Bisam: Asgari Ücretli Enflasyona Yine Yenildi - Son Dakika
Güncel

Bisam: Asgari Ücretli Enflasyona Yine Yenildi

Bisam: Asgari Ücretli Enflasyona Yine Yenildi

– Birleşik Metal-İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi'nin (BİSAM), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yaptığı hesaplamalara göre, asgari ücret enflasyon karşısında alım gücünü bir yılda yüzde 2.7 kaybetti.

03.07.2017 15:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

– Birleşik Metal-İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi'nin (BİSAM), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yaptığı hesaplamalara göre, asgari ücret enflasyon karşısında alım gücünü bir yılda yüzde 2.7 kaybetti.

BİSAM Enflasyon ve Hayat Pahalılığı Haziran Dönem Raporu'nda farklı gelir gruplarına ve statüye sahip olan kesimlerin fiyat atışlarını farklı düzeylerde hissettiği buna karşın bütün gelir grupları için tek bir Tüketici Fiyat Endeksi'nin açıklandığına işaret edilerek bunun doğal bir sonucu olarak yaşanan enflasyon ile resmi enflasyonun uyumsuzluk gösterdiği vurgulandı.

BİSAM raporuna göre, TÜİK'in yüzde 10.9 olarak açıkladığı Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki yıllık artış, kendi hesabına çalışanlar için yüzde 11.46, yevmiyelilerde yüzde 11.32 olarak gerçekleşti.

En yoksul yüzde 20'lik dilim için yıllık enflasyona yüzde 11.21 olurken en zengin yüzde 20'lik dilim için bu oran yüzde 10.86 ile genel enflasyon düzeyinin altında kaldı. Aylık enflasyon yüzde 0.27 gerilerken, yevmiyeliler yüzde 0.16 ile bu düşüşü daha az hissetti.

BİSAM: nflasyon hesaplaması yoksullaşmayı gizledi

BİSAM, TÜİK Tüketim Harcamaları İstatistikleri ve TÜİK Tüketici Fiyat Endeksi Harcama Gruplarına Göre Endeks Sonuçlarını kullanarak farklı gelir grupları için enflasyon hesaplaması yapıyor. BİSAM raporunda yer alan bu hesaplamanın sonuçlarına göre enflasyon çeşitli gelir ve tüketim grupları için farklı sonuçlar yaratıyor.

Buna göre; Haziran 2003-Haziran 2017 dönemleri arasında genel TÜFE yüzde 209 artış gösterirken bu oran düzenli ücretlilerde yüzde 233, Yevmiyeli çalışanlar için yüzde 248, Emekli aylığı ile geçinenlerde yüzde 238, Nüfusun en yoksul yüzde 20'lik kesiminde yüzde 243 oldu.

En zengin yüzde 20'lik dilim için ise enflasyon yüzde 228 olarak gerçekleşti. Buna göre enflasyon yoksulu daha fazla vurdu. BİSAM tarafından Haziran 2003-Haziran 2017 dönemlerine göre gizli yoksullaşma oranları da hesaplandı.

Gizli yoksullaşma genel enflasyon rakamları ile farklı gelir gruplarının enflasyonlarının arasındaki farktan kaynaklanan ve kayıtlara yansımayan yoksullaşma düzeyini ortaya koyuyor.

Buna göre son 14 yıllık dönemde (Haziran 2003-Haziran 2017) gizli yoksullaşmayı en yoğun olarak yaşayanlar, işteki duruma göre yüzde 11.1 ile "Yevmiyeliler", mesleğe göre yüzde 9.9 ile "Nitelik gerektirmeyen işlerde çalışanlar", temel gelir kaynağına göre yüzde 10.5 ile "Diğer Transferlerle Geçinenler" oldu.

Enflasyon nedeniyle yaşanan gizli yoksullaşma en yoksul yüzde 20 için yüzde 9.7 olarak gerçekleşti. Buna karşın en zengin yüzde 20 için gizli yoksullaşma yüzde 5.7 oldu.

Asgari ücret alım

Asgari ücret geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.9 artış göstererek AGİ (Asgari Geçim İndirimi) dahil 1404 lira seviyesinde buna karşın enflasyon oranı resmi olarak yüzde 11.72 olarak gerçekleşti. Asgari ücret enflasyon karşısına alım gücünü bir yılda yüzde 2.7 kaybetti.

Asgari ücretin alım gücü kaybı sebzede yüzde 14.2 meyvede yüzde 10.1, katı ve sıvı yağlarda yüzde 2.8, ette yüzde 9.2, ekmek ve tahıllarda yüzde 0.5, ilaçlarda yüzde 7.9, kirada yüzde 0.8, ulaştırmada yüzde 2.9 kayıp yaşandı. Kayıp enflasyon hesaplamasından kaynaklı olarak mevcuttan daha düşük çıktı.

"Ücret kayıpları derhal giderilmelidir"

BİSAM raporunda şu görüşlere yer verildi:

"Enflasyondaki hareketler doğrudan doğruya alım gücüne etki eden bir role sahip. Kişinin kendi yaptığı harcama kalemlerindeki fiyat artışları (enflasyonu) ile resmi Tüketici Fiyat Endeksi arasındaki fark istatistiklere yansımayan bir yoksulluğa neden oluyor.

"Aynı zamanda sepete her yıl müdahaleye olanak tanıyan yöntem, sonuçların güvenilirliği açısından soru işaretlerine neden oluyor.

"Ayrıca yüksek enflasyonlu günlere geri dönüş yaşandığı bu dönemde ücret kayıpları derhal giderilmelidir.

"Bu nedenle;

Ücret artışlarında dar gelirlileri dikkate alınacak ayrı bir endeks oluşturulmalıdır.

Her türlü sübjektif müdahaleye açık olan yıllık sepet değişiminden vaz geçilmeli. Sepetteki değişiklikler 5'er yıllık dönemler halinde gerçekleştirilmelidir.

Enflasyon hesaplamasında araştırma kapsamında belirtilen unsurlardan kaynaklı olarak yaşanan gelir kayıpları giderilmelidir.

Asgari ücrete yapılan artışın enflasyon verilerinin gerisinde kalmasından kaynaklı yaşanan kayıplar derhal giderilmelidir." - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bisam: Asgari Ücretli Enflasyona Yine Yenildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement