BM Zirvesinin Ana Konusu Suriye - Son Dakika
Dünya

BM Zirvesinin Ana Konusu Suriye

BM Zirvesinin Ana Konusu Suriye

Birleşmiş Milletler (BM) 67.Dönem Genel Kurul Toplantıları için New York'ta bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun temaslarında Suriye konusu öncelik oluşturdu.

25.09.2012 14:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM) 67. Dönem Genel Kurul Toplantıları için New York'ta bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun temaslarında Suriye konusu öncelik oluşturdu.

Davutoğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ve birçok ülkenin Dışişleri Bakanı ile yaptığı ikili görüşmelerde Suriye konusunda daha fazla destek istedi. Davutoğlu, Türkiye'nin mültecilere yönelik desteğini gündeme getirerek BM'nin bu konuda daha somut adımlar atması gerektiğini söyledi. Davutoğlu ayrıca Ban Ki Moon'la yaptığı görüşmede BM'nin 'Suriye'de yaşanan insanlık suçuna kayıtsız kalmaması' ve bu konuda 'Türkiye'nin yalnız bırakılmaması gerektiği' mesajını verdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün sağlık sorunları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 30 Eylül'de yapılacak AK Parti Kongresi nedeniyle katılmaktan vazgeçtiği BM Genel Kurulu'nda, Türkiye 1996 yılından bu yana ilk kez Dışişleri Bakanlığı düzeyinde temsil edildi. Türkiye adına çalışmaları yürüten Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM zirvesinin ilk günü 'Hukukun Üstünlüğü' konulu toplantıya katılarak başladı. Daha sonra BM Güvenlik Konseyi Eylül Ayı Dönem Başkanı Almanya Dışişleri Bakanı Dr. Guido Westerwelle ile görüşen Davutoğlu, yoğun programı nedeniyle Türkevi ve BM arasında adeta mekik dokudu.

Temaslarını Romanya, Cezayir, Brezilya, İsveç ve Sudan Dışişleri Bakanları ile ikili görüşmelerde bulunarak sürdüren Davutoğlu, daha sonra Arap Ligi Genel Sekreteri ve BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile bir araya geldi. Ağırlıklı gündem Suriye Dışişleri kaynaklarından edinilen bilgilere göre görüşmelerde ana konu Suriye'deki gelişmeler oldu. Suriye'ye komşu olmasından dolayı Türkiye'nin bu sürece kayıtsız kalmasının söz konusu olmadığını anlatan Davutoğlu, görüştüğü dışişleri bakanlarından Suriye halkını yalnız bırakmamalarını istedi. Görüşmelerde Türkiye'nin kapı komşusu olarak Suriyeli mültecilere ev sahipliği yapmaya devam edeceğini vurgulayan Davutoğlu, Suriyeli mültecilerin yaşadığı sorunları hafifletmek için daha fazla yardım sağlanması gerektiğini dile getirdi.

Suriye'de insanlık suçu işlendiğini vurgulayan Davutoğlu, uluslararası camianın bu duruma duyarsız kalmaması gerektiğini söyledi. Görüşmelerde, İslam Dünyası'nda protesto gösterilerine yol açan Amerikan yapımı 'Müslümanların Masumiyeti' filmi de gündeme geldi. Davutoğlu görüşmelerde, filmi yapanların, İslam Dünyası'nda provokasyon yapmayı amaçladıkları yönündeki görüşünü aktardı. Dışişleri Bakanları düzeyinde yapılan ikili görüşmelerde, ülkeler arası siyasi ve ticari ikili ilişkilerin yanı sıra Kıbrıs ve Filistin meselesi de ele alındı. Davutoğlu'nun ilk günkü BM programında yapılan görüşmelerde şu konular gündeme geldi:

Almanya: Görüşmede üç konu ele alındı. Suriye meselesi, Türk-Alman ilişkileri ve Almanya'da çıkan afiş krizi. Davutoğlu, Türkiye'deki Suriyeli mülteciler hakkındaki son gelişmeleri aktarırken, Alman Bakan, bu konuyu yakından takip ettiklerini ve kaygılı olduklarını belirterek, Türkiye'yi tavrından dolayı takdir ettiklerini söyledi. Westerwelle, Almanya'nın mültecilere yönelik yardımlarının süreceğini dile getirdi. Ayrıca Suriye muhalefetinin de durumunun konuşulduğu toplantıda, Davutoğlu Almanya'da çıkan afiş krizi hakkındaki kaygılarını da dile getirdi.

Türkiye-İsveç-Brezilya Üçlü Zirve: Davutoğlu, Brezilya Dışişleri Bakanı Antonio de Aguiar Patriota ve İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt ile birlikte üçlü bir zirve gerçekleştirdi. Zirvede, ülkeler arası ilişkilerin daha çok geliştirilmesine yönelik konular görüşüldü. Davutoğlu ayrıca bakanları 2-7 Ocak tarihlerinde Ankara yada İzmir'de düzenlenecek olan Büyükelçiler Konferansı'na davet etti.

Cezayir: Ağırlıklı olarak Suriye konuşuldu. Suriye'nin içinde bulunduğu ve geleceğe dair konular ele alındı. Cezayir Dışişleri Bakanı Mourad Medelci, Davutoğlu'nu en yakın zamanda Cezayir'e beklediklerini de söyledi.

Romanya: Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Romanya Dışişleri Bakanı Titus Corlatean ile olan görüşmesinde Avrupa'daki ekonomik kriz ve Ortadoğu konularını ele aldı. Görüşmede, Karadeniz Ekonomik İşbirliği konusunda da görüş alışverişinde bulunuldu. Güney Sudan: Güney Sudan ile Hartum arasındaki sorunların ele alındığı Güney Sudan Dışişleri Bakanı Nhial Deng Nhial ve Davutoğlu görüşmesinde, diplomatik vize muafiyeti anlaşması imzalandı. Arap Ligi Genel Sekreteri: Davutoğlu, görüşmeleri çerçevesinde Arap Ligi Genel Sekreteri Nebil Al Arabi ile de görüştü. Ağırlıklı gündem, yine Suriye'ydi. Kahire'de gerçekleştirilen Suriye konulu Mısır, İran ve Türkiye zirvesinin devamı olarak gerçekleştirilen görüşmede, Arap Ligi'nin Suriye konusunda bazı adımlar atmasının beklendiği üzerinde duruldu. Film konusunun da konuşulduğu görüşmede, bu konuda Arap Ligi'nin İslam dünyasına yönelik bazı çalışmalar yapacağı belirtildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya BM Zirvesinin Ana Konusu Suriye - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement