Birleşme ve Satın Almada 20 Milyar Dolarlık İşlem Hacmi Bekleniyor - Son Dakika
Ekonomi

Birleşme ve Satın Almada 20 Milyar Dolarlık İşlem Hacmi Bekleniyor

Ernst & Young Türkiye, 2012 yılında birleşme ve satın alma işlemlerinde ulaşılabilecek işlem hacminin, elektrik dağıtım, köprü ve otoyol başta olmak üzere planlanan özelleştirme ihalelerinin yapılması ve küçük - orta ölçekli özel sektör işlemlerinde beklenen artışın gerçekleşmesi halinde yaklaşık 20 milyar dolarlık işlem hacminin öngörüldüğünü açıkladı Ernst & Young Türkiye, 2012 yılında birleşme ve satın alma işlemlerinde ulaşılabilecek işlem hacminin, elektrik dağıtım, köprü ve otoyol başta olmak üzere planlanan özelleştirme ihalelerinin yapılması ve küçük - orta ölçekli özel sektör işlemlerinde beklenen artışın gerçekleşmesi halinde yaklaşık 20 milyar dolar olarak öngörüldüğünü açıkladı.

12.01.2012 13:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ernst & Young Türkiye, 2012 yılında birleşme ve satın alma işlemlerinde ulaşılabilecek işlem hacminin, elektrik dağıtım, köprü ve otoyol başta olmak üzere planlanan özelleştirme ihalelerinin yapılması ve küçük - orta ölçekli özel sektör işlemlerinde beklenen artışın gerçekleşmesi halinde yaklaşık 20 milyar dolarlık işlem hacminin öngörüldüğünü açıkladı Ernst & Young Türkiye, 2012 yılında birleşme ve satın alma işlemlerinde ulaşılabilecek işlem hacminin, elektrik dağıtım, köprü ve otoyol başta olmak üzere planlanan özelleştirme ihalelerinin yapılması ve küçük - orta ölçekli özel sektör işlemlerinde beklenen artışın gerçekleşmesi halinde yaklaşık 20 milyar dolar olarak öngörüldüğünü açıkladı. Rapora göre, 2011 yılında değeri açıklanmayanlarla birlikte birleşme ve satın almalarda toplam 264 işlemle birlikte yaklaşık 14 milyar dolarlık işlem hacmi gerçekleşti. 2011 yılında gerçekleşen en büyük 10 işlem 7,8 milyar dolar ile toplam işlem hacminin yüzde 68'ini oluştururken, en büyük işlem tutarı 2,1 milyar dolar ile Mey İçki'nin Diageo tarafından satın alınması oldu. Özel sermaye fonları ise 39 işlem ile rekor kırdı.

-"DÜNYADA İŞLEM HACMİ 2,6 TRİLYON DOLARA ULAŞTI"-

Ernst & Young Türkiye, Birleşme ve Satın Alma İşlemleri 2011 Raporu'nu açıkladı. Raporu bir sunumla açıklayan Ernst & Young Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler, 2011 yılında dünyada birleşme ve satın alma işlemlerinde hacim olarak sınırlı bir artış yaşandığını, adet olarak da azalış olduğunu söyledi. 2008-2009'da işlem hacminde görülen sert düşüş sonrasında, 2010 yılında birleşme ve satın alma piyasasında bir toparlanma yaşandığına işaret eden Cantekinler, "2011 yılında ise işlem hacminin sınırlı bir artışla 2,6 trilyon dolar seviyelerine ulaştığını gözlemliyoruz" dedi.

2011 yılında dünyada en büyük satın alma işleminin ise enerji sektöründe yaşandığını belirten Cantekinler, ABD menşeli Kinder Morgan'ın, yine bir ABD enerji firması olan El Paso'yu 36 miyar dolar bedelle satın almasının, dünyada yılın en büyük hacimli işlemi olduğunu söyledi. Cantekinler, işlem hacmine göre, 2011 yılında dünyada birleşme ve satın almaların en fazla yaşandığı sektörlerin sırasıyla enerji ve finansal hizmetler olduğunu bildirdi.

-"TÜRKİYE'DE 264 İŞLEMLE 14 MİLYAR DOLARLIK İŞLEM GERÇEKLEŞTİ"-

Türkiye'de yaşanan birleşme ve satın almaları da açıklayan Cantekinler, 2011 yılının, hızla büyüyen ekonomisi ve istikrarlı politikaları ile Türkiye'nin dünya ekonomileri arasında yerini sağlamlaştırdığı bir yıl olduğunu, gerçekleşen birleşme ve satın alma işlem sayısında ise bir rekor yaşandığını açıkladı. 2011 yılında toplamda değeri açıklanmayanlarla birlikte 264 adet birleşme ve satın alma işlemi gerçekleştiğini bildiren Cantekinler, "2011 yılında değeri açıklanmış birleşme ve satın alma işlemlerinin toplam değeri 11,5 milyar dolar. İşlem değeri açıklanmamış işlemler dahil edildiğinde, tahmin edilen toplam işlem hacmi 14 milyar dolar seviyesinde" dedi.

-"YABANCI 119 İŞLEMDE 6,4 MİLYAR DOLAR İŞLEM HACMİ GERÇEKLEŞTİRDİ"-

2011 yılında yabancı yatırımcıların işlem hacminde, yerli yatırımcıları geride bıraktığını belirten Cantekinler, "Yabancı yatırımcıların gerçekleştirdiği işlem sayısında bu yıl rekor yaşandı. 2011'de yabancı yatırımcılar 119 işlemde yer aldı ve 6,4 milyar dolar işlem hacmi gerçekleştirdi. Yabancı yatırımcılar arasında işlem hacmi esas alındığında, öne çıkan ülkeler olarak İngiltere ve Malezya'yı ABD, Rusya ve İtalya izlemektedir" dedi. Türk yatırımcıların gerçekleştirdiği işlem sayısının ise 2010 yılı seviyesi ile aynı kalırken, işlem hacminin düştüğüne işaret eden Cantekinler, yerli yatırımcıların 5,1 milyar dolar işlem hacmiyle toplam işlem hacminin yüzde 44'ünü gerçekleştirdiğini kaydetti.

-"YİYECEK İÇECEK ÖNE ÇIKTI, ENERJİ GERİDE KALDI"-

İşlemlerin sektörel dağılımına bakıldığında "yiyecek ve içecek" sektörünün 2011'de öne çıkan sektör olduğunu belirten Cantekinler, bunu ulaştırma, sağlık, imalat, inansal hizmetler, perakendenin takip ettiğini söyledi. Yiyecek içecek sektöründe 2011'de 27 adet işlemin gerçekleştiğini bildiren Cantekinler, sektörde değeri açıklanan işlem hacminin ise 3,2 milyar dolar seviyesinde olduğunu, ulaştırmada ise 2,4 milyar dolar tutarında işlem gerçekleştiğini, sağlıkta 1,7 milyar dolar işlem hacmi ve 33 adet işlemin gerçekleştiğini, enerji sektöründe ise geçen yıllara benzer bir hareketliliğin gözlenmediğini kaydetti.

-"ÖZEL SERMAYE FONLARI REKOR KIRDI"-

2011'de en büyük 10 işlemin 7,8 milyar dolarlık tutar ile toplam işlem hacminin yüzde 68'ini oluşturduğunu bildiren Cantekinler, en büyük işlemin Mey İçki'nin Diageo tarafından 2,1 milyar dolara satın alınması olduğunu söyledi.

2011 yılında kamu kaynaklı işlemlerde önemli miktarda düşüş gözlendiğini belirten Cantekinler, bu oranın yüzde 29 olarak gerçekleştiğini kaydetti. Özel sermaye fonlarının işlem tutarlarından da bahseden Cantekinler, 2011 yılında zirve yapan özel sermaye fonlarının toplam 39 işleme imza atarak rekor kırdığını, değeri açıklanan işemler esas alındığında toplam yatırım tutarlarının 672 milyon dolara ulaştığını, 2010 yılında ise sadece 24 işlem ve 283 milyon dolarlık işlem gerçekleştiğini kaydetti.

"KÖPRÜ VE OTOYOLLARDA DİKKAT ÇEKİCİ İŞLEM OLABİLİR"-

Soruları da yanıtlayan Cantekinler, elektrik özelleştirmelerinin 2012'de gerçekleşmesinin beklendiğini, bununla birlikte tek başına Başkent Doğalgaz'ın önemli bir rakam tutacağını söyledi. Bu yıl köprü ve otoyollarda da işlem hacminin yüksek tutarda olmasının beklendiğini vurgulayan Cantekinler, "Hemen herkesin tahmini 5-6 milyar dolar. Biz köprü ve otoyollar konusunda da birçok yabancıyla görüştük. Bu çok flaş dikkat çekici bir işlem olabilir bu yıl" dedi.

Özel sektörde de birçok işlemin olduğunu dile getiren Cantekinler, bankalarla ilgili çeşitli söylemlerin olduğunu, bunların başında Denizbank'ın geldiğini, ancak burada sürecin nasıl ilerleyeceğini bilmediklerini söyledi. Bankacılığın yanı sıra, sigorta sektörünün de 2012'de öne çıkacağını belirten Cantekinler, "Ben, sigorta sektöründe de işlemler bekliyorum. Hala yabancıların sigortaya ilgisi var. Perakendeye ilgi devam edecek. Sağlık sektörü hareketli ve buna ilaç üretimini de koyarsak, orada da tamamlanamayan işlemler var. İmalat ve üretimde özellikte otomotivde hemen hergün bir işlem oluyor ya da bir yabancı ilgi gösteriyor. Çok patlama yapmasa da tekstil ilgi çekiyor. Gayrimenkulde de önemi yatırımlar olacağını düşünüyoruz" dedi.

-YABANCILARIN FİYAT HASSASİYETİ-

Ernst & Young'ın rapor dahilinde ve Türk iş dünyasının üst düzey yöneticileriyle gerçekleştirdiği, "Türk iş dünyasının birleşme ve satın alma faaliyetlerine bakışı" konulu anket de toplantıda açıklandı. Buna göre, Mey İçki'nin Diageo tarafından satın alınması yılın en önemli işlemi olarak görüldü. Ankete katılanların yüzde 65'ine göre, 2011 yılında gerçekleşen işlem hacmi beklenenin altında kaldı. Katılımcıların yüzde 68'i, özer sermaye fonlarının, birleşme ve satın alma işlemlerindeki varlığının artmasını olumlu buluyor. Katılımcıların yüzde 24'ü, 2010 yılında olduğu gibi 2012'de de enerji sektöründe hareketlilik olmasını bekliyor. Bunu sırasıyla hizmet sektörü, gayrimenkul ve yiyecek-içecek sektörü izliyor. Türkiye'de bu alandaki işlemleri etkileyen en önemil unsurun siyasi istikrar olduğunu savunan yöneticilerin yüzde 36'sı, yaptıkları görüşmelerin olumsuz sonuçlanmasını da birincil olarak fiyata bağlıyor. Katılımcıların yüzde 62'si AB bölgesindeki kriz ortamından Türkiye'nin sınırlı etkileneceği düşüncesini taşırken, yüzde 51'i 2012'de Türkiye'deki yatırım ortamının durağan olacağı öngörüsünü paylaşıyor. - İstanbul

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Birleşme ve Satın Almada 20 Milyar Dolarlık İşlem Hacmi Bekleniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement