Bisikletçilerden "Otobüsünü Üzerime Sürme" Eylemi - Son Dakika
Güncel

Bisikletçilerden "Otobüsünü Üzerime Sürme" Eylemi

Bisikletçilerden "Otobüsünü Üzerime Sürme" Eylemi

İzmir Bisiklet Derneği üyeleri, otobüs durağında bisikletleriyle yola yatarak eylem yaptı.

18.01.2014 14:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Bisiklet Derneği üyeleri, başta belediye otobüsleri olmak üzere motorlu araç sürücülerinin, bisikletlileri görmezden gelmesi nedeniyle meydana gelen kazalara dikkati çekmek için Asansör otobüs durağında bisikletleriyle yola yatarak eylem yaptı.

Karataş Kavşağı'nda 10 Ocak'ta bisiklet antrenmanı yapan milli triatloncu Tuğçe Karakaya'ya, belediye otobüsünün çarpması sonucu meydana gelen kaza, İzmir Bisiklet Derneği üyelerince protesto edildi.

Konak Meydanı'nda bir araya gelen dernek üyeleri, bisikletleriyle Karataş Kavşağı'ndaki Asansör Durağı'na kadar düdük çalarak seyretti. Kazada kolu kırılarak yaralanan milli sporcu Karakaya'nın da kaza bölgesinde dernek üyelerine katıldığı eylemde, katılımcılar durak önünde bisikletleriyle yola yatarak kaza görüntüsünü canlandırdı.

Eylemciler, durağa yanaşan otobüs sürücülerine, "hayatımı tehlikeye atma", "otobüsünü üzerime sürme" ve "korna değil, frene bas" yazılı dövizler göstererek, trafikte yaşadıkları sorunlara dikkat çekmeye çalıştı.

İzmir Bisiklet Derneği Başkanı Mustafa Karakuş, gazetecilere yaptığı açıklamada, hayatın her alanında bisiklet kullanan insanlar olarak, başta belediye otobüs şoförleri olmak üzere motorlu araç sürücülerinin, bisikletlilerin haklarına saygı duymaması nedeniyle can güvenliklerinin tehlikeye atıldığını söyledi.

Trafikte en çok belediye otobüs şoförlerinin davranışları nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Karakuş, otobüs şoförlerinin, yolun sağında giden bisikletlinin önünü kesmek, aracını üzerine sürmek, durağa yaşanırken seyir halindeki bisikletin geçmesi için 10-15 saniye beklemeye tahammül göstermemek ve duraktan çıkarken solunda kalan bisikletliyi yolun ortasına gitmeye zorlamak gibi davranışlar sergilediklerini ileri sürdü.

Karakuş, bu gibi davranışlar nedeniyle hayatlarının tehlikeye girdiğini ve 2013 yılında 3 bisikletlinin yaşamını yitirdiğine işaret etti. İzmir'deki son bisiklet kazasında da milli triatloncu Tuğçe Karakaya'nın, bisiklet antrenmanı için seyir halindeyken bir belediye otobüsünü çarpması sonucu meydana geldiğini ve kaza incelemesinde otobüs sürücüsünün asli kusurlu bulunduğunu  belirten Karakuş, şunları söyledi:

"Trafikte en çok sorun yaşadığımız, dolmuş şoförleri, taksiciler ve otobüs şoförleri maalesef bisikletin trafikteki yeri ve hakları konusunda bilgi sahibi değiller. Bu kazada otobüs şoförü asli kusurlu bulunmuştur ama asıl mesele bisikletlilerin kazaya maruz kalmaması için yapılması gereken düzenleme ve alınması gereken önlemlerdir. ESHOT yetkililerinin en kısa sürede otobüs şoförlerine bisikletin trafikteki yeri ve hakları konusunda eğitim vermeleri gerekmektedir."

Bisikletliler, eylemlerine açıklamanın ardından durdurdukları bir belediye otobüs şoförüne nergis demeti hediye ederek sonlandırdı.

Milli sporcu kaza nedeniyle yarışamayacak

Bu arada geçirdiği kazayı protesto için düzenlenen eyleme destek veren milli triatloncu Karakaya, geçen hafta antrenmana çıktığında bir belediye otobüs şoförünün dikkatsizliği sonucu yaralandığını belirtti.

Karakaya, bu nedenle ocak ayının 26'sında yapılacak milli takım kampına ve düzenlenecek uluslararası yarışmalara katılamayacağına işaret ederek, "Bu benim için çok önemli. Şoförlerin artık bilgilendirilmesini istiyorum. Çok dikkatsiz şekilde kullanıyorlar sanki bizi hiç görmüyorlar" dedi. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bisikletçilerden 'Otobüsünü Üzerime Sürme' Eylemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement