Köpeğin ısırdığı 2 çocuğun tedavisi Ankara'da sürüyor - Son Dakika
Güncel

Köpeğin ısırdığı 2 çocuğun tedavisi Ankara'da sürüyor

Bitlis İl Sağlık Müdürlüğü, Adilcevaz ilçesinde köpeğin ısırmasının ardından Ankara'ya sevk edilen 3 çocuktan 2'sinin tedavisinin sürdüğünü, bir çocuğun da taburcu edildiğini bildirdi.

02.11.2022 16:37  Güncelleme: 20:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bitlis İl Sağlık Müdürlüğü, Adilcevaz ilçesinde köpeğin ısırmasının ardından Ankara'ya sevk edilen 3 çocuktan 2'sinin tedavisinin sürdüğünü, bir çocuğun da taburcu edildiğini bildirdi.

İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada, 19 Ekim'de ilçeye bağlı Göldüzü köyünden kuduz şüpheli olarak hastaneye başvuran 11 yaşındaki M.E'nin, fiziki muayenesinde yaklaşık 1 ay önce kuduz şüpheli köpek tarafından ısırıldığının tespit edildiği belirtildi.

Hastanın 20 Ekim'de Ankara'daki Hacettepe Üniversitesi Hastanesine sevk edildiği bilgisine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Kişinin Hacettepe Üniversitesinde yatışı mevcuttur. Yapılan filyasyon neticesinde P.E. (9) ve B.Ü. (6) isimli 2 vaka daha tespit edilmiştir. Bu iki hastanın da sevki sağlanmış olup, hastaneden alınan bilgilere göre kuduz hastalığı düşünülmemektedir. B.Ü, 31 Ekim'de Ankara Etlik Şehir Hastanesi'nden taburcu edilmiştir. P.E. ise Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nde yatmakta olup genel durumunun iyi olduğu bilgisine ulaşılmıştır. M.E'nin, Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nde yoğun bakım ortamında takibi devam etmektedir."

İlçe Hıfzıssıhha Kurulu'nun 26 Ekim'de toplanarak bazı kararlar aldığı belirtilen açıklamada, "27 Ekim'de ilçemizde vakanın ikamet ettiği ve çevresinde bulunan 18 köyde toplam 19 okulda 1960 öğrenci taranmıştır. Tarama sonucunda ısırılıp sağlık kuruluşuna başvuru yapmayan 12 vaka tespit edilmiş ve hastaneye yönlendirilmiştir. 28 Ekim'de ilçe merkezindeki 5 lisede 1163 öğrenci ve 90 öğretmene kuduz hakkında eğitim verilmiş ve okullarda öğrenciler arasında kuduz hastalığı sorgulanmıştır. 24-31 Ekim tarihleri arasında 'İZCİ' sistemimize düşen toplam 83 vakadan 26'sı ısırılma (köpek-kedi) olup geri kalan 57 vaka, ısırılanların şüpheli temaslı olduğu vakalardır." ifadelerine yer verildi.

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından ilçede kuduz pozitif saptanmış bir hayvanın bulunmadığı vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:

"31 Ekim'de 2 vatandaş kuduz aşısı için Adilcevaz Onkoloji Hastanesine başvurmuştur. Bu kişiler aranmış ve gerekli bilgilendirmeler yapılmıştır. Bağışıklama ve koruma amaçlı aşılamaya alınan tüm kişilerin takibi ilçe hastanemiz ve İlçe Sağlık Müdürlüğümüzce yapılmaktadır."

Köy ve çevresindeki yerleşim yerlerinde karantina uygulaması başlatıldı

Öte yandan Bitlis Valiliğinden yapılan açıklamada da 19 Ekim'de kolundaki kaşıntı ve ağrı şikayetiyle Adilcevaz Onkoloji Hastanesi acil servisine giden M.E'nin yaklaşık 1 ay önce bir köpek tarafından ısırıldığını ve ilk defa hastaneye başvurduklarını ilettiği bildirildi.

Hastanın aynı gün birinci doz kuduz aşısının acil serviste yapıldığı ve pediatri servisine yönlendirilerek gözlem amacıyla yatırıldığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Yatışı sırasında hipersalivasyonu olduğu görülmüş ve kuduz şüphesi ile ivedilikle uçak ambulansla Hacettepe Üniversitesine yatışı yapılmıştır. Bu şüphe üzerine İlçe Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar ekibi, hastanın evine ve köyüne filyasyon amaçlı gitmiş olup aynı zamanda çocuğun eğitim gördüğü okulda öğrenci ve öğretmenlere yönelik eğitimler vermiştir. Filyasyon ekiplerinin verdiği eğitim sonrası köyde bilinç artmış olup aslında bu vakanın tek ısırılma vakası olmadığı, köyde başka ısırılmaların da olduğu ama hastaların hastaneye başvurmadığı tarafımızca tespit edilmiştir. Eski ısırılma vakaları hastaneye yönlendirilmiş ve aşılanmaya başlanmıştır."

Isırılma hadisesine karışan köpeğin, çocuğu ısırdıktan sonra telef olduğu ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince usulüne uygun gömüldüğü belirtilen açıklamada, "Hastaneye başvuran eski ısırılma vakalarından şüpheli 2 çocuktan biri Hacettepe Üniversitesine, diğeri Etlik Şehir Hastanesine uçak ambulans ile sevk edilerek yatışı sağlanmıştır. 31 Ekim'de Etlik Şehir Hastanesine sevk edilen hastanın kliniği ve genel durumu iyi olması sebebi ile taburcu edilmiş olup kuduz tanısı konulmamıştır. Hacettepeye sevk edilen diğer hastanın da genel durumu iyi olup takip amaçlı yatışı devam etmektedir. 26 Ekim'de İlçe Hıfzısıhha Komisyonu kararınca ısırılma hadisesinin yaşandığı köy ve çevre köylerde hayvan giriş çıkışları yasaklanmış ve hayvan karantinası uygulanmış olup bu köylerdeki hayvanların İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerimizce aşılanmaları yapılmıştır. Halihazırda karantinalar devam etmekte olup ekiplerimiz sahada çalışma ve takiplerine devam etmektedirler." denildi.

İlçe Hıfzıssıhha Kurulunun 26 Ekim tarihli kararında, Aydınlar beldesi ve mahalleleri ile Göldüzü köyünün de aralarında bulunduğu 16 köy ve bağlı mezralarının ikinci bir İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararı alınıncaya kadar hayvan giriş çıkışına kapatılmasına, hayvan kesimi ve satışının durdurulmasına karar verildiği belirtildi.

"Köyümüzde bir sorun yok"

Göldüzü Köyü Muhtarı Halis Oruçlu, AA muhabirine, köylerinde köpeklerle ilgili hadisenin yaşandığını söyledi.

Olayın anlaşılmasının ardından çocukların hastaneye götürüldüğünü ifade eden Oruçlu, "İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, köydeki köpeklerin hepsini aşıladı. Şu anda köyümüzde bir sorun yok." dedi.

Köy sakinlerinden Savaş Erçetin de köydeki köpeklerin toplanmasını istediklerini belirterek, "Korkudan çocukları okula gönderemiyoruz. Akşam evden çıkmaya korkuyoruz. Köyümüzden 2 çocuk Ankara'da tedavi görüyor." diye konuştu.

Erkan Oruçlu ise yeğeni ile köyden bir çocuğun Ankara'da tedavi edildiğini bildirerek yetkililerden bu konuda destek istediklerini dile getirdi.

Köpeğin ısırdığı 2 çocuğun tedavisi Ankara\'da sürüyor
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Köpeğin ısırdığı 2 çocuğun tedavisi Ankara'da sürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Adıyaman'ın Kahta ilçesinde otomobil çarpışması: 5 yaralı
    23:53 Adıyaman'ın Kahta ilçesinde otomobil çarpışması: 5 yaralı

    Adıyaman'ın Kahta ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, iki otomobil çarpıştı ve 5 kişi yaralandı. Olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaralılar ambulansla Kahta Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı ve durumlarının iyi olduğu belirtildi.

  • Muharrem İnce Gönen'de Esnaf Ziyaretleri Gerçekleştirdi
    23:43 Muharrem İnce Gönen'de Esnaf Ziyaretleri Gerçekleştirdi

    Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Balıkesir'in Gönen ilçesinde yerel seçim çalışmaları kapsamında esnaf ziyaretleri gerçekleştirdi. İnce, Gönenlilere hitap ederek diğer partilerin seçim propagandalarında projelerinden bahsetmediğini iddia etti ve Memleket Partisinin Türkiye için üçüncü bir yol olduğunu vurguladı.

  • Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim Kosova'da temaslarda bulundu
    23:43 Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim Kosova'da temaslarda bulundu

    Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, Kosova'ya gerçekleştirdiği ziyarette Kosova yetkilileri, Türk toplumu ve iş insanlarıyla görüşmeler gerçekleştirdi. Ayrıca Osmanlı'nın üçüncü padişahı I. Murad'ın türbesini ziyaret etti ve NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü Komutanı ile görüştü. Serim, ziyaretini TİKA'nın iftar programıyla tamamladı ve yarın Prizren ve Mamuşa belediyelerini ziyaret edecek.

  • Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler seçimlerine hazır
    23:42 Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler seçimlerine hazır

    Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, seçim tedbirleri ve güvenlik çalışmaları ile ilgili toplantı düzenledi. Toplantıda, oy kullanılacak okullarda görev yapacak personel ve güvenlik uygulamaları hakkında bilgi sunumları yapıldı. Ağrı İl Emniyet Müdürü Yılmaz İpar, seçimlerin huzur ve güven içinde geçmesi için tüm imkanlarını seferber ettiklerini belirtti.

  • Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Terör belasını tamamen ortadan kaldırmak için kararlıyız
    23:35 Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Terör belasını tamamen ortadan kaldırmak için kararlıyız

    Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Kazandığımız başarıları daha geliştirmek ve nihayetinde terör belasını tamamen ortadan kaldırmak için kararlıyız. Kahraman Mehmetçiğin yürüttüğü operasyonlar, teröristlerin bu coğrafyadan tamamen yok olması için aralıksız sürecek.

  • Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de kıtlık başladığını belirtti
    23:30 Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de kıtlık başladığını belirtti

    Uluslararası Adalet Divanı, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin gıda ve diğer temel ihtiyaçlardan mahrum bırakılması nedeniyle artık bölgede kıtlık başladığını belirterek, İsrail'in engelsiz insani yardım konusunda gerekli ve etkin önlemleri bir an önce alması gerektiğine karar verdi. Mahkeme, İsrail'in BM ile koordineli bir biçimde Gazze'ye insani yardım konusunda gerekli ve etkili önlemleri bir an önce alması gerektiğini vurguladı.


Advertisement