BM'den, Kuzey Kore'deki zorla kaybetme ve kaçırılma mağdurları için adalet çağrısı - Son Dakika
Güncel

BM'den, Kuzey Kore'deki zorla kaybetme ve kaçırılma mağdurları için adalet çağrısı

BM\'den, Kuzey Kore\'deki zorla kaybetme ve kaçırılma mağdurları için adalet çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM), Kuzey Kore'deki zorla kaybetme ve kaçırılma mağdurları için adalet çağrısında bulundu.

28.03.2023 16:37  Güncelleme: 16:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM), Kuzey Kore'deki zorla kaybetme ve kaçırılma mağdurları için adalet çağrısında bulundu.

BM İnsan Hakları Ofisi, Kuzey Kore'de zorla kaybetme ve kaçırılma mağdurlarına ilişkin rapor yayımladı.

"Bu Yaralar İyileşmiyor" başlıklı raporda, Kuzey Kore'de, keyfi gözaltılar da dahil 1950'ye kadar uzanan zorla kaybetme ve kaçırılma olaylarına ayrıntılarıyla yer verildi.

Rapor, kaçırılma ve zorla kaybetme mağduru 38 erkek, 42 kadın ve mağdurların akrabalarıyla görüşülerek hazırlandı.

Tanıkların, ekonomik problemlerin yanı sıra sürekli psikolojik ve duygusal sorunlar yaşadığı kaydedilen raporda, Kuzey Kore'de zorla kaybetme mağdurlarının birçoğunun, siyasi hapishane kamplarına veya kimseyle görüştürülmeden gözaltı ve işkenceye tabi tutuldukları diğer gözaltı merkezlerine gönderildiği değerlendirmesine yer verildi.

Raporda, bazılarının, akrabalarına herhangi bir bilgi verilmeden doğrudan infaz edildiği bildirildi.

"Eşimin kaçırılmasından sonra karnımızı doyuracak kadar bile paramız kalmadı"

Raporda görüşlerine yer verilen bir kadın, eşinin 1972'de balık tutmaya çıkarken kaçırıldığını belirterek, "Eşimin kaçırılmasından sonra karnımızı doyuracak kadar bile paramız kalmadı." ifadelerini kullandı.

Bir diğer mağdur ise "Eşim ve oğlumun farklı siyasi esir kamplarına ayrı ayrı gönderildiğini duydum. Reşit olmayan oğlumun dört yıllık hapis cezasını tamamlaması gerekirdi ama halen nerede olduğu hakkında bir fikrim yok. Bu, onun hala siyasi bir esir kampında olduğunu veya gözaltında öldüğünü gösteriyor." açıklamasında bulundu.

"Zorla kaybetme birçok hakkın ağır ihlalidir"

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, "Birden fazla kuşaktan ailelerin katlanmak zorunda kaldığı ıstırap, keder ve misillemeler yürek parçalayıcı. Bu rapordaki tanıklıklar, ailelerin nesiller boyu eşlerinin, anne babalarının, çocuklarının ve kardeşlerinin akıbetini bilmemenin kederiyle yaşadıklarını gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Türk, devlet destekli kaçırmalar ve zorla kaybetmelerle parçalanan hayatlara dair bu trajik hikayelerin, bu konuda harekete geçilmesi için yeterli olduğunu belirterek, "Zorla kaybetme, birçok hakkın ağır ihlalidir ve sorumluluk devlete aittir. Kuzey Kore'yi bu ihlalleri kabul etmeye, davaları çözmek için adımlar atmaya ve tüm ülkeleri zorla kaybetme mağdurlarını adalet arayışlarında desteklemeye davet ediyorum." dedi.

Komiser Türk, Kuzey Kore'nin izolasyondan uzaklaşarak uzun süredir devam eden zorla kaybetme ve kaçırılma sorunu da dahil insan hakları sorunlarına çözüm bulmak ve uluslararası insan hakları kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmek için BM ile birlikte çalışması gerektiğini kaydetti.

Raporda, Kuzey Kore'de zorla kaybetme ve kaçırılma mağdurları için adalet ve tazminat çağrısı yer aldı.

Uluslararası topluma Kuzey Kore'de işlenen suçları soruşturma çabalarını desteklemeye devam etmeleri yönünde çağrı da yapılan raporda, sorumluların, adil yargılanma için uluslararası standartları karşılayan yerel veya uluslararası mahkemelerde yargılanması gerektiği vurgulandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel BM'den, Kuzey Kore'deki zorla kaybetme ve kaçırılma mağdurları için adalet çağrısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement