''Bizim Tiyatro, Savaştan Barıştan'' - Son Dakika
Güncel

''Bizim Tiyatro, Savaştan Barıştan''

Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi'nde 03 Şubat Cuma 20.30, 11 Şubat C.tesi 20.30'da sergiliyor.

01.02.2012 14:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bizim Tiyatro, Savaştan Barıştan adlı müzikli oyunu Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi'nde (0216.418 9549 0216.418 1646) 03 Şubat Cuma 20.30, 11 Şubat C.tesi 20.30'da sergiliyor.

Diper, tiyatroda alışık olmadığımız bir tekniği kullanarak, şiir, film, müzik, belgesel birlikteliğinde bizi dünya ve Türkiye tarihinde uzun bir yolculuğa çıkarıyor… Oyun, savaş olgusunun tarihsel dönemlerde nedenselliklerini, bir türlü gerçekleşemeyen barışın, ne zaman ve nasıl gerçekleşeceğini sorgulatıyor ve nefis bir cümleyle bunun çözümünü söylüyor: Emperyalizmin kökü kurumadıkça kalıcı bir barıştan söz edilemez… Canan Aydın/ Birgün

Bu oyunun seyredilmesi acil gerekli… Eğitimcilerin, öğretmenlerin, öğrencilerin, sendikacıların şubelerindeki üyelerine, emekçilere, işçilere, memurlara, tarlada, fabrikada çalışanlara, esnafa topluca izletmeleri sağlanmalı… Dündar İncesu/ Mimesis

Şiir ve müzikle barışa yolculuk… Hürriyet

31 yıldır taşıdığı çizgiden hiç ödün vermeden bugüne gelen Bizim Tiyatro, bu çizgisini korumaya ve geliştirmeye devam ediyor. İsmail Cem Özkan/ Galata Gazete

Bizim Tiyatro için, tiyatro "hoşça vakit geçirmek" için gelinen bir yer değildir. 31 yıllık sanat hayatı bu çizginin pek çok başarılı örnekleriyle doludur… Sahnede sinema var, şarkı var, şiir var, belgesel var, söyleşiler, izleyici katkıları, her şey var… En önemlisi de bir tiyatronun piyasa koşullarına ödün vermeyen "bel kemikli" duruşu var. Savaştan Barıştan anti-militarist bir ders niteliğinde… Şöyle de denilebilir: "sahnede eylem var!" Nazım Alpman/ Birgün

Oyunun konusu kısaca: Bir grup aydın-sanatçı, televizyon için "savaş ve barış" konulu bir program hazırlamıştır. Ne ki bitirdikleri bölümlere TV kanalları ilgi göstermemektedir. Çünkü yayınlanması istenen konunun içeriği ve ele alınış biçimi medya kuruluşlarını rahatsız etmektedir. Bu programın hazırlanmasında başı çeken iki kişi sunucu (Zafer Diper) ve müzisyen (Haluk Çetin) durumu protesto etmek ve yaptıklarını bir yolla kitleye duyurmak için tiyatro'yu seçme zorunluğunda kalmışlardır. Bunu izleyiciye açıklarken, sansüre uğrayan programlarını da, nedenleri-niçinleriyle izleyiciye aktarmaktadırlar.

Hazırlamış oldukları bölümlerin yapılış aşamalarını, kurgulanan yer yer belgesel, yer yer o bölüm için çekilen filmleri de göstermekte, aynı zamanda bir tartışma ortamı yaratmaktadırlar. Bazı bölümlerde, o konunun uzmanı bir konuşmacı programa katılmakta, sunucu zaman zaman şiirlerle araya girmekte, müzisyen o bölümle ilişkilendirilen müzikleri sahnede yorumlamaktadır… Özetle konukla dönem söyleşiliyor, Zafer Diper sunum yapıyor, şiirler okuyor (Nâzım Hikmet, Oktay Rifat, İsmail Uyaroğlu, Melih Cevdet Anday, Bertolt Brecht), Haluk Çetin de şarkılar söylüyor ( Çanakkale, Cellat, Yaşasın Nötron, Anı, Bir Mavi Çiçek, Zahid, Bir Gün Gelecek, Söyle Sevda İçin Türkümüzü)… Osmanlı döneminden başlıyor oyun. Birinci Dünya Savaşı'na giriliyor. Sonra Kuvayi Milliye. Ve diğer bölümler: İkinci Dünya Savaşı, Soğuk Savaş Dönemi, Vietnam Savaşı, Nükleer Silahlar, '68 Kuşağı… '68 Kuşağı dünyada ele alındıktan sonra "Türkiye'deki etkileri"ne geliyor sıra…

Savaştan Barıştan/ Arasız 1s 30dk/ Oyunlaştıran ve Yöneten Zafer Diper/ Yönetmen Yardımcısı Ece Erişti Film Çekim-Kurgu Can Kolukısa/ Film Gösterim Ersin Uzun/ Işık Süreyya Karaduman/ Ses Kayıt Ak'la Kara/ Afiş Aydın Göksu/ Katkılarıyla: Metin Çalışma Dilan Kaya, Film Çalışma Ayça Zeynep Genç/ Sahnede: Sunucu Zafer Diper, Müzisyen Haluk Çetin/ Filmde: 1.Konuşmacı Nazan Diper, 2.Konuşmacı İclal Karaduman, 1.Öğrenci Tarık Köksal, 2.Öğrenci Memetcan Diper

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel ''Bizim Tiyatro, Savaştan Barıştan'' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ümraniye'de pompalı tüfek ile havaya ateş açan şahıs yakalandı
    11:00 Ümraniye'de pompalı tüfek ile havaya ateş açan şahıs yakalandı

    Ümraniye'de sokak ortasında otomobilin arka koltuğundan aldığı pompalı tüfek ile havaya ateş açan şahıs polis tarafından yakalandı. Şahsın 4 suç kaydı olduğu tespit edildi. Ümraniye Asayiş Büro Amirliği ekipleri, olayın görüntülerinden şahsın kimliğini belirleyerek gözaltına aldı.

  • Gemlik'te Yağmur Sonucu İstinat Duvarı Çöktü: 2 Yaralı, 2 Araç Hasar Gördü
    10:59 Gemlik'te Yağmur Sonucu İstinat Duvarı Çöktü: 2 Yaralı, 2 Araç Hasar Gördü

    Bursa'nın Gemlik ilçesinde yoğun yağışın etkisiyle bir istinat duvarı çöktü. Olayda 2 apartman hasar gördü, 2 kişi yaralandı ve 2 araç duvarın altında kaldı. Dron görüntüleri olayın büyüklüğünü ortaya koydu. Yetkililer, inceleme yapmak ve zararı gidermek için çalışmalara başladı.

  • Malatya'da Turizm Haftası Etkinlikleri: Dünya Mutfakları Yemek Yarışması
    10:59 Malatya'da Turizm Haftası Etkinlikleri: Dünya Mutfakları Yemek Yarışması

    Malatya'da Turizm Haftası etkinlikleri çerçevesinde öğrenciler arasında 'Dünya Mutfakları Yemek Yarışması' düzenlendi. Yarışmanın sonuçları açıklandı ve dereceye girenler ödüllendirildi.

  • Cemevlerinin aydınlatma giderleri Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından karşılanacak
    10:58 Cemevlerinin aydınlatma giderleri Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından karşılanacak

    Kültür ve Turizm Bakanlığı, Cemevlerinin aydınlatma giderlerini karşılamak için yeni bir yönetmelik yayımladı. Yönetmelikte, aydınlatma giderlerinin ödenmesi için ilgili cemevinin il kültür ve turizm müdürlüğüne yazılı talepte bulunması gerektiği belirtildi. Ayrıca, ticari amaçla kullanılan bölümlerin aydınlatma giderleri bakanlık tarafından ödenmeyecek ve ödenmesi gereken her türlü bedel abone tarafından ödenecek.

  • Kırklareli'nde Tarihi Binada Çıkan Yangına Ekiplerin Müdahalesi Sürüyor
    10:58 Kırklareli'nde Tarihi Binada Çıkan Yangına Ekiplerin Müdahalesi Sürüyor

    Kırklareli'nde Karakaş Mahallesi'nde bulunan 2 katlı tarihi binada çıkan yangına itfaiye, sağlık ve polis ekipleri müdahale ediyor. Yangın sırasında binanın yanındaki apartman tahliye edildi. Kırklareli Valisi, Belediye Başkanı ve İl Jandarma Komutanı da olay yerine gelerek ekiplerin çalışmalarını takip ediyor.

  • 2023-2024 Fehmi Kuş U13 Ligi Fikstürü Çekildi
    10:58 2023-2024 Fehmi Kuş U13 Ligi Fikstürü Çekildi

    2023-2024 futbol sezonu Fehmi Kuş U13 Ligi fikstürü çekildi. U13 Ligi 27-28 Nisan 2024 tarihinde başlayacak.

  • Pamukkale Üniversitesi Acıpayam MYO Personeli Hakan Dağ Olimpiyat Deneme Yarışmalarında Altın Madalya Kazandı
    10:56 Pamukkale Üniversitesi Acıpayam MYO Personeli Hakan Dağ Olimpiyat Deneme Yarışmalarında Altın Madalya Kazandı

    Pamukkale Üniversitesi Acıpayam MYO personeli Hakan Dağ, Antalya'da düzenlenen Olimpik Deneme Yarışmalarında büyük para atlet kategorisinde Gülle Atma branşında altın madalya kazandı. Hakan Dağ, daha önce de farklı şampiyonalarda farklı branşlarda madalyalar kazanmıştı ve sporla ilgilenmeye devam edeceğini belirtti.

  • Ümraniye'de Pompalı Tüfekle Havaya Ateş Açan Şahıs Yakalandı
    10:56 Ümraniye'de Pompalı Tüfekle Havaya Ateş Açan Şahıs Yakalandı

    Ümraniye'de sokak ortasında otomobilin arka koltuğundan aldığı pompalı tüfek ile havaya ateş açan şahıs polis tarafından yakalandı. Şahsın 4 suç kaydı olduğu tespit edildi. Olayın görüntüleri cep telefonu kamerasına yansıdı.

  • CHP'li Belediye Başkanları Anıtkabir'i Ziyaret Etti
    10:56 CHP'li Belediye Başkanları Anıtkabir'i Ziyaret Etti

    CHP'li belediye başkanları, il ve parti yöneticileri, Genel Başkan Özgür Özel'in başkanlığında Anıtkabir'i ziyaret etti. Özel, Anıtkabir Özel Defteri'ne, "Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılının ilk seçimlerinde, kurduğunuz ve bizlere emanet ettiğiniz partimizi, ilkelerinizden sapmadan, gösterdiğiniz rotadan milim şaşmadan birinci parti yaptık. Şimdi iki büyük eserinizden biri olan partimizi iktidar yapmak ve diğer büyük eseriniz Türkiye Cumhuriyeti'ni muasır medeniyetler seviyesine ve hak ettiği yere çıkarmak için daha çok çalışacağız" diye yazdı.


Advertisement