Bitki Islahı ve Tohumculuk Sektöründe Ar-Ge: Mevcut Durum ve Gelecekteki Yönü" Çalıştayı Devam... - Son Dakika
Ekonomi

Bitki Islahı ve Tohumculuk Sektöründe Ar-Ge: Mevcut Durum ve Gelecekteki Yönü" Çalıştayı Devam...

Bitki Islahı ve Tohumculuk Sektöründe Ar-Ge: Mevcut Durum ve Gelecekteki Yönü" Çalıştayı Devam...

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) ve Bitki Islahçıları Alt Birliği (BİSAB) tarafından Trakya Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi’nin katkısıyla düzenlenen "Bitki Islahı ve Tohumculuk Sektöründe Ar-Ge: Mevcut Durum ve Gelecekteki Yönü" çalıştayı, Antalya Venezia Palace Hotel’de devam ediyor.

24.02.2015 15:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) ve Bitki Islahçıları Alt Birliği (BİSAB) tarafından Trakya Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi'nin katkısıyla düzenlenen "Bitki Islahı ve Tohumculuk Sektöründe Ar-Ge: Mevcut Durum ve Gelecekteki Yönü" çalıştayı, Antalya Venezia Palace Hotel'de devam ediyor. TÜRKTOB Başkanı Yıldıray Gençer, 150 milyon dolar olan tohumluk ihracatın 2023 yılına kadar 500 milyon doların üzerine çıkartmak istediklerini söyledi.

Tarımın kalbinin tohum olduğunu ifade eden Bitki Islahçıları Alt Birliği Başkanı Doç. Dr. Yalçın Kaya, tohumu geliştirenlerin bitki ıslahçıları olduğunu dile getirdi. Doç. Dr. Yalçın Kaya, "O nedenle biz ülkemizdeki verimliliği arttırmak için alanları arttıramayacağımıza göre bitki ıslahlarıyla en iyi verimle daha kaliteli ürünler çıkartmalıyız. Ülkemizin buna ihtiyacı var. Uluslararası firmalarda bu konuda çalışmalar yapıyor. Yerel çeşitleri arttırmak için yerel firmaları, milli firmaları gelişmeleri takip ederek yeni teknolojiye uyarlanması gerekiyor. Bunun yanında jeopolitik açıdan merkez durumdayız. Etrafımızdaki Rusya olsun, diğer ülkeler olsun, yeni yeni açıldığımız Afrika olsun bunlara oranla merkez durumdayız. Biz yetişmiş insan gücüne tohum sektörü olarak sahibiz. Sadece bir üründen ziyade tarımda markalaşmış çeşit ve yetişmiş insan gücü olarak diğer yerlere ihraç gücümüz var. İhracat açısından her ne kadar ithalat olsa da gerek çeşit gerek yetişmiş insan gücü olarak ihraç potansiyeli olan bir sektör" dedi.

"İSRAİL'E BAĞIMLILIĞIMIZ SÖZ KONUSU DEĞİL"

Türkiye'de GDO'lu ürün olmadığını ifade eden Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Yıldıray Gençer, İsrail'den 23 ton domates tohumundan sadece 600 kilogram domates tohumu aldıklarını ifade etti. Gençer, "Türkiye'de Genetiği Değiştirilmiş Organizmalı (GDO)tohum yok. Bunun altını çizerek söylüyorum. Çünkü Biyogüvenlik Kanunu var. Biyogüvenlik Kanunu bize GDO'lu bir tohum üretimi ve satışı yasak. Dolayısıyla ülkemizde GDO'lu tohumla ilgili bir ticaret, satış gibi durum söz konusu değildir. Ülkemizde maalesef belirli yerlerde İsrail'den tohum alıyor muyuz? İsrail'e mi bağlıyız? gibi yanlış bir algı var. Bizim İsrail ile çok büyük bir bağlantımız yok. Sektör olarak şu an kendi kendimize yeten ve bugün 75 farklı ülkeye tohum ihraç eden bir ülke konumundayız. Biz İsrail'den kısmen domates tohumu alıyoruz. Bu almış olduğumuz domates tohumu da 23 ton domates tohumunda 600 kilogram. Biz İsrail'den sadece 600 kilo domates tohumu alıyoruz. 23 ton içerisinde bir ton bile değil. Dolayısıyla bizim İsrail'den bir tohum almamız ya da İsrail'e bağımlılığımız gibi bir durum söz konusu değildir" şeklinde konuştu.

"TOHUMDA DOĞRUYU BİLİN İSTEDİK BROŞÜRÜ"

İsrail'e bağımlılık konusunda kamuoyunda yanlış bir algının olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Yıldıray Gençer konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bizim tek arzumuz bu yanlış algının bir an önce düzelmesi. Biz de bu yanlış algıyı düzeltmek için 'Tohumda Doğruyu Bilin İstedik' diye bir broşür hazırladık. Bu broşürde yanlış bilinen tohumda insanların kafasında yanlış bilinenlerin doğrusunun öğrenilmesi için bu broşürü herkese dağıtıyoruz. Bu broşürü herkese hızlı bir şekilde yaymak istiyoruz. Tohum hakkında halkımız ne kadar doğru bilinirse ülkemizin tarım sektörü, halkımızın sağlığı bu anlamda çok önemli."

"ÇİFTÇİNİN KENDİ TOHUMUNU ÜRETMESİNDE SAKINCA YOK"

Çiftçinin kendi tohumunu üretmesi ve bunu kullanmasında sakıncanın olmadığını belirten Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Yıldıray Gençer, "2006 yılında tohumculuk kanunu çıktı. Bu kanunda özellikle tüm tohumlukların, doğru kullanılması, sertifikalandırılması ve bunların çiftçiye ulaşması anlamında bir dizi işlemlerden geçirilmesi, etiketlenmesi söz konusu. Çiftçi kendi tohumunu üretip kendisi kullanabilir ama çiftçi bu tohumu ürettikten sonra başka birine satmaya kalkıştığı zaman, diğer çiftçilerimiz mağdur olmasın diye bunun ticari bir faaliyet alanına dönüştüğü zaman etiketlenmesi ve ambalajlanması adına doğru bir tohum olması gerekir. Mağdur olan başka çiftçiler geçmişe yönelik haklarını arayacakları zaman, bu kanunun getirmiş olduğu yöntemle haklarını arayabilirler. Birileri tohumu çiftçi adına üretip kendi kullanmayacaksa, ürettikten sonra da bunun ticaretini yapacaksa tohum üreticisi kuruluş belgesi alacak. Onda hiçbir yasak yok. Sadece disipline ediliyor" diye konuştu.

"İHRACATI 500 MİLYON DOLARA ÇIKARTMAK İSTİYORUZ"

Tohumculuk sektörü olarak 15-20 yıl önceye göre çok önemli işlere imza attıklarını ifade eden Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Yıldıray Gençer konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bugün yaklaşık olarak bir milyar dolarlık bir işlem hacmimiz var. 776 bin ton sertifikalı tohumluk üretimimiz söz konusu. 2023 yılında biz bugün 776 bin ton olan sertifikalı tohumluk üretimimizi bir milyon tonun üzerine çıkartmayı hedefliyoruz minimum olarak. Bugün 75'den fazla ülkeye 150 milyon dolarlık tohumluk ihracatımız var. Bu rakamı da 150 milyon dolardan 500 milyon doların üzerine çıkartmayı hedefliyoruz. 2023 hedeflerimizde sektörün kendi kendine yetebilen, tüm dünya da söz sahibi olabilen sektör haline gelebilmesi bunu da rakamsal olarak 500 milyon dolarlık tohumluk ihracatı, bir milyon tonun üzerinde sertifikalı tohumluk üretimi ile sektörün tüm dünya da kendini daha iyi ifade edebilmesi ve daha yaygın faaliyet göstermesi." - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Bitki Islahı ve Tohumculuk Sektöründe Ar-Ge: Mevcut Durum ve Gelecekteki Yönü' Çalıştayı Devam... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement