Biyolojik Çeşitliliğe Dayalı Geleneksel Bilgiler Kayıt Altına Alınıyor - Son Dakika
Güncel

Biyolojik Çeşitliliğe Dayalı Geleneksel Bilgiler Kayıt Altına Alınıyor

Biyolojik Çeşitliliğe Dayalı Geleneksel Bilgiler Kayıt Altına Alınıyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan ‘Biyolojik Çeşitliliğe Dayalı Ulusal Geleneksel Bilginin Kayıt Altına Alınması’ projesine yönelik çalışma, pilot il seçilen Aydın’da başladı.

27.03.2018 09:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan 'Biyolojik Çeşitliliğe Dayalı Ulusal Geleneksel Bilginin Kayıt Altına Alınması' projesine yönelik çalışma, pilot il seçilen Aydın'da başladı. Aydın Adnan Menderes ve Ege Üniversitesinin biyoloji bölümü öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından 60 ayrı yerleşim biriminde yapılacak çalışmalar 420 gün sürecek. Proje kapsamında ilk çalışma Aydın'ın Söke ilçesine bağlı Yeşilköy Mahallesi'nde başladı.

Bir bölgedeki yararlı canlıların çokluğunun, o bölgenin yaşam alanı olarak seçilmesinde; bölgenin yaşanmışlığının ise zengin biyoçeşitliliğin ürüne ve bilgiye dönüşmesinde son derece önemli rol oynadığını belirten Doğa Koruma ve Milli Parklar Aydın İl Şube Müdürü Özcan Mersin çalışmaların başladığını söyledi. Mersin, konuyla ilgili açıklamasında, "Avrupa, Kafkasya, Orta Asya, Akdeniz havzası ve Orta Doğu'nun en zengin bitkisel biyoçeşitlilik kaynağı ve gen merkezi olan Anadolu; tam da bu nedenle tarih boyunca yerleşilen, bilginin üretilmesine ve geliştirilmesine yani medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Başta göç olmak üzere pek çok sosyal kaynaklı kitlesel insan hareketliliği bu kadim bilginin bir sonraki nesle aktarılmasına engel olan ve acil çözüm bulunması gereken sorunların başında gelmektedir. Daha iyi bir hayata ulaşmak amacıyla köklerinden kopan ve ucuz iş gücüne aç; büyük şehirlere yönelen insan, atalarından ve analarından edindiği bilgiden ve bunların kaynağı olan canlılardan bir nesilde uzaklaşmaktadır. Bu uzaklaşma ikinci nesilde, yeni yerleşim alanında, yabancılaşmaya ve kadim bilginin tamamen kaybedilmesine yol açmaktadır. Böylece 'medenileşme' yolunda medeniyet tarihinin en değerli bilgileri sonsuza dek yitirilmektedir. Bu nedenlerden dolayı ülke insanına ve hatta insanlığa yararı bin yıllar içinde sınanarak tespit edilmiş Anadolu Geleneksel Bilgisinin bilimsel ve bütünsel bir anlayışla kayıt altına almak için çalışma başlattık. Umuyoruz ki bu çalışmalar neticesi binlerce yıldır nesilden nesile süregelen ve unutulmak üzere olan geleneksel bilgiler tarih boyunca kullanılabilir vaziyette kayıt altına alınacak" dedi.

"Pilot il seçilen Aydın'da çalışmalar başladı"

Proje kapsamında Aydın ilinin pilot il seçildiğini ve uzman ekiplerce 60 yerleşim biriminde 420 gün sürecek çalışmalara başladıklarını kaydeden Özcan Mersin, "Biyolojik Çeşitliliğe Dayalı Ulusal Geleneksel Bilginin Kayıt Altına Alınması Pilot Projesi kapsamında, ilimiz Aydın'da, biyolojik çeşitliliğe dayalı geleneksel bilginin literatür ve saha çalışması ile belirlenmesine yönelik çalışmalar başladı. Aydın'ın tüm ilçelerinde, toplam 60 mahallede yürütülecek çalışma, 420 günlük süre sonunda; proje sonuç raporunun oluşturulması ile tamamlanacak. Saha çalışmalarımız; Ege ve Adnan Menderes Üniversiteleri öğretim üyeleri ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Aydın Şube Müdürlüğümüz teknik personelinin katılımları ile devam ediyor" diyerek çalışmalar sırasında bilgi, tecrübe ve deneyimlerini samimi duygular ile paylaşan vatandaşlara teşekkür etti. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Biyolojik Çeşitliliğe Dayalı Geleneksel Bilgiler Kayıt Altına Alınıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Sinop'ta Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesi seçim güvenliği toplantısı yapıldı
    18:05 Sinop'ta Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesi seçim güvenliği toplantısı yapıldı

    Sinop'ta pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesi Vali Mustafa Özarslan başkanlığında seçim güvenliği toplantısı düzenlendi. Toplantıda, seçimlerin huzur ve güven içinde gerçekleşebilmesi için alınan güvenlik tedbirleri görüşüldü.

  • Beşiktaş, Fatih Karagümrük ile 1-1 berabere kaldı
    18:04 Beşiktaş, Fatih Karagümrük ile 1-1 berabere kaldı

    Beşiktaş, hazırlık maçında Fatih Karagümrük ile 1-1 berabere kaldı. Karşılaşmanın 25. dakikasında Karagümrük'ün golüne Ghezzal ile yanıt veren Beşiktaş, maçtan 1-1'lik beraberlikle ayrıldı.

  • Çorum Belediyesi, Metrobüs Projesini Hayata Geçirecek
    18:03 Çorum Belediyesi, Metrobüs Projesini Hayata Geçirecek

    Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, yeni dönemde toplu ulaşımda Çorum'a çağ atlatacak olan 'öetrobüs' projesini hayata geçireceklerini duyurdu. Başkan Aşgın, metrobüslerle şehrin ulaşımını kolaylaştıracaklarını belirtti.

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz oyunlarla kutladı
    18:01 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz oyunlarla kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü sahnelerinde düzenlediği ücretsiz oyunlarla kutladı. Ulusal ve uluslararası bildirilerin okunduğu etkinlikte, tiyatronun iletişimdeki önemi ve sanatın barışa olan katkısı vurgulandı.

  • Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Iğdır'da Eğitim Yöneticileriyle Bir Araya Geldi
    18:00 Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Iğdır'da Eğitim Yöneticileriyle Bir Araya Geldi

    Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Iğdır'a ziyaret gerçekleştirerek il eğitim yöneticileriyle bir araya geldi. Bakan Tekin, okulların temizlenmesi için seçimden sonraki günü tatil ilan ettiklerini ve şimdi de 1 Nisan pazartesi gününü öğrenciler ve öğretmenler için idari tatil ilan ettiklerini açıkladı. Ayrıca, e-Okul üzerinden okul veli randevu sistemini hayata geçirdiklerini ve çocukların sosyal sorumluluklarını değerlendirecek bir puanlama sistemi oluşturduklarını belirtti. Bakan Tekin ayrıca, Milli Eğitim Şura'larının yapılmayacağına dair yanlış bir anlaşılma olduğunu ve 1 Nisan pazartesi gününün tatil olacağını duyurdu.

  • Kastamonu'da motosiklet kazası: Rusya uyruklu şahıs ağır yaralandı
    17:59 Kastamonu'da motosiklet kazası: Rusya uyruklu şahıs ağır yaralandı

    Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde meydana gelen motosiklet kazasında, Rusya uyruklu bir şahıs şarampole devrilen motosikletten düşerek ağır yaralandı. Kazayı gören vatandaşların ihbarı üzerine sağlık ekipleri olay yerine gelerek yaralıya müdahale etti ve hastaneye kaldırdı. Jandarma ekipleri de kazayla ilgili inceleme başlattı.

  • Beşiktaş, VavaCars Fatih Karagümrük ile berabere kaldı
    17:57 Beşiktaş, VavaCars Fatih Karagümrük ile berabere kaldı

    Beşiktaş, milli arada özel maçta VavaCars Fatih Karagümrük ile 1-1 berabere kaldı. Kevin Lasagna'nın golüne Ghezzal'ın cevabıyla maç eşitlendi. Al-Musrati, Rebic ve diğer bazı oyuncular kadroda yer almadı.

  • Isparta'da Narkotik Operasyonunda 56 Şüpheliye Adli İşlem
    17:56 Isparta'da Narkotik Operasyonunda 56 Şüpheliye Adli İşlem

    Isparta'da Narkotik Suçlarla Mücadele ekipleri tarafından gerçekleştirilen 'Narkoçelik' operasyonunda 56 şüpheliye adli işlem yapıldı. Operasyon sonucunda 8 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi. Operasyon kapsamında bin 652 kullanımlık muhtelif uyuşturucu veya uyarıcı madde ele geçirildi.

  • Türkiye'nin BM Viyana Daimi Temsilciliği tarafından Uluslararası Sıfır Atık Günü programı düzenlendi
    17:56 Türkiye'nin BM Viyana Daimi Temsilciliği tarafından Uluslararası Sıfır Atık Günü programı düzenlendi

    Avusturya'daki BM Viyana Ofisi'nde, Türkiye'nin BM Viyana Daimi Temsilciliğinin girişimiyle 'Uluslararası Sıfır Atık Günü' dolayısıyla program düzenlendi. Programa, sıfır atık konusunun farklı boyutları ele alındı ve Emine Erdoğan'ın video mesajı paylaşıldı. Türkiye'deki sıfır atık projesi hakkında sunum yapıldı ve AB, Sudan ve Brezilya daimi temsilcileri de katıldı.

  • Bursaspor, Zonguldak Kömürspor maçı hazırlıklarına devam ediyor
    17:53 Bursaspor, Zonguldak Kömürspor maçı hazırlıklarına devam ediyor

    Bursaspor, TFF 2. Lig'in 33. haftasında deplasmanda konuk olacağı Zonguldak Kömürspor maçı hazırlıklarını sürdürdü. Yeşil-beyazlı futbolcuların hırslı görüntüsü dikkat çekti.


Advertisement