmektedir.

"SEÇİM ÖNCESİNDE EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞININ 22 BİN LİRA OLACAĞINA DAİR VERİLEN VAADİN PEŞİNDEYİZ"

Ayrıca açıklanan bu gerçekdışı enflasyon oranı, tepe taklak giden ekonominin başına getirilen ve adeta kurtarıcı gibi sunulan yeni Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek'in de bakanlığının ilk gününde söylediği 'makro ekonomiyi rahatlatma' sözünün mealini ortaya koymuştur. Ülkenin çalışan nüfusunun ağır geçim sıkıntısını 'mikro' olarak görenlerin, patronları rahatlatmak için işçi ve emekçiye kemer sıktırmaya hazırlananların bilmesi gereken şudur ki; üretenlerin, emek verenlerin nefes alamadığı bir ülke ekonomisinin düzlüğe çıkma imkanı yoktur. Kamu emekçilerinin haklarının savunucusu olan Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak uyarıyoruz; seçim öncesinde en düşük memur maaşının 22 bin lira olacağına dair verilen vaadin peşindeyiz. TÜİK'in aksine gerçek enflasyonun da onun yol açtığı tahribatın da peşindeyiz. Bu ağır tablonun yalanlarla kamufle edilmesine geçit vermeyeceğiz."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı: 'Zam alacak işçi ve emekçi, doğal gaz hamlesini cebinden ödedi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement