Bizim Ateistimiz Allahsız Değildir" - Son Dakika
Kültür Sanat

Bizim Ateistimiz Allahsız Değildir"

CF Dergisi Yayın Yönetmeni Asım Gültekin, "Türkiye'de ateist olmanın bir gençlik modası olduğunu ama ateist kalmanın oldukça zor olduğunu söyledik" dedi Geniş yazar kadrosu ve başlıklarıyla dikkatleri üzerine çeken dergi hakkında AA muhabirine açıklamada bulunan Gültekin, Cafcaf Dergisi bünyesinde çıkan CF'nin özgür ve muhalif bir kültür dergisi olduğunu aktardı.

02.11.2015 10:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KAAN BURAK ŞEN - CF Dergisi Yayın Yönetmeni Asım Gültekin, " Türkiye'de ateist olmanın bir gençlik modası olduğunu ama ateist kalmanın oldukça zor olduğunu söyledik" dedi

Geniş yazar kadrosu ve başlıklarıyla dikkatleri üzerine çeken dergi hakkında AA muhabirine açıklamada bulunan Gültekin, Cafcaf Dergisi bünyesinde çıkan CF'nin özgür ve muhalif bir kültür dergisi olduğunu aktardı.

CF'nin civanmert, cefakar, cömert, fedakar, feylesof, fütüvvet ehli, feraset sahibi gibi anlamlara geldiğine dikkati çeken Gültekin, "C ve F harflerinden, aklınıza hayırlı, güzel olan ne geliyorsa, işte 'CF' bunlar demek" ifadelerini kullandı.

Asım Gültekin, derginin kapağında yer alan "Bizim ateistimiz Allahsız değildir" başlığıyla ilgili olarak şunları kaydetti:

"Türkiye ateistlerinin, dayanamayıp eninde sonunda rotayı dine dayadıklarını, kendilerini Allah'a, ibadete verdiklerini iddia ettik. Aziz Nesin, Nazım Hikmet ile başladıkları okuma serüvenlerini, Sezai Karakoç, hadis kitapları ve tefsirlerle sonlandırdıklarını belirttik. Türkiye'de ateist olmanın bir gençlik modası olduğunu ama ateist kalmanın oldukça zor olduğunu söyledik. Hayatta sürdürülebilir bir ateizmin, Türkiye için bir anlam ve anlatım bozukluğu olduğunu dile getirdik."

" Rıza Tevfik'ten İbrahim Temo'ya mektup ilk kez yayımlandı"

Dergi ekibinin Allah karşısında yüzlerinin kızaracağı işler yapmamakla kırmızı çizgilerini oluşturdukları aktaran Gültekin, "Bize, bizim milletimize, yani şahsiyetli, izzetli, haysiyetli insanlara yakışmayacağını düşündüğümüz şeyleri, dergide yapmaktan uzak duruyoruz. Daha ekibimiz oluşurken, belli duyarlılıkları yoksa yazarımızın, çizerimizin, onu zaten aramıza yaklaştırmıyoruz bile" dedi.

Asım Gültekin, Kasım sayısında Türk basınında ilk kez yer alan bir mektubu yayınladıklarını kaydederek, bu mektubun Rıza Tevfik'ten İbrahim Temo'ya yazıldığını dile getirdi.

CF Dergisi'nin birikimine de değinen Gültekin, "15-20 yıl öncesinden beri dergi ortamlarına girerek, kitapçılara giderek, Sezai Karakoç'un, Yedi İklim'in, Bir Nokta Dergisi'nden Mürsel Sönmez'in, Nurettin Durman Bey'in dergilerine, sohbetlerine giderek, çeşitli yurtlarda, dernek ve vakıflarda kültürel çalışmada bulunarak oluştu. Alimlerin, Allah dostlarının sohbetlerini edeple dinleyerek oluştu. Camilerden korkmayarak, kaçmayarak oluştu" ifadelerini kullandı.

"İnsanımızın kendine cimrilik etmemesi gerekiyor"

Gültekin, dergi ekibini oluşturmanın hiç kolay olmadığına dikkati çekerek, şunları vurguladı:

"Dünyadaki sömürgeci kültürün bir nesnesi, ürünü, aracı değil de bu topraklarda bir özne olarak, kültürel ve sanatsal verimi ortaya koyan yazarları, sanatçıları ve fikir adamlarını gündemimize alarak dergicilik yapmak istedik. Bir kere, farklı ilgisi olan, piyasadaki popüler kültürün ötesinde ilgileri olan yazar arkadaşlarla iş yapmak gerekiyordu."

Türkiye'deki insanların içinde yeni Sezai Karakoçların, Nuri Pakdillerin, Cahit Zarifoğluların, Akif İnanların olduğunu söyleyen Gültekin, "İnsanımız Şeyh Şamillere, Aliya İzzetbegoviçlere, Hasan el Bennalara, Fatihlere, Fuzulilere, Şeyh Galiblere gebe. Hiç ummadığımız genç arkadaşlar, ev hanımları 3-5 yıl, 5-10 yıl sonra fikir, sanat, mücadele ve kültür insanı olarak, eserleriyle, yazılarıyla ortaya çıkacaklar. Herkesin yazar olması gerekmiyor ama herkesin o ahir zaman ateşini içinde taşıyabileceğini düşünüyorum ben" ifadelerini kullandı.

Asım Gültekin, bunun tek şartı olduğuna işaret ederek, "İnsanımızın kendine cimrilik etmemesi gerekiyor. Türkiye'de insanlar ne yazık ki kendi potansiyelini ortaya koymak konusunda geçmişte çok korkutulmuştur, engellenmiştir, yasaklanmıştır" dedi.

"İltifat cimriliği sorunumuz olduğunu düşünüyorum"

Dergiciliğin sorunlarının çok olduğunu ama dergicilerin bunları aşmasını bildiğini kaydeden Gültekin, "Dış sorunlardan ziyade üslup olarak, iltifat cimriliği sorunumuz olduğunu düşünüyorum. Kıymetli işler yapan sanatçılara, fikir adamlarına iltifat bir vazifedir bence. Bu iltifatı da bizzat kendilerine değil, dergilerden, yayın organlarından okuyucuya yapmak, aktarmak gerekiyor" dedi.

Gültekin, edebiyat dergilerinin fikir çevreleriyle, kültürel mecralar tarihiyle, kültürüyle, Allah'la barışık olduğu müddetçe, çok kıymetli eserler ortaya koyacağını belirterek, şöyle konuştu:

"Bir yazar, alim, bir Ömer Karaoğlu bestesi, beni gerçekten heyecanlandırmışsa, Murat Güzel, Güray Süngü muhteşem yazılar yazıyorsa, Mehmet Aycı'nın 'İki Yüz' kitabı bir harikaysa, Suavi Kemal Yazgıç harika işler çıkartıyorsa, Erdal Çakır'ın çok iyi şiirleri varsa, bunlarla ilgili yazılar yazmak gerektiğini düşünüyorum. CF Dergisi'nde bunu yapıyoruz, yapacağız. Bunu yaparken bir kısım gruplarla, kliklerle kendimizi sınırlandırmayacağız."

Asım Gültekin, derginin yeni sayısındaki isimlere de değinerek, Ahmet Sadreddin Öztürk, Fatih Ali Baz, Lütfi Arslan, Seyfettin Ünlü, Mehmet Aycı, Mürsel Sönmez, Cihan Aktaş ile söyleşi, Gülçin Durman, Yunus Emre Özsaray, Selçuk Küpçük, Samed Karagöz, İbrahim Şamil, Hüseyin Rahmi Göktaş, Eyüp Sami Yavaş, Nurdan Gültekin, Taner Yüncüoğlu, Aykut Nasip, Murat Güzel, Güray Süngü, Bülent Ata, Hayriye Kış, Ahmet Altay, İsmail Özen, Turan Dertli, Zeki Bulduk, Mustafa Nezihi Pesen, Ahmet Kesgin, Mustafa Balcı, Otacı Zahter, Yüksel Bayram, Salih Kılınç, Asım Gültekin, Zeki Dursun, Erol Erdoğan, Hasan Aycın, Eyüp Sami, Ertuğrul Fındık, Cımbızcı Cafer, Sinan Özyurt, Mevlüt Uğurlu, Merve Bayram ve Erdal Çakır'ın yer aldığını söyledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Bizim Ateistimiz Allahsız Değildir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement