BM 72. Genel Kurulu - Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko - New - Son Dakika
Güncel

BM 72. Genel Kurulu - Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko - New

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, ülkenin doğusunda ayrılıkçıların kontrolündeki bölgenin tamamında ve Ukrayna-Rusya sınırında yer alacak bir BM barış gücünün krizin çözümünde etkili olacağını bildirdi.

20.09.2017 23:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, ülkenin doğusunda ayrılıkçıların kontrolündeki bölgenin tamamında ve Ukrayna-Rusya sınırında yer alacak bir BM barış gücünün krizin çözümünde etkili olacağını bildirdi.

Ukrayna Devlet Başkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Poroşenko, Birleşmiş Milletler (BM) 72. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada ülkesinde yaşanan krize değindi.

BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesinden biri olan Rusya'nın, Ukrayna'ya karşı saldırgan tutum sergilediğini anlatan Poroşenko, Rusya ile üç yıldır devam eden savaş nedeniyle yaklaşık 10 bin kişinin öldüğünü, Ukrayna topraklarının yüzde 7'sinin işgal edildiğini ve Ukrayna ekonomisinin yüzde 20'sinin yok olduğunu ifade etti.

Kırım Tatarları'nın yönetim organı olan Meclis'in Rus işgali altındaki yarımadada faaliyetlerinin yasaklandığını hatırlatan Poroşenko, Kırım Tatar Milli Meclisi yöneticilerine yönelik zulümlerin sürdüğüne de dikkati çekti.

Kırım'ın işgalden kurtarılması için uluslararası baskının artırılması gerektiğini dile getiren Poroşenko, "Ukrayna'nın ortakları ile birlikte Kırım ile ilgili olarak ortak adım atılması ve hareket edilmesi için uluslararası bir grubun oluşturulması zamanı geldi." ifadelerini kullandı.

Poroşenko, Donbas'ta insan hakları ve güvenlik konusunda yaşananların Kırım'dan farklı olmadığını belirterek, Rusya'nın Minsk Anlaşması'nı ihlal etmeye devam ettiğini söyledi.

Rusya'nın uluslararası güvenliğe katkı sağlamamakla birlikte daha ziyade onu tehdit ettiğini ifade eden Poroşenko, "Bugün, Rusya, neredeyse bütün komşuları ile sıcak, soğuk ya da muhtemel çatışması olan belki de tek ülkedir." dedi.

Poroşenko, Moskova'nın, Ukrayna'nın doğusuna yerleştirilmesini önerdiği barış gücü teklifinin bölgedeki çatışmayı sürekli hale getireceğini savundu.

Donbas'ın tamamında görev yapacak bir BM gücünün etkili olacağını kaydeden Poroşenko, "Gerilimin son bulması, Ukrayna halkının korunması ve siyasi çözüme yakınlaşmak için tam anlamıyla bir BM barış gücü etkili olacak bir karardır. Barış gücü Rusya-Ukrayna sınırı dahil, tüm işgal edilmiş topraklarda görev yapmalıdır. Bu ön koşuldur." ifadelerini kullandı.

BM 72. Genel Kurulu - Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko - New
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel BM 72. Genel Kurulu - Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko - New - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement