"Bitkisel diye satılan ilaçlarda tağşiş yapılıyor" - Son Dakika
Sağlık

"Bitkisel diye satılan ilaçlarda tağşiş yapılıyor"

Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlkay Erdoğan Orhan, piyasada doğal ya da bitkisel diye satılan birçok bitkisel ilaçta tağşiş (bir şeyin içine başka bir madde karıştırma) yapıldığını belirterek, doktor kontrolünde kullanılmayan ilaçların insan vücudunda ölümcül...

06.06.2019 11:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖKHAN ZOBAR - Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlkay Erdoğan Orhan, piyasada doğal ya da bitkisel diye satılan birçok bitkisel ilaçta tağşiş (bir şeyin içine başka bir madde karıştırma) yapıldığını belirterek, doktor kontrolünde kullanılmayan ilaçların insan vücudunda ölümcül hasarlara sebep olabildiğini söyledi.

Bir programa katılmak için kente gelen Dekan Prof. Dr. Orhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bitkisel ilaçları reçeteli şekilde eczacılardan alması gerektiğini belirtti.

Bitkisel diye her hapın yutulmaması gerektiğini vurgulayan Orhan, "Burada söylemek istediğim tağşiş ve katıştırma olayına dikkat çekmek. Çünkü dünyada ve ülkemizde her hangi bir ürününün başına 'doğal' ya da 'bitkisel' gibi bir sıfat koyduğunuz zaman çok satıyor. 5 liralık bir ilaca para vermek istemeyen vatandaşlar 100 liralık böyle bir ürüne seve seve parasını verebiliyor ancak aldatıldığının farkında olmayabiliyor." dedi.

Prof. Dr. Orhan, etkileri test edilmiş ve Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış çok sayıda bitkisel ilacın bulunduğunu ancak piyasada tağşişe uğramış bitkisel diye satılan ilaçlarında yer aldığını ifade etti.

Orhan, bitkisel ilaç sektöründeki tağşiş sorununun tüm dünyanın başına bela olduğunu ve doğal diye satılan ilaçların içinden sentetik ilaç etken maddelerinin çıktığını dile getirerek, "Biz burada en çok sibutramin ve sildenafil etken maddelerini görüyoruz. Yani cinsel gücü arttırıcı veya kilo vermeye yardımcı bitkisel ürünlerin içinde çok fazla tağşişat yapıldığını görüyoruz. Bu da halk sağlığı için çok zararlı. Çünkü sibutramin güvenli olmadığı için 2010 yılında dünya ilaç pazarından çekildi. Ancak dünyada ve ülkemizde preparatlarda sibutramin tağşişatına rastlıyoruz. Bu büyük bir problem. Sadece bunlar değil başka ilaç etkenlerini de görüyoruz." şeklinde konuştu.

"Bitkilerle mucizevi denecek kilolar verilemez"

Bitkilerden mucize etkiler beklenilmemesi gerektiğini vurgulayan Orhan, özellikle kilo vermede kullanılan ürünlere vatandaşların daha fazla dikkat etmesi gerektiğini anlattı.

"Bir haftada 5 kilo verdim, 3 günde 2 kilo verim" şeklinde etkiye sahip bitkinin dünyada yok denecek kadar az olduğunu ifade eden Orhan, konuşmasına şöyle devam etti:

" Bu kadar etkili bir bitkiden söz ediliyorsa çok güvenilir bir yerden temin etmek lazım. Aksi takdirde tağşiş sonucunda ölüm vakaları meydana geliyor. Medyadan, 'zayıflama hapı aldı, iki gün sonra öldü' gibi haberler duyuyoruz. Aslında burada genellikle masum olan bitki, ölüme sebep olan bitkisel diye satılan ürünün içindeki ilaç etken maddesi.

Kısa süre içinde bir hapla ya da çayla etki görmek mümkün değil. Bitkilerle mucizevi denecek kilolar verilemez. Ancak bitkiler kilo vermeye tabi ki yardımcı olabilir."

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık 'Bitkisel diye satılan ilaçlarda tağşiş yapılıyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • 22 yaşındaki hamile fenomen Sofia Amorim, dang ateşine yenik düştü
    16:47 22 yaşındaki hamile fenomen Sofia Amorim, dang ateşine yenik düştü

    22 yaşındaki hamile fenomen Sofia Amorim, Brezilya'da dang ateşi nedeniyle hayatını kaybetti. Hamileliğinin yedi ayındayken çoklu organ yetmezliğinden ölen Sofia'nın ölümü, ailesini, arkadaşlarını ve takipçilerini derin bir üzüntüye boğdu. Dang ateşi vakalarının artışı, Brezilya'daki sağlık yetkililerini endişelendiriyor.

  • Çorum Belediyesi Hayvan Hastanesi Hizmete Açıldı
    16:20 Çorum Belediyesi Hayvan Hastanesi Hizmete Açıldı

    Çorum Belediyesi tarafından yapılan Hayvan Hastanesi düzenlenen törenle hizmete açıldı. Tesis, kedi, köpek ve kanatlılar başta olmak üzere tüm hayvanlara hizmet verecek şekilde tasarlandı.

  • Kastamonu'da bir bebek vefat etti, soruşturma başlatıldı
    16:06 Kastamonu'da bir bebek vefat etti, soruşturma başlatıldı

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kastamonu'da kurum bakımı altındayken bir bebeğin vefat etmesi üzerine adli ve idari soruşturma açıldığını duyurdu. Bebek, ailesi tarafından Bakanlığa bağlı kuruluşa teslim edildikten sonra sağlık kontrollerinden geçirilmiş ve her türlü sağlık kontrolü titizlikle yapılmıştır. Bebeğin durumunun kötüleşmesi üzerine müdahaleler yapılmış ancak kurtarılamamıştır. Olayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatılmış olup, sürecin yakından takip edileceği belirtilmiştir.

  • İngiltere'de bağışlanan cesetler kozmetik eğitimde kullanılıyor
    15:48 İngiltere'de bağışlanan cesetler kozmetik eğitimde kullanılıyor

    İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS), bağışlanan cesetlerin başlarının kesilerek, doktorlara ve diş hekimlerine kozmetik işlemleri öğretmek için kullanıldığını ortaya çıkardı. Bu uygulama, bağışçıların son isteklerinin saygı görmemesiyle eleştiriliyor ve etik kuralların ihlal edilmesine yol açıyor.

  • Kastamonu'da vefat eden bebeğe ilişkin adli ve idari soruşturma başlatıldı
    15:31 Kastamonu'da vefat eden bebeğe ilişkin adli ve idari soruşturma başlatıldı

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kastamonu'da vefat eden bebeğe ilişkin adli ve idari soruşturma başlatıldığını ve sürecin yakından takip edildiğini bildirdi. Bebek, ailesinin talebi üzerine bakanlığın kuruluşuna teslim edilmiş ve sağlık kontrolleri titizlikle yapılmıştır. Bebeğin kesin vefat sebebi otopsi sonucuyla belirlenecektir. Olayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatılmıştır.

  • Ankara Büyükşehir Belediyesi Ahlatlıbel Mahallesi'nde Aile Sağlığı Merkezi İnşa Ediyor
    15:26 Ankara Büyükşehir Belediyesi Ahlatlıbel Mahallesi'nde Aile Sağlığı Merkezi İnşa Ediyor

    Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ahlatlıbel Mahallesi'nde Aile Sağlığı Merkezi inşa ederek hizmet açmayı planlıyor. Aynı anda dört aile hekiminin hizmet verebileceği sağlık tesisinin nisan ayı içinde hizmete başlaması planlanıyor.

  • 3 yıl önce evlenmişlerdi! Yapışık ikizlerin düğününden kareler ortaya çıktı
    15:07 3 yıl önce evlenmişlerdi! Yapışık ikizlerin düğününden kareler ortaya çıktı

    Yapışık ikizler Abby ve Brittany Hensel, 2021 yılında ABD'li bir gazi ile evlenmişti. Çocuk sahibi olmak isteyen ikizler ve eşinin düğünde çekilen kareleri ise yıllar sonra ortaya çıktı.

  • Kastamonu'da Sevgi Evine Bağlı Bir Bebek Hayatını Kaybetti
    13:24 Kastamonu'da Sevgi Evine Bağlı Bir Bebek Hayatını Kaybetti

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kastamonu'da sevgi evinde kalan bir bebeğin hayatını kaybetmesine ilişkin vefat sebebinin otopsinin ardından belli olacağını ve olaya ilişkin adli ile idari soruşturmanın da başlatıldığını açıkladı.

  • Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Erişkin Aşı Polikliniği Hizmete Girdi
    12:51 Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Erişkin Aşı Polikliniği Hizmete Girdi

    Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde açılan Erişkin Aşı Polikliniği, yetişkin yaş grubundaki hastalara bağışıklama danışmanlığı ve aşı hizmeti sunmayı amaçlamaktadır. Poliklinikte gebeler, diyabet, kanser, diyaliz, kronik kalp, akciğer, karaciğer ve böbrek hastalığı ile 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullananlar ve organ nakli hastaları için aşı programları oluşturulacak. Aşılar, aşı takip sisteminden kontrol edildikten sonra poliklinikte yapılacak ve hastalara aşı kartları verilerek randevuları oluşturulacak. Ayrıca, risk altında olan meslek grupları ve Hepatit A ve B hastaları da aşılarını yaptırabilecek.


Advertisement