Bitlisliler Pierre Loti Tepesi'ne 'İdris'i Bitlis' İsminin Verilmesi İstiyor - Son Dakika
Yerel

Bitlisliler Pierre Loti Tepesi'ne 'İdris'i Bitlis' İsminin Verilmesi İstiyor

Bitlisliler Pierre Loti Tepesi\'ne \'İdris\'i Bitlis\' İsminin Verilmesi İstiyor

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Bitlis Milletvekili Vahit Kiler'in, İstanbul'un gözde mekanlarından Pierre Loti Tepesi'ne eski adı olan "İdris'i Bitlis" verilmesi talebine Bitlis'teki sivil toplum örgütlerinden destek geldi.

09.06.2012 17:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Bitlis Milletvekili Vahit Kiler'in, İstanbul'un gözde mekanlarından Pierre Loti Tepesi'ne eski adı olan "İdris'i Bitlis" verilmesi talebine Bitlis'teki sivil toplum örgütlerinden destek geldi.

Pierre Loti Tepesi'nin isminin yeniden "İdris'i Bitlis" olarak değiştirilmesini isteyen Kiler'e en büyük destek memleketi Bitlis'teki sivil toplum kuruluşları ile vatandaşlardan geldi. Pierre Loti Tepesi'nin isminin değiştirilmesi isteyenlerden biride Bitlis Belediye Başkanı Fehmi Alaydın, İstanbul'un gözde mekanlarından Pierre Loti Tepesi'ne eski adının verilmesini istedi. Belediye Başkanı Alaydın, tepenin 1930'lu yıllardaki adının 'İdris'i Bitlisi' iken değiştirilerek, Fransız Yazar Pierre Loti adının verildiğini söyledi. Belediye Başkanı Fehmi Alaydın, İstanbul Eyüp'te bulunan Pierre Loti tepesine eski adı olan 'İdris'i Bitlisi' Tepesi'nin verilmesi için kamuoyu oluşturmaya çalışıldığını kaydederek, "Tepede bulunan çeşmenin adının da 'İdris Çeşmesi'dir. Bu isimlerin 1930 yılında değiştirildi. Pierre Loti Tepesi olarak bilinen yerin ismi 1930'lu yıllardan önce İdris'i Bitlis Tepesi olarak kullanıldığını öğrendik. Maalesef bu tarihlerden sonra Pierre Loti ismini almıştır. Bu da bizim yabancıya olan sevdamızı ortaya koymaktadır. Bu aynı zamanda Cumhuriyet sonrası yabancı isim değişiminin kurbanı olmuştur. Bu nedenle biz Bitlisliler olarak, başta Eyüp Belediye Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı'nın duyarlılık göstererek bu ismi geri vermesini istiyoruz" dedi.

Bitlis Sanayici ve İşadamları Derneği (BİSİAD) Başkanı Ayetullah Şimşek ise "Akkoyunlu ve Osmanlı devletlerine 25 yıldan fazla yönetim kademelerinde hizmet eden, sultanlar adına nameler yazan, Osmanlı tarihini ilk kez Farsça olarak kaleme alan büyük devlet adamı ve alim İdris-i Bitlisi'nin hayatını geçirdiği yer olan tepenin 1934 yılında Pierre Loti Tepesi olarak resmi kayıtlarda yer aldığını ifade etti.

İdris-i Bitlisi, Bitlis'in önde gelen isimlerinden biri olduğunu kaydeden, Şimşek şöyle konuştu; "Sadece Bitlis için değil, tarihi açıdan da önemli bir kişilik. Akkoyunlu sarayında hükümdar çocuklarına lalalık yapan, bundan dolayı 'Kutlu Müderris' olarak övülen bir isim. Hem 2. Bayezid hem de Yavuz Sultan Selim döneminde yaptıklarıyla büyük övgü almış. Osmanlı siyasetinde aktif bir rol üstlenmiş. Çaldıran'da savaşıp, Doğu ve Güneydoğu vilayetlerinin Osmanlı'ya katılmasında gösterdiği başarısıyla merkezi Diyarbakır olan Arap Kazaskerliği rütbesiyle ödüllendirilmiş. Yavuz'la birlikte Ridaniye ve Mercidabık savaşlarına katılmış. Mısır'ın fethinden sonra bu ülkenin yönetimi konusunda Yavuz Sultan Selim'e yardımcı olan biri. Ayrıca aralarında Risale-i Hazaniyye'nin de olduğu 28 eseri olan tarihi bir kişilik böyle bir zatın isminin tekrar Pierre Loti Tepesi'ne eski adı olan 'İdris'i Bitlisi'

isminin verilmesini istiyoruz."diye konuştu.

Bitlisli vatandaşlardan Süleyman Tanık da, "Ülkeye bu kadar yararları dokunmuş birinin isminin bu günlerde Bitlis'in gündemine oturan İdris'i Bitlis meselesi var. 1452 yılında doğmuş Bitlisli bir devlet adamı olan İdris-i Bitlisi'nin mezarı İstanbul Eyüp'tedir. Yaşadığı dönemin en iyi devlet adamlarından biridir. Anadolu'da çok ciddi işler yapmış bir hemşerimizdir. Mezarı da İdris Köşkü denilen yerdedir. Özellikle bizim kuşağın bildiği, Eyüp Belediyesi sınırlarında bulunan İdris'i Bitlis büyük bir zattır. Bu zatın ismi neden bu tepeden alınmış ve başka bir isim verilmiş bilmiyoruz. Ama biz eski ismi olan 'İdris'i Bitlisi' ismini geri istiyoruz ve buradan tüm yetkililere sesleniyorum. Hakkımız bu ülkenin hakkı olan ve o tepenin hakkı olan 'İdris'i Bitlisi'

ismini geri verin. Biz BitliSler olarak ismin geri verilmesini sonuna kadar destekliyoruz" diye konuştu. - BİTLİS

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Bitlisliler Pierre Loti Tepesi'ne 'İdris'i Bitlis' İsminin Verilmesi İstiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement