BIST100 100 bin puanı aştı, dolar 6.97 lirada - Son Dakika
Ekonomi

BIST100 100 bin puanı aştı, dolar 6.97 lirada

BIST100 100 bin puanı aştı, dolar 6.97 lirada

Borsa İstanbul Endeksi (BIST100) 99 bin 443 puan ile 100 bin 865 puan arasında dalgalandığı günü yüzde 0.55 artışla 100 bin 159 puanda tamamladı.

13.05.2020 18:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Borsa İstanbul Endeksi (BIST100) 99 bin 443 puan ile 100 bin 865 puan arasında dalgalandığı günü yüzde 0.55 artışla 100 bin 159 puanda tamamladı. Gün sonunda BIST Sanayi Endeksi yüzde 1.35 artıda, BIST Mali Endeks yüzde 0.17 ekside ve BIST Hizmetler Endeksi yüzde 0.52 artıdaydı.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell ABD ekonomisinin "uzunca bir süre" zayıf büyüme kaydedebileceğini ve hane gelirlerinin yatay seyredeceğini ifade etti, ancak merkez bankasının negatif faize karşı olduğunu belirtti.

ABD ekonomisinin görülmedik hız ve kapsamda daraldığını vurgulayan Powell, ekonomik toparlanmanın da zaman alabileceği uyarısı yaptı. Ekonomide kalıcı hasar oluşmaması için ek önlemlerin de alınabileceğinin altını çizen Powell, Fed'in de kriz bitene ve toparlanma güç kazanana kadar elindeki araçları "sonuna kadar" kullanacağını vurguladı.ABD'de işsizliğin gelecek ay "büyük olasılıkla zirve" yaptıktan sonra hızla gerileyebileceğini belirten Powell, "Ekonomik toparlanmanın şekillenmesi birkaç ay daha sürebilir, toparlanma yavaşlığına göre fed ek tedbirler alabilir. Negatif faiz oranları hakkındaki görüşümüz değişmedi; para politikası kurulu buna bakmıyor" dedi.Powell, Fed'in bundan önceki tutanaklarının politika kurulundaki "tüm üyelerin" negatif politika faizine karşı olduğunu gösterdiğine de dikkat çekti.Gösterge 10 yıllık tahvilde dün son işlem yüzde 13.18 olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde tecrit önlemlerinin haftanın ilk işlem günü itibarıyla kademeli kaldırılmaya başlanmasıyla birlikte dövizlerde düşüş sürüyor.Döviz piyasalarındaki işlemlerde;dolar en düşük 6.9685 lira ve en yüksek 6.9998 lirayı gördükten sonra, 6.97 – 6.98 lira aralığında,euro en düşük 7.5651 lira ve en yüksek 7.6043 lirayı gördükten sonra, 7.56 – 7.57 lira aralığında,sterlin en düşük 8.5317 lira ve en yüksek 8.6217 lirayı gördükten sonra 8.54 – 8.55 lira aralığında hareket ediyor."Euro/dolar zaman zaman 1.08'in altına sarksa da bu bölgeden gelen tepki alımlarının da desteği ile yönünü yukarı çevirmeyi başarıyor" denilen Ünlü Menkul Değerler yorumuna göre "Bu durum aynı zamanda paritenin kısa vadede yeniden 1.09'a doğru hareketlenme potansiyelinin de yüksek olduğuna işaret ediyor": "Ancak ekonomiler kademeli olarak yeniden açılıyor olsa da virüs kaynaklı belirsizliklerin devam etmesi ve ekonomik aktivitenin eski haline dönmesinin uzun bir süre alacak olması yatırımcıların dolar tercihinin hala ön planda kalmasına neden oluyor."Dolayısıyla, kısa vadede oluşabilecek yukarı yönlü denemelerin büyük resmi topyekün değiştirmesini beklemiyoruz. TL kayıplarını telafi etmeye devam ediyor."Son dönemde diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışan TL, BDDK kararı sonrasında ise tersi bir seyir izlemeye başladı. "Önceki bültenlerimizde de dikkat çektiğimiz gibi USD/TL'nin geçtiğimiz hafta 7.08'in altında kalıcı olamaması bu seviyenin önem derecesini artırıyordu. "Yeni haftada 7.08'in ve hatta 7,00'nin altına inilmesinin TL lehine hareket alanının genişlemesine katkı sağladığını düşünmeye devam ediyoruz.

"Bu noktada kazanılan momentumun da desteği ile geri çekilmelerin 7.00 seviyesinin altında kalıcı olup olamayacağını izleyeceğiz."


Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi BIST100 100 bin puanı aştı, dolar 6.97 lirada - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Manavgat'ta turist akını Perşembe Pazarı esnafını sevindirdi
    15:53 Manavgat'ta turist akını Perşembe Pazarı esnafını sevindirdi

    Antalya'nın Manavgat ilçesinde bulunan tatil bölgelerinden şehir merkezine akın eden turistler, Perşembe Pazarı esnafının yüzünü güldürdü. Sezon başlamadan yaşanan turist hareketliliği sezonun iyi geçeceğinin göstergesi olarak değerlendiriliyor. Manavgat'ın iki büyük pazarından biri olan Perşembe Pazarı, sabahın erken saatlerinden itibaren turist akınına uğradı. Side başta olmak üzere Çolaklı, Kumköy, Evrenseki, Gündoğdu, Kızılağaç ve Kızılot'ta bulunan otellerden Perşembe Pazarı'na akın eden turistler esnafın yüzünü güldürürken, turistin bu kadar çok olmasının önümüzdeki günlerde başlayacak olan turizm sezonunun çok iyi geçeceğinin göstergesi olarak değerlendiriliyor.

  • İskilip Ziraat Odası Başkanı Üreticileri Hastalıklara Karşı Uyardı
    15:53 İskilip Ziraat Odası Başkanı Üreticileri Hastalıklara Karşı Uyardı

    Çorum'un İskilip ilçesindeki Ziraat Odası Başkanı Adem Efe, kök boğaz hastalıkları, pas ve septoria hastalıkları ile böcek zararlarına karşı üreticileri tedbir almaları konusunda uyardı. Efe, verim kaybı ve arazi bozulması riskine dikkat çekerek, çiftçilerin arazilerini kontrol etmelerini ve ziraat mühendislerine danışarak gerekli uygulamaları yapmalarını istedi.

  • Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Araçlarına Denetim Gerçekleştirdi
    15:44 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Araçlarına Denetim Gerçekleştirdi

    Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kent merkezinde faaliyet gösteren toplu taşıma araçlarına denetim gerçekleştirdi. Zabıta Daire Başkanlığı, vatandaşlardan gelen şikayetleri değerlendirmek üzere özel halk otobüslerinde abonman kart kullanımını denetledi. Ekipler, kentin farklı noktalarında gerçekleştirdikleri denetimlerde toplu taşıma araçları yönetmeliğine uymayan araçlara cezai işlem uyguladı. Ekipler, vatandaşların toplu taşıma araçlarını sorunsuz kullanabilmesi için denetimlerini sürdürecek.

  • Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Araçlarında Denetim Gerçekleştirdi
    15:39 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Araçlarında Denetim Gerçekleştirdi

    Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kent merkezinde faaliyet gösteren toplu taşıma araçlarında denetim gerçekleştirdi. Zabıta Daire Başkanlığı, vatandaşlardan gelen şikayetleri değerlendirmek üzere özel halk otobüslerinde abonman kart kullanımını denetledi. Denetimlerde resmi evraklar, oturma düzeni ve kart okuma cihazları kontrol edildi. Uygunsuz araçlara cezai işlem uygulandı ve denetimler devam edecek.

  • Samsun'da 113 Kadın Üreticiye Süt Sağım Makinesi Dağıtıldı
    15:36 Samsun'da 113 Kadın Üreticiye Süt Sağım Makinesi Dağıtıldı

    Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Samsun'da 113 kadın çiftçiye süt sağım makinesi dağıtıldı. Dağıtım töreninde konuşan yetkililer, kadınların üretim hayatının merkezinde yer aldığını ve bu projenin kadın çiftçilere destek sağlayacağını belirtti. Kadın üreticiler ise süt sağımını elle yapmanın zaman kaybına neden olduğunu ifade ederek, artık daha kaliteli ve sağlıklı üretim yapacaklarını dile getirdi.

  • Çorum'da Üreticilere Yem Bitkisi Tohumu Dağıtıldı
    15:35 Çorum'da Üreticilere Yem Bitkisi Tohumu Dağıtıldı

    Çorum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, hayvancılığın gelişimine katkı sağlamak amacıyla yem bitkisi ekiliş alanlarının artırılması projesi kapsamında üreticilere 24 bin 200 kilogram adi fiğ tohumu ve 4 bin 720 kilogram yonca tohumu dağıttı. Dağıtım törenine Vali Yardımcısı Muhammed Gürbüz ve İl Tarım ve Orman Müdürü Hayrullah Göktekin katıldı. Göktekin, yonca ve adi fiğ tohumunun hayvan beslenmesi için önemli olduğunu belirterek, projenin çiftçilere hayırlı olmasını temenni etti.

  • Çorum Valisi, Sanayicilerin İhtiyaçları İçin Çaba Gösterecek
    15:33 Çorum Valisi, Sanayicilerin İhtiyaçları İçin Çaba Gösterecek

    Çorum Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, sanayicilerin ihtiyacı duyduğu kalifiye eleman yetiştirilmesi noktasında her türlü çabayı göstereceklerini söyledi. Çorum Valiliği ve Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitimler Genel Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen istişare toplantısında, mesleki ve teknik eğitimdeki yeni gelişmeler ve planlamalar ele alındı. Toplantıda, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitimler Genel Müdürü Ali Karagöz, mesleki eğitimde nitelikli erişim, tanıtım ve yönlendirme, farkındalık arttırma çalışmaları ve nitelikli istihdamın önemini vurguladı. Vali Dağlı ise Çorum'un büyük bir sanayi altyapısına sahip olduğunu belirterek, sanayicilerin ihtiyaç duyduğu kalifiye işgücünün yetiştirilmesi için çaba göstereceklerini ifade etti.

  • Trakya Kalkınma Ajansı Desteğiyle Yerli Ayçiçeği Tohumu Rusya'ya İhraç Edildi
    15:32 Trakya Kalkınma Ajansı Desteğiyle Yerli Ayçiçeği Tohumu Rusya'ya İhraç Edildi

    Trakya Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen yerli ve milli hibrit ayçiçeği tohumu, 20 ton olarak Rusya'ya ihraç edildi. Yerli tohumların Rusya'da yayılması beklenirken, gelecek yıl için 120 tonluk bir transfer anlaşması yapıldı.

  • Alacaklılar kapıya dayanmıştı! Ekol Asansörleri, 34 yıllık faaliyetinin ardından iflasını açıkladı
    15:25 Alacaklılar kapıya dayanmıştı! Ekol Asansörleri, 34 yıllık faaliyetinin ardından iflasını açıkladı

    Küresel krizin etkisiyle Türkiye'de yaşanan ekonomik dalgalanmalar çok sayıda firmayı zor duruma sokarken, bir iflas haberi de İzmir'den geldi. 1989 yılında kurulan ve ayda ortalama 780 asansöre hizmet veren Ekol Asansörleri iflasını açıkladı. Alacaklılardan birinin şirketin iflası için İzmir 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvurduğu ortaya çıkarken mahkemenin yapılan başvuruyu incelediği ve söz konusu kararı aldığı öğrenildi.


Advertisement